Hai la 1 la masă!

273

Vă propun un exercițiu de imaginație, scurt, să nu pierdem vremea: haideți să ne imaginăm o lume în care oamenii se trezesc dimineața, își trimit copiii la școală, se îmbracă în fugă și ies din case grăbiți, stresați de gândul că vor petrece o oră și jumătate în trafic până la locul în care-și vor petrece următoarele 8-10-12 ore muncind. Pe drum cumpără un covrig din aluat fiert și apoi copt, o cutie cu iaurt, poate un foietaj unsuros și umplut cu brânză de proveniență îndoielnică. Ajunși la locul faptei, cumpără o cafea cu doi lei de la automatul din capătul holului, ies pe scara de serviciu unde fumează o jumătate de țigară ca să meargă mai bine cafeaua (sau nu fumează, egal) și „să scape de stress”, apoi se apucă de muncă într-un mediu nu neapărat prietenos cu pishicul uman. După trei ore petrecute cu capul cufundat în cifre, situații și bugete (înlocuiți „cifre, situații, bugete” cu orice altă operațiune pe care o faceți voi în timpul unei zile de lucru), desfac pachetele cu covrig/merdenea și iaurt, mănâncă în grabă, șterg cu buricele degetelor stropii de iaurt de pe tastatură (oricum nu-s mari, nici mulți), aruncă ambalajele în coșul de gunoi de sub birou se șterg pe degete de jeanși (bărbații) sau cu șervețelele din colțul biroului (femeile) și-și continuă munca. După o oră se întorc la automatul de cafea din capătul holului și la jumătatea de țigară de pe scara de serviciu. Peste alte două ore sting rosătura din stomac „de la stress” cu apă din butoiul de plastic pe care-l cunoaștem cu toții. Timpul zboară când te distrezi, sirena sună, ziua de muncă se termină. Oamenii înșfacă o șaorma „cu de toate” în drum spre metrou/parcare, pentru că știu că vor fi prea obosiți pentru a mai găti ceva acasă. Sau poate comandă o pizza care să ajungă acasă odată cu ei. Sau niște mâncare chinezească. Multă, pentru că n-au mâncat nimic toată ziua. A doua zi o iau de la capăt.

Poate pare trist, dar adevărul e că viața decurge așa pentru tot mai mulți dintre contemporanii noștri. Nu e cazul să ne plângem, nu e cazul nici să ne plângem de milă. Da, trebuie să schimbăm un sistem greșit pe care prea degrabă l-am adoptat (câteva zeci de ani au răsturnat bune obiceiuri alimentare vechi de secole), iar puterea e la noi. Da, e nevoie să luăm o pauză de la ritmul acesta, iar ideea de a începe cu o pauză de masă mi se pare cel puțin la fel de bună ca oricare alta. De ce e nevoie de o campanie în media să ne reamintească asta? Din nou, pentru că asta-i lumea în care trăim, pentru că așa cum „nu-i timp” pentru a găti o masă pentru familie „nu-i timp” nici pentru discuții serioase despre lucrurile care contează. Avem nevoie să ni se reamintească tot mai des și tot mai mult cum arată decența și cum se manifestă ea, inclusiv sau mai ales față de propria persoană. În ultimii zece ani am auzit de foarte multe ori sintagma “stil de viață sănătos”, fără ca ea să fie dezvoltată cu adevărat în mesaje coerente și folositoare. Toată lumea-ți spune că e bine să trăiești mai bine, dar nimeni nu-ți indică o direcție clară. Am decis să mă alătur campaniei Hai la 1 la masă în primul rând pentru că are un mesaj clar și folositor. În plus, o oră dedicată prânzului e un act de decență pe care-l putem face pentru propria persoană, și pe care-l merităm. Un stil de viață sănătos începe cu luarea unor decizii mici, dar cu efecte mari pe termen lung. Una dintre aceste decizii poate fi, de exemplu, să profiți de pauza de prânz pentru a mânca deconectat de la muncă, stress, presiune. Știu, poate părea greu pentru că ne-am obișnuit să luăm extrem de personal tot ce se petrece la serviciu, dar vă garantez că nimic nu-i mai personal decât corpul acesta în care trăim o singură dată și de care-i musai să avem grijă. Să fim sănătoși.

Cover foto: Baracca, Cluj Napoca.

Join the Conversation

  1. Salut. Foarte faina campania asta daca ea chiar exista. Locuiesc si muncesc in Franta. Am dreptul al 1 ora pauza de masa ca toti colegii, avem cantina in aceeasi cladire cu 50% din pranz platit de firma. De obicei oamenii mananca pe echipe, prietenii si chiar petrec aproape o ora la masa. Discuta despre serviciu, mancare, vinuri, vacante, copii si tot ce mai vor. Dar ei recunosc ca pentru ei mancarea este o placere si mai ales ca le place timpul petrecut impreuna mancand. Din experienta mea numai in Franta oamenii inca mai vorbesc despre mancare la orice nivel. Mancare la cantina nu e asa de rea, sau macar ai de unde alege ca sa poti manca variat: legume, carne si peste, salate, burgers & pizza, dar si ceva mai original ‘’plat de chef’’ (o incercare de mancare gastronomica, de gourmet). Cu 4,50€ iei un fel principal, cu 5,30 iei fel principal si desert sau entré, cu 5,30 iei specialiatea sefului. Cred ca ne apropiem un pic mai mult de campania de mai sus, deci se poate.
    PS e adevarat ca si francezii nu-si imagineaza dimineaata fara merdeneaua lor (croissants et pains au chocolat), dar totusi sunt in forma si longevivi. Nu stiu de ce, poate fac sport mai mult si de mici.

    1. Nu doar in Franta se practica asta ci si in alte tari. Am locuit si in Germania si in Olanda pret de aproximativ 4 ani si pot spune ca „masa este masa”. Se mananca la ore fixe atunci cand exista o pauza de masa in timpul programului si da, exista o ora de detasare totala sau de mancat + discutat pe diverse teme, chit ca au legatura cu programul de lucru sau cu aspectele extra.

  2. acuma serios,ai trait cumva in canada?lol,nu cred,acolo pauza de masa este de 30 minute

  3. Aceasta ora pauza de masa inseamna o ora in plus la program, ca nu te plateste nimeni sa stai la masa. Asta nici nu ai spus-o si nici nu cred ca le convine bugetarilor, ca la privat nu poate fi vorba. Si oricum, nu merg profesorii sa manance in oras in fiecare zi, cel mult stau tot pe holuri o ora cu merdeneaua aia de care ziceai. Poate doctorii, dar nici aia ca pierd spaga. Iar corporatistii prefera sa socializeze seara, cand pot sa si bea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close