Tartă raw vegană cu ciocolată

758

Recunosc că pe mine nu prea m-a prins curentul ăsta raw vegan, cu toate că să renunțăm la produsele animale din când în când nu e un lucru rău. O dietă cu de toate, dar echilibrată s-a dovedit benefică pentru mine, însa asta nu înseamnă că exclud preparatele raw vegane. Dimpotrivă, când se ivește ocazia le savurez cu plăcere și le și fac cu mare drag, mai ales acum în sezonul cald când să dai drumul la cuptor e crimă și pedeapsă. Așa că astăzi am pentru voi o tartă cu ciocolată și caramel, realizată din curmale, nuci, ulei de cocos și nucă de cocos, sirop de agave și cacao. O rețeta destul de simplă și ușor de realizat, dar plină de savoare și gust, precum și foarte consistentă.

tarta raw vegana

Pentru crustă aveți nevoie de:aproximativ 200g curmale fără sâmburi, 100g nucă de cocos mărunțită, 2 linguri pudră de migdale, 2 linguri ulei de cocos, 1 praf de sare. (Puteți pune și 1-2 linguri din semințele preferate – chia, dovleac, floarea soarelui, in).

tarta raw vegana1

Înmuiați curmalele în apă fierbinte pentru 10 minute apoi combinați-le cu restul ingredientelor în vasul robotului de bucătărie. Mixați câteva minute până obțineți un amestec lipicios. Transferați într-o formă rotundă de tartă sau tort (18cm diametru) și presați bine amestecul atât la baza formei, cât și pe lateral. Dați la rece până faceți umplutura.

Pentru umplutura de caramel aveți nevoie de: 100g curmale fără sâmburi, 100g miez de nucă, 1/4 cană apă, 1/4 cană sirop de agave, 1/2 cană ulei de cocos, 1 praf de sare.

tarta raw vegana2

Înmuiați curmalele și miezul de nucă câteva ore în apă rece (chiar peste noapte) apoi scurgeți bine și puneți în vasul robotului de bucătărie. Adăugați restul ingredientelor și pulsați până obtineți un amestec cât mai fin, bine legat. Puneți umplutura în crustă și dați din nou la rece.

Pentru glazura de ciocolată aveți nevoie de: 60ml ulei de cocos, 40g sirop de agave, 30g cacao, 1 praf de sare, 1 lingură apă fierbinte.

tarta raw vegana3

Combinați uleiul de cocos, siropul de agave, cacaoa și sarea într-un blender și pulsați până obțineți un amestec omogen. Adăugați apa fierbinte și mai mixați câteva secunde până amestecul devine lucios. Turnați glazura peste umplutura de caramel și dați la frigider 1-2 ore cel puțin.
Pentru decor eu am folosit căpșune, dar merge orice fruct.

tarta raw vegana4

Să aveți poftă!

Text&Foto: Oana Olguța Iliescu

www.pastry-workshop.com

Join the Conversation

  1. Felicitari ca promovati deserturile raw vegane :) totusi, apa „fierbinte” inseamna in vocabularul raw vegan o temperatura de maxim 47 grade celsius, altfel preparatul/ ingredientul nu mai este Raw. Sanatate multa!

    1. Diana, eu cred ca asta e deja o chestie de detalii. Si lasata la soare, apa poate trece de temperatura aia.. asta inseamna ca nu mai e raw? Banuiesc ca ar merge si apa abia calduta, mie imi trebuia un ingredient care sa emulsifieze compozitia, pentru ca untul de cocos nu era tocmai topit la temperatura camerei si glazura nu avea consistenta ideala.

  2. Sunt foarte curioasa ce gust are caramelul raw vegan :) Un singur desert raw vegan am incercat, si anume cheesecake, si mi s-a parut totusi greu pentru ficat de la atat de multe nuci.

  3. Alexa Georgeta says:

    Iti multumesc din suflet pentru reteta , este minunata si usor de facut , am copiat si eu reteta .

  4. Arata foarte bine! Sunt curioasa totusi, daca robotul de bucatarie ar putea fi inlocuit cu un blender sau nu? Sunt tentata sa incerc reteta :). Numai bine!

    1. Monika, cred ca merge, cel putin pentru crema si glazura.

    2. Eu am incercat si cu un blender vertical, chiar daca mai greu si cu mai mult efort, poti reusi. Totusi, ca sa maruntesti nuca iti trebuie o ranstita, cu blenderul este destul de greu sa faci acest lucru.

  5. Super, Olguta! :)

  6. Draguta reteta. Doar ca trebuie sa te apuci de ea de luni si probabil pana vineri e gata…. :D Sau se face repede in cazul in care aveai din intamplare niste curmale la inmuiat.. :P

    1. Pai le pui de seara la inmuiat si a doua zi o faci. Nu e nevoie de o saptamana :P

  7. Puteți sa adăugați si jumatate de avocado in crema de ciocolata

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
Your custom text © Copyright 2025. All rights reserved.
Close