Koln – Cologne, relaxare și mâncare

254

Trei zile la Koln au avut darul de a mă relaxa grozav, cu toate că m-am dus acolo oarecum la muncă. Probabil orașul face asta cu oamenii care-l vizitează. Faptul că bicicliștii vin din toate părțile fără a părea că te pun în pericol sau că-s ei în pericol de a fi loviți de mașini, faptul că nu auzi sirenele ambuanței ori claxoane disperate la semafor, felul în care oamenii par puși mereu pe joacă și senzația că nimeni nu se grăbește nicăieri, mă fac să cred că orașul e unul relaxat. Oamenii care-l locuiesc, asemenea. Plajă pe malul Rinului, zăbovit la cafea ori narghilea la barurile turcești, cititul în cele două parcuri care formează centura verde a orașului, poveștile cu berea în mână în Brusseler Platz până la 4 dimineața. #obiceiurisanatoase :).

kolnskateboard

bicicletePare că în Koln, toată lumea mănâncă în oraș (nu-i chiar ieftin dar nici foarte scump). Micul dejun la brutăria din colț, cu croissant și cafea sau cu un sandwich făcut din pâine cu adevărat proaspătă (mă tot întreb de ce nu pot face și brutările noastre la fel, de ce trebuie să recicleze pâinea de ieri în sandwich-urile de azi?). O  gustare din mers, luată de la unul dintre zecile, poate sutele de chioșcuri care vând cartofi prăjiți și cârnați fripți pe grătar apoi îmbrăcați în sos de curry. Masa de prânz la o terasă care poate fi a unei steak-house, a unui restaurant japonez ori chinezesc, a unui resturant italian (sunt multe în Koln), a unui restaurant turcesc sau a unui local cu specific local. Se mănâncă peste tot, se mănâncă mult (dacă vi se pare că românilor le plac porțiile mari, stați liniștiți, nicăieri n-am văzut mai multe domnișoare de 45-50 de kilograme, acompaniate de platouri gigantice, pline fie cu paste fie cu salată/fripturi, iar bolurile cu supă mi-au amintit de vedrele din care mâncam în Asia). În general, se mănâncă bine, și mă refer aici strict la gust și la calitatea mâncării (cantitatea m-a învins, de cele mai multe ori n-am putut goli farfuria), nemții nu-și bat joc de clienții lor, care plătesc între 10 și 25 de euro pentru o masă (de multe ori am avut senzația că-i mai ieftin să mănânci în Koln decât în Cluj, raportul calitate/cantitate/preț fiind în favoarea Kolnului, chiar dacă prețul pare înfricoșător dacă-l scoți din context).

pâine

salata

creveti

branza de capra

pizza

mic dejunfructeSigur că nu poți pretinde că ai cunoscut un oraș și pe oamenii săi după o ședere de trei zile, uneori nu-s de ajuns nici 300 de zile. Din acest motiv, mă opresc de la alte considerații și păreri. E posibil să revin la Koln iar de o voi face, voi scrie aici, de bună seamă. Să fiți sănătoși.

Join the Conversation

 1. Si gandeste-te ca neamtul da 10-15 euro dintr-un salariu mediu de 3000 euro. Romanul da 10-25 euro dintr-un salariu mediu de 350 euro.
  Si in Irlanda e la fel: daca ai norocul de a avea macar un salariu mediu atunci mesele in oras sunt ieftinute rau.
  Ma sperie raportul groaznic de dureros din Romania intre salariul mediu si pretul unei mese in oras. Nu e normal sa dai ptr un fel principal de mancare in jur de 25-30 de lei (pret mic spre mediu, inteleg), adica de 50-60 de ori sub salariul mediu.
  E ca si cum in Irlanda sau Germania un fel principal in restaurant mediu ar costa 60-60 euro. Pai ar fi scandal national – asta daca ar mai ramane deschis vreun restaurant ;).
  In fine, e mult de discutat si ma aprind eu prea mult cand vine vorba de pretul mancarii in Romania.

  1. exact, pretul mancarii , in Romania, mi se pare mare. Dar din pacate si materia prima e scumpa. Aici nu toata lumea isi permite sa-si cumpere ce pofteste din super-market, dar sa mai si manance in oras.

 2. ei uite ca eu sunt de alta parere: nu pretul materiei prime e mare ci nevoia de aface profit. Mi se pare iandmisibil adaosul de 40-80% practicat de marii retaileri…si spun asta in cunostinta de cauza!!
  Poate de aceea este scump sa mananci in oras…aaaa si sa nu uit:livrarea mancarii acasa functioneaza si la noi insa calitatea ei oioioi:-((….
  Cat priveste Cologne…eee, Adriane sunt multe de spus…si da orasul e fain de numa numa!! :-)

 3. Iolanda says:

  Suuuuper articol; si mai mare potrivire nici ca se putea; maine dimineata (adica azi; hahaha) plec in vacanta in Germania de nord, nord-vest, si voi petrece 3 (sa aiba ceva numarul asta?)zile la Koln, asa ca nu pot fi decat incantata de informatiile oferite. Multumesc mult si povestim la intoarcere.

 4. Regasesti raportul acesta avantajos intre pret si calitate+cantitate si in Austria, Spania. Nu si in Franta, Italia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close