Voi ce relație aveți cu micul dejun?

310

Până acum patru ani, micul dejun însemna pentru mine o cafea cu garnitură din două țigări. Combinația asta de moarte cu aromă de 100% arabica îmi ținea de foame până la prânz. Apoi, într-o minunată zi de Sâmbătă de Aprilie, am decis să încep să mănânc. De atunci au trecut puține dimineți în care să nu îmbuc măcar o felie de pâine neagră lângă prima cafea. De când fac asta, viața mea-i mai bună iar micul dejun a devenit un prieten drag. Ne vedem aproape zilnic la o cafea. Eu îl apreciez, el mă încarcă pozitiv. Avem o relație perfectă. Voi cum stați?

Cât ține vara folosesc din greu grătarul din curte. Așa și-n cazul de față.  Am pus o tavă la încins și  am spart deasupra-i câteva ouă.

Am prăjit niște felii de pâine.

Am ras parmezan deasupra ouălor, cât încă mai erau în tava fierbinte.

Peste pâinea prăjită am pus roșii amestecate cu ulei de măsline extravirgin, sare și busuioc.

Ziua poate să înceapă. Să fiți sănătoși.

Join the Conversation

  1. Intotdeauna micul dejun, azi branza dietetica si rosii.
    Din pacate alaturi de cafea si tigara. Hm… cum as putea sa scap de obiceiul asta imputit al fumatului nu stiu. Pfff

  2. adihadean Author says:

    îți spun cum am făcut eu, poate ajută: aveam o singură țigară-n pachet, am fumat-o, am dat să mă ridic să trec strada (magazin cu de toate peste drum) și să-mi cumpăr alt pachet. pe la jumătatea cursei mi-am spus „bă, io nu mai cumpăr alte țigări”. nici nu știiu cm s-au dus patru ani :)

  3. Mic dejun: ceai cu biscuitei de aproape o saptamana. Pana acum mancam cate un sandwich sau omleta

  4. Pffff, da, am incercat asta de nenumarate ori, am stat si zile intregi fara tigari, dar am cedat pentru ca desi sunt foarte calma, as spune chiar nesimtita, in momentele alea mai aveam putin si bateam pe oricine imi iesea in cale.

  5. Cu cafeaua mai e cum mai e, dar fara mancare de dimineata nu pot functiona corect. In cele mai nefericite dimineti este un sandwitch cumparat in drum spre munca, iar in cele mai fericite este o omleta cu ardei, o rosie taiata, o cana de cafea – toate consumate la o discutie lejera cu the significant other :). Parca se vede viata altfel, nu?

  6. adihadean Author says:

    clar că-i altfel!:)

  7. Iubesc micul dejun,suntem prieteni foarte buni.Daca stau bine sa ma gandesc,restul meselor ar putea sa nici nu fie (asta nu inseamna ca nu mananc).Nu pot sa beau cafea desi ador mirosul,nu fumez…dar beau ceai verde,imi plac ouale fierte moi,omleta in diverse feluri,painea prajita cu unt,gem facut de noi,sunca de casa…cas…Adi,micul tau dejun cred ca face pofta oricui.Ia sa ma duc sa mananc ceva…

  8. adihadean Author says:

    poftă bună:)

  9. off, daca as putea sa mananc dimineata ce bine ar fi…:(
    foarte rar imi iau ceva de la patiserie sau o lingurita de polen (pt energie) nici cafea nu beau, iar la birou numa ceai de iasomie. In schimb la pranz mananc foarte bine (ma trezesc la 8 si pranzul e la 12) iar seara iar mananc sanatos.
    am tot zis sa schimb sistemul asta, dar nici nu ma trezesc mai devreme si nici nam idei de mic dejun la prima ora…trist dar adevarat :)
    doar cand is in vacanta in romania ma trateaza mami cu mic-dejun :D
    si mai e o chestie: adi tie nu tie somn dupa micul-dejun? ca pe mine ma paleste o lene/somn dupa pranz …:P

  10. Din pacate, de pe la 17 ani nu mai servesc micul dejun in fiecare zi. Rare sunt zilele in care il servesc, in rest…cafea si tigare.
    Voi incerca de saptamana viitoare sa ma apuc si eu de un program de mese regulate, la orele potrivite.
    Poate ne mai vedem cu alta ocazie sa prepari un astfel de mic dejun ca tare as manca unul care sa arate asa :)

  11. Cristina says:

    Nu sarim micul dejun, e prima masa pe care o servim in familie (de cele mai multe ori singura). Meniul e foarte variat: muesli cu lapte, muesli cu iaurt, miere/sirop de artar si ceva fructe de padure sau capsune, o interpretare proprie de eggs benedict etc azi avem paine prajita cu un ricotta, un praf de piper, ceva gen parma ham, cativa stropi de miere si cateva felii de piersici deasupra….si cafea.

  12. Ce bine arata! Sa va fie de bine :)

  13. Buna dimineaţa.
    Văd că aţi fost cu toţii foaarte matinali. Eu şi micul dejun avem o relaţie foarte strânsă. Aşa ca mâncâm de dimineaţa. Astazi dumadă cu ou, icre de crap şi ceai verde.
    Mâine om vedea în funcţie de inspiraţie :).

  14. adihadean Author says:

    cristina, bravo!
    sanda, mulțumesc:)
    ildi, să mănânci bine nu înseamnă să mănânci mult.). nu mi-e somn niciodată după ce mănânc, nu-i normal să fie așa, masa trebuie să-ți dea energie, nu să o consume:).
    kriogen, doamne ajută!:)

  15. Micul dejun e litera de lege la mine. Nu stiu daca pot sa numar pe degetele de la mana de cate ori l-am sarit.
    E drept ca de obicei incepe cu o gura de cafea, dar continua cu iaurt cu cereale, omleta sau alte asemenea.

    Pofta buna, arata delicios ouale tale cu paine prajita :D

  16. Catalina says:

    Avem o relatie de dragoste si ura :))
    Dragoste in weekend, cand mi-e drag sa pregatesc cate ceva si sa savurez masa in liniste si ura in zilele de munca, cand e prea devreme pentru stomacul meu. Pur si simplu nu pot savura mancarea pe fuga, iar de trezit mai devreme numai pentru micul dejun recunosc ca n-am putere :P

  17. Relaţia mea cu micul dejun e excelentă, cînd mă trezesc dimineaţa mi-e foarte foame. Dar de nişte ani, micul dejun înseamnă o banană sau un alt fruct şi o cană mare de cafea cu lapte sau mai bine zis lapte cu nescafe. Şi o ţigară. După vreo oră şi jumătate-două mai ronţăi ceva – o felie de pîine cu unt sau puţin caşcaval – şi beau o cafea adevărată.

  18. nu pot sa beau cafeaua fara sa mananc, iar de cand am limitat mesele de seara ma trezesc cu o foame teribila
    am mai multe variante de mic dejun, in functie de ce am chef si de ce gasesc in frigider

  19. Mi-ar plăcea să am o relaţie mai bună. Mă rezum la cereale şi iaurt de băut. Zilnic!

  20. Micul dejun inseamna o masa de cereale cu lapte sau iaurt, sau o portie de oua si salata, paine prajita si neaparat o cafea mare….mai ales de cand o am si pe fetita mea, parca pregatesc micul dejun cu mai mare pofta….se zice ca foamea vine mancand, asa ca zic hai sa ne pregatim cate un mic dejun gustos si apetisant, si apoi sa ne intrebam daca ne e foame sau nu…

  21. tasha natasha says:

    ei bine,eu si micul dejun ne iubim la nebunie.ganditi-va ce inseamna sa te trezesti la 3.45AM,pentru munca si sa sti ca daca ratezi acel mic dejun copios mai ai sanse(si asta nu se intampla zilnic)sa iei masa la 12.00 la amiaza.un astfel de program aveam pana nu demult iar micul dejun luat la 4.00 dimineata era foarte consistent.un ou sau omleta,2-3felii de cascaval sau branza topita si de obicei salata(rosii,castraveti,ardei).in final,o cafea neagra si o tigara.acum am o problema.nu ma mai trezesc cu noaptea-n cap sa merg la munca,dar,ma trezesc de multe ori la 2-3 in noapte…sa mananc.

  22. La fel ca tine în trecut, dar fără „garnitură” că m-am lăsat de vreo 4 ani.

  23. Suntem cunostinte bune, dar ne vizitam rar :)
    Micul dejun m-a ajutat sa slabesc peste 18 kg in 6-7 luni, de la 88 pana sub 70. Practic, mult si bun (si sanatos) la micul dejun, foarte putin (si mai degraba vegetal) la pranz + un grapefruit / suc de portocale / nimic seara. Asta da dieta, combinata cu ceva sport, a dus la rezultatele de mai sus.

    Micul dejul nu neaparat restrictiv, un exemplu fiind o omleta de 6 oua cu cascaval si/sau ceva sunca, plus branza langa plus un suc mare de portocale (fresh).

    Odata ajuns aici insa, mi-am pierdut disponibilitatea pentru a manca zi de zi dimineata si ma mentin cu succes la 70 prin „portion control” dimineata si la pranz si mare grija la ce si cat mananc (daca!) seara.

  24. Micul dejun a devenit obligatoriu la mine inainte de cafea atunci cand am vazut ca licoarea neagra pe stomacul gol imi provoaca arsuri gastrice din ce in ce mai nasoale. Mananc de la o simpla felie de paine cu miere de albine, pana la oua in diverse forme sau chiar ceva gatit daca este ramas prin frigider, dar obligatoriu mananc altfel nu se poate.

  25. Ah, ce foame imi veni! :))
    De obicei, cereale cu lapte, la micul dejun :D

  26. Eu nu beau cafea şi nu fumez, în schimb micul dejun este primul lucru care îmi vine în minte atunci când mă trezesc. Al meu e foarte asemănător cu al tău (ouă, roşii, busuioc, brânză), pâinea variază, nu-mi prea place mie. Mă bucur când văd că şi pentru alţii este un highlight al zilei.

    PS: Unde ne abonăm la comentarii?

  27. Frumos mic dejunul tau! Si eu sunt prietena cu aceasta masa, ne vedem zilnic. Am doua variante de mic dejun, una mai sanatoasa in cursul saptamanii si alta mai putin sanatoasa in weekend. :)
    Adica de luni pana vineri mananc la micul dejun fie doua fructe, fie o felie mare de paine neagra + branza + ardei gras sau castravete sau rosie + (uneori) iaurt, iar in weekend mananc fie omleta cu legume, fie ochiuri cu cascaval si ciuperci prajite, fie legume pane.

  28. hmmmm , noi nu putem rata in nici o dimineata o cana de lapte cu nes , alaturi de briose, fursecuri , chec sau in cel mai rau caz .. eugenii :):) … deci avem o relatie cat de cat buna cu micul dejun !! :)…

  29. adihadean Author says:

    vă mulțumesc pentru răspunsuri, dragilor:).

  30. Si eu mananc cam ce mananci si tu la micul dejun.E masa mea de baza! Ador omletele dar si mai mult branza si rosiile. Imi lipsesc forte mult rosiile nostre romanesti dar dupa cum am vazut lipsesc si pe acolo.Va sfatuiesc sa profitati cat mai mult de legumele si fructele autonome care au gust adevarat nu ca cele din supermarketuri care nu numai ca nu au gust dar nici vitamine nu cred ca mai au…Nu mai zic de cas si urda…Eu le duc dorul.
    Sanatate sa aveti!

  31. Fain subiect.

    As mai adauga ca locul si compania contribuie in egala masura cu mancarea la un mic dejun reusit.
    Tipuri de mic dejun cu mare trecere la noi in casa:

    In timpul saptamanii mai mult fructe. Acuma vara, pepeni. Fara cafei.
    In week-end e orgie: tartine cu branza, rosii cu usturoi, busuioc, ardei copti, sandvish-uri cu resturile de la cina de vineri seara marinate cu ulei, parmezan si capere.

    La dulcegarii… msemen, un fel de clatita arabeasca cumparata din piata si incalzita in cuptor. Cu miere sau dulceata langa o cana de cafea cu muuuulta spuma de lapte. Ca aia facuta la botu’ calului, in piata mare din Essaouira:

    https://picasaweb.google.com/calin.bretea/MarocDec2010#5550635861052752258

    In mediul crestinesc de acasa se poate manca si cu carnatzi (sa nu ma spuneti ca iese un mic jihad in cartier). Sau mai bine cu o frecatura din branza de vaci, ceapa rosie si scortisoara.

    Croissante rar… oaua si mai rar. Desi saptamana trecuta am incercat reteta lui Adi cu costita, paine mai veche, ouale ratota peste si la urma o salata.

    Mai e si amintirea micului dejun din piata din La Varenne: foccacia, jambon, branza (salers, vieux cantal, brie cu trufe sau camembert), salata sau spanac crud si vienoisseries aux amandes de la Estelle. Toate astea se cumpara adin piata si se etaleaza pe-o terasa langa cafei. Daca mergeti la Paris rupeti-va o duminica dimineata si dati pe acolo.

    Tot pe acolo isi are originea si micul dejun ideal; nu l-am facut inca, dar visez la el: ingrediente sunt, locul e si el acolo, companie demna de asa ceva n-am gasit inca. Reteta e asa:
    – se merge pe la 9 in piata la Varenne, duminica, eventual dupa ce-ai chefuit toata noaptea dinainte.
    – se cumpara paine de la Estelle
    – se cumpara din piata tot ce doresc participantii. Sa nu lipseasca vreo duzina de stridii (alunga mahmureala), legumele, branza si carnatii.
    – se ocheste prima banca libera de pe malul Marnei, suficient de mare cat sa nu se rupa sub greutatea merindelor.
    – pentru fript toate alea se pot folosi un primus si-o tigaie de camping.
    – se imprastie bunatatile
    – se desface o sticla de vin (daca va mai tine).
    – se mananca molcom
    – se imbie si trecatorii.
    Cand te-ai ridicat de la masa e deja amiaza.

  32. Micul dejun e singura masa din zi pe care o respect cu sfintenie. Iau micul dejun in fiecare zi si la aceeasi ora si asta-mi da energie pentru cel putin jumatate din zi, cu toate ca nu-s bautoare de cafea :)

  33. lavinia.rezmerita says:

    Eee, eu pana acum vreun an nu mancam nimic pana dupa-amiaza,in schimb beam 2-3 cafele si fumam cam juma’ de pachet de tigari. Acum s-a schimbat situatia de cand cu blogul lui adi…m-a imbiat cu retele lui de mic dejun si
    m-a invatat sa mananc dimineata! si e multtttttt mai bine acum!pot sa zic ca am o relatie bine definita cu MICUL DEJUN:)

  34. Un iaurt bulgaresc (125 g) amestecat cu o lingurita de miere si vreo 2-3 biscuiti…inainte mancam cereale cu lapte (All Bran de la Kellogg’s), dar am observat ca laptele imi provoaca acid gastric…

    1. Ana, te rog spune-mi de unde ai cumparat All Bran Kellogg’s?

  35. Oana iuliana says:

    Eu cu micul dejun ma inteleg bine,imi vine sa-l mananc din priviri :)) Dar PROBLEMA mea este alta.Indiferent la care dintre mese ma aflu mananc piper negru sau ardei iute murat.INDIFERENT ca e mic dejun,pranz,cina sau gustari.Sunt dependenta.Cu cafeaua si tigarile n-am nici cea mai mica „afacere”.Adi,tu te-ai lasat de tigari asa simplu,eu cum ma lasa de „iuteli ” ?

  36. Oana Bejinariu says:

    Cica mai are si altcineva aceeasi relatie cu micul dejun – stiu , sunt rea ca fac asta , dar am o bproblema cu blogurile facute exclusiv prin copy-paste( cum e si cel ce urmeaza in link)…http://mamistietot.ro/relatia-cu-micul-dejun/ In rest , dimineti frumoase si sanatoase !

    1. Adi Hădean Author says:

      mulțumesc pentru avertizare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close