Fusion laksa

210

Despre minunata supă laksa am scris aici și aici. Ba chiar am și vorbit, în minunatul film despre nyonya food pe care l-am făcut în Malaezia. De fiecare dată când îmni vine-n mintre cuvântul care definește supa aceasta, mă ia cu poftă pe sub limbă și trebuie să mă concentrez din greu la ce fac în momentele acelea. Din fericire, din când în când îmi permit (mă refer la timp aici, nu la bani, laksa nu-i o supă scumpă) câte o laksa. Ultima am făcut-o acum o lună dar nu i-a venit rândul la poveste decât azi. Înainte să mă întrebați voi, vă spun că amestec pentru laksa găsiți online iar alte mirodenii care participă la concertul aromatic se găsesc fie în supermarket fie în magazinele bio/natruiste.

Laksa mea a fost una fusion, am combinat ingrediente asiatice cu unele europene, adică un praz oltenesc cumsecade, o fleică de calamar de Mediterana și niște pulpe de pui crescuți la Bacău (sau în împrejurimi). Pe post de paste, macaroane italienești, să știm o treabă.

Pare că-i înghesuială. Chiar e , asiaticii au talentul de a înghesui multe lucruri într-o supă. Aici am praz, ceapă, morcov, pătrunjel, pudră de galangal (nu găsești proaspăt la noi decât foarte rar), pătrunjel, pudră de laksa (eu am varianta dezhidratată) și puțin curry roșu din Thailanda (și ăsta se găsește online).

E păcat să nu pui tofu în laksa. Eu am pus, ba l-am și amestecat cu piper verde (conservat, în stare proaspătă nu rezistă mai mult de trei zile, uneori nici atât).

Am pus toate vegetalele într-o oală (trebuie să vă mai spun că le-am spălat, curățat, tăiat – bine, mai puțin usturoiul -în bucăți nu prea mici, nu prea mari?).

Am rumenit ușor pulpele pe grătar (de dragul gustului) și le-am pus peste vegetale.

Am acoperit cu apă și am lăsat să fiarbă 20 de minute. Am adăugat prafurile de le-ați văzut mai sus și lingura de curry roșu.

Am pus în supă un amestec de sos de soia și sos de stridii.

Am fript calamarul pe grătar și l-am pus în supă.

Am curățat de coajă o limetă și am pus pulpa în supă.

Am adăugat macaroanele fierte, am mai lăsat să fiarbă un minut și am stins focul.

A fost pe gustul meu.

Și cu ocazia asta mi-am amintit iar de Asia (apropo, vineri urmează un nou episod din serialul Muson). Gata, mă duc să plâng în batistă. Să fiți sănătoși.

Join the Conversation

 1. Hadean, lamureste ma si pe mine te rog: de ce naiba nu curatati usturoiul, nici tu, nici Jamie Oliver.

  1. adihadean Author says:

   depinde de usturoi, de situație. dacă pun usturoi tocat la alioli sau într-un sos, îl curăț. dacă vreau să fiarbă sau să se coacă și să rămână întreg, nu-l curăț:). coaja îl protejează.

 2. Vad ca ai vreo 3 retete de laksa pe blog, care ti s-a parut cea mai gustoasa varianta?

  1. adihadean Author says:

   toate 3:)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close