Mămăligă în straturi

382

Bucătăria tradițională românească oferă o varietate de mâncăruri, însă întotdeauna mă voi întoarce la ceea ce gătea bunica mea. Când cineva îmi vorbește despre tradiții, involuntar mă transpun în copilărie și îmi aduc aminte de vremurile în care  singura mea grijă era că vin ai mei după mine să mă ia de la bunici. Ce vremuri frumoase! Totuși mă bucur extrem de mult că, în timp, am învățat rețetele bunicii mele, iar acestea nu s-au pierdut, căci ar fi fost păcat să nu mă pot bucura de această moștenire. O să cred întotdeauna că mâncărurile deloc pretențioase, cu ingredientele cele mai simple, au gust. Tocmai din acest motiv împărtășesc cu voi, gustul copilăriei mele – mămăligă în straturi cu slănină prăjită și brânză.

Ingrediente necesare:
  • 250 gr făină de mălai
  • 1 l apă
  • 2 gr sare
  • slănină
  • brânză telemea de vacă
  • 50 gr unt (opțional pentru cremozitate)
Modalitate de pregătire:
Ingrediente

Într-o oală, am pus apa la fiert, împreună cu sarea și am așteptat să înceapă să facă bule mici. Atunci am adăugat făina de mălai, în ploaie, amestecând continuu, să nu facă cocoloașe și să nu se prindă de fundul oalei.

Vreo 3 minute de amestecat, iar în final arată așa. Acum e momentul să puneți untul, dacă doriți.

Mămăligă

Într-o tigaie mică, am pus bucățile de slănină și le-am lăsat să se prăjească bine pe ambele părți. Nu e nevoie să puneți ulei, pentru că slănina se va topi și va lăsa grăsime.

Slănină

Cât s-a prăjit slănina, am tăiat câteva felii de brânză, pe care apoi le-am rupt cu mâna în bucăți.

Brânză telemea de vacă
Cum am servit?

Am creat straturi astfel: într-o farfurie adâncă, am pus un strat de slănină prăjită, apoi un strat de brânză.

Mămăligă în straturi

După care am pus câteva linguri de mămăligă, cât să acopăr primul strat. Apoi am mai pus un rând de slănină și brânză.

Mămăligă în straturi

Am acoperit si acest strat cu un rând de mămăligă, cu câteva bucăți de brânză și o fâșie de slănină, apoi am stropit totul cu puțină grăsime rămasă în tigaie.

Mămăligă în straturi

Cu asta ne servea Buna când rămâneam la ea în vacanțe: mămăligă în straturi. Cu asta și cu iubire necondiționată. Cum să nu-ți aduci aminte cu drag gustul copilăriei?

Vă doresc poftă bună și sper să nu uitați de tradiții și de ceea ce era odată atât de simplu și frumos.

Zile frumoase,

Larisa

Găsiți aici mai multe rețete cu mămăligă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
AdiHadean.ro © Copyright 2023. Toate drepturile sunt rezervate.
Close