Știu, veți zice că am ratat startul tradițional al sezonului. Așa este. Însă la cum se prezintă vara aceasta, eu cred că mai avem loc de câteva grătare până se răcește vremea. Așa că vă propun să ”vă complicați” (cum îmi zic mie unii când gătesc ceva ce se găsește de-a gata) și să vă preparați mititeii acasă. Nu de alta, dar pe cuvânt că merită. Și până la urmă, nu e deloc greu. Doar să îi pregătiți cu câteva ore bune înainte să ajungă să sfârâie pe grătar, să aibă timp aromele să lucreze. Nouă ne place mult carnea de oaie, și de aceea am făcut acest amestec, însă merg extrem de bine și cu carne de porc. Si proporțiile pot varia, de la 50/50 la 60/40, sau integral de porc, in funcție de cât de grasă este carnea. Iată ce am folosit pentru 18 mititei de casă.
Ingrediente pentru mititei de casă:
- 500 g carne de vită
- 500 g carne mai grasă de oaie
- 200 – 250 ml de fond de vită (sau fond de pui, sau apă) rece
- 3 – 4 căței de usturoi
- o linguriță de sare
- o linguriță de cimbru uscat
- o linguriță de boabe de piper
- o linguriță rasă de boabe de coriandru
- o linguriță rasă de măghiran
- boia dulce
- 2 – 3 ardei iuți, mici și uscați (opțional)
- un sfert de linguriță de bicarbonat de sodiu (cam 3g)
Mod de preparare
Modul de preparare al mititeilor e cât se poate de simplu. Am dat carnea prin mașina de tocat, pe sita cea mai mică. Am pus printre bucățile de carne și cățeii de usturoi. Am pus toate condimentele și ierburile uscate într-un mojar și le-am pisat și amestecat bine. Apoi le-am amestecat cu carnea. Treptat, am încorporat fondul de vită în pasta de mici. În funcție de cum e carnea, poate fi nevoie de 200ml până la 250ml. Amestecul ar trebui să fie ferm, omogen și legat, asemeni unui aluat.
Apoi pasta de mici poate sta la odihnă. Minim 2 ore. Ideal, peste noapte.
Un pas important este grătarul – oricât ar fi de cald, în mod tradițional, mititeilor le stă bine pe jar. Așadar, am rugat omul din dotare să aprindă cărbunii, iar eu am format mititeii. Pot fi modelați cu mâna, sau cu mașina de cârnați, însă eu am găsit la îndemână să îi fac cu un poș improvizat dintr-o pungă.
Cu mâinile unse cu foarte puțin ulei, am modelat 18 mititei, care au stat pe grătar între 6 și 8 minute.
Și mititeii sunt gata. Pâine și muștar alături și vă puteți bucura de gustul tradițional al verii.
S-aveți poftă!