Prânzul de duminică pentru mine înseamnă de cele mai multe ori un prânz rapid, deoarece duminica este singura zi relaxantă, în care stăm împreună în familie, și nu aș dori să-mi petrec tot timpul în bucătărie. Așa că de fiecare dată caut rețete simple, ușoare, rapide dar cu impact și gust. Pentru această ocazie, m-am gândit la ceva răcoros de vară, sărmăluțe grecești cu orez. Se prepară repede iar de restul timpului poți profita alături de cei dragi.
Ingrediente sărmăluțe cu orez (aproximativ 40 bucăți)
- 200 grame orez cu bob lung
- Foi de viță
- 3 cepe
- Mărar
- O lămâie (netratată)
- Ulei de măsline
- Mentă uscată
- Oregano
- Sare
Ingrediente sos de iaurt
- 200 grame iaurt grecesc
- Un cățel de usturoi sau usturoi pudră
- Sare, piper
- Ulei de măsline
Mod de preparare sărmăluțe cu orez
Am început prin a spăla foarte bine orezul, în câteva ape, până apa a rămas curată. L-am lăsat la scurs într-o sită. Apoi am curățat ceapa și am tocat-o mărunt. Într-o tigaie am pus la încins ulei de măsline și am călit ceapa până în punctul în care aceasta a devenit translucidă. Peste am adăugat orezul, am amestecat și le-am lăsat împreună cam 2 minute să se cunoască. Am asezonat cu sare.
Apoi am adăugat și restul ingredientelor: 400 ml apă, zeama de la jumătate de lămâie, jumătate de linguriță de oregano, 2 lingurițe de mentă uscată, și le-am lăsat la fiert până apa a fost absorbită în totalitate. Am opreit focul, am adăugat jumătate de legătură de mărar toccata, și am lăsat la răcit.
Între timp am pregătit frunzele de viță de vie. Eu am folosit frunze pe care le-am avut la congelator, însă daca folosiți frunze proaspete, acestea se opăresc in apă clocotită câteva secunde. Le-am tăiat codițele, și am selectat astfel încât să nu fie rupte.
Am pregătit oala în care urmează să fiarbă sărmăluțele cu orez. Pe fundul ei am pus 2 frunze de viță și un pic de ulei de măsline.
Apoi a urmat împăturitul sărmăluțelor. Pe o frunză de viță cu partea lucioasă în jos, am pus o linguriță din compoziția de orez.
Am împachetat marginile și cu grijă le-am rulat .
După ce am terminat toată compiziția, le-am aranjat frumos în oală.
Peste am pus zeama de la cealaltă jumătate de lămâie, apă cât să le acopere, chiar să treacă un pic de nivelul lor, puțină sare și le-am pus la fiert.
Ca sarmalele să rămână sub apă pe tot parcursul fierberii, se poate pune deasupra o farfurie.
După aproximativ 40 de minute, sărmăluțele noatre cu orez sunt gata.
Mod de servire sărmăluțe cu orez
Aceste sărmăluțe pot fi servite atât calde, cât și reci. Mie personal îmi plac mai mult reci, a doua zi. Le servesc împreună cu un sos făcut din 200 grame iaurt grecesc, sare, piper, un cățel de usturoi pisat și ulei de măsline.
Poftă bună,