Unt aromatizat – sau cum să folosești ierburile aromatice

1.3K

Am ales acest preparat pentru că sunt pur și simplu îndrăgostită de plantele aromatice pe care le adun, le plantez, le usuc, le agăț pe pereți. La mine în casă miroase a mărar, cimbru, lavandă în această perioadă, predominant cimbru. Sunt foarte inspiraționale și nu mă pot lipsi de ele așa că îmi doresc să le folosesc la cât mai multe preparate, să le transform și să mă bucur de ele sub orice formă. Așadar vă prezint câteva idei de unt aromatizat.

Ingrediente necesare pentru unt aromatizat

  • Smântână pentru frișcă 36% grăsime – 1l  sau 500 g unt
  • Usturoi  – 1 bucată
  • Sare – 2 – 3 lingurițe
  • Ardei iute, eu am folosit ardei țâr uscat
  • Ierburi aromatice: busuioc, cimbru, mentă, pătrunjel
  • Extra: hârtie de copt
Ingrediente

Modalitate de preparare

Pentru a prepara această rețetă de unt aromatizat cu plante aromatice am folosit un mixer, am turnat smântâna pentru frișca în bolul de mixer și am început să bat frișca. 

obținere unt din smântână

Nu m-am oprit aici, am continuat să bat frișca până când a început să se separe grăsimea. În momentul în care s-a ”tăiat” frișca, am pus 2 cuburi de gheață în bolul mixerului și am continuat să mixez încă 5 secunde, am pus gheața pentru a forța grăsimea să se separe de partea lichidă.

Am pus untul obținut din smântâna pentru frișcă la scurs, timp de 30 de minute.

unt

Mai departe am curățat usturoiul și am tocat ierburile mărunt.

pregătire ierburi

Dintr-un litru de frișcă am obținut 500 g unt, am împărțit cantitatea de  unt în 4 boluri și am aromatizat, pe rând, după cum urmează:

tipuri de unt aromatizat

Variante de unt aromatizat

  1. Unt cu pătrunjel, are și usturoi
  2. Unt cu cimbru, sare și ardei iute
  3. Unt cu mentă și busuioc
  4. Unt cu busuioc și usturoi

Cu ajutorul unei spatule am omogenizat untul împreună cu ierburile aromatice și mi-am pregătit hârtie de copt pentru împachetat.

variante de unt

Mai departe am ambalat untul în hârtia de copt, la fel cum ambalăm salamul de biscuiți, ca pe o bomboană.

unt aromatizat cu ierburi

Am pus batoanele de unt aromatizat la frigider. Se pot folosi la fripturi, pește, unt tartinabil, în tigaie pentru diferite preparate. Eu am folosit o foarte mică parte din ierburile aromatice, se pot face o mulțime de combinații inclusiv preparate dulci.

Vă las să vă jucați cu imaginația și să împărtășiți și cu noi preparatele încercate.

Spor și voie bună în bucătărie!

Ionela.

Rețete cu unt mai găsiți și aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close