Am ales acest preparat pentru că sunt pur și simplu îndrăgostită de plantele aromatice pe care le adun, le plantez, le usuc, le agăț pe pereți. La mine în casă miroase a mărar, cimbru, lavandă în această perioadă, predominant cimbru. Sunt foarte inspiraționale și nu mă pot lipsi de ele așa că îmi doresc să le folosesc la cât mai multe preparate, să le transform și să mă bucur de ele sub orice formă. Așadar vă prezint câteva idei de unt aromatizat.
Ingrediente necesare pentru unt aromatizat
- Smântână pentru frișcă 36% grăsime – 1l sau 500 g unt
- Usturoi – 1 bucată
- Sare – 2 – 3 lingurițe
- Ardei iute, eu am folosit ardei țâr uscat
- Ierburi aromatice: busuioc, cimbru, mentă, pătrunjel
- Extra: hârtie de copt
Modalitate de preparare
Pentru a prepara această rețetă de unt aromatizat cu plante aromatice am folosit un mixer, am turnat smântâna pentru frișca în bolul de mixer și am început să bat frișca.
Nu m-am oprit aici, am continuat să bat frișca până când a început să se separe grăsimea. În momentul în care s-a ”tăiat” frișca, am pus 2 cuburi de gheață în bolul mixerului și am continuat să mixez încă 5 secunde, am pus gheața pentru a forța grăsimea să se separe de partea lichidă.
Am pus untul obținut din smântâna pentru frișcă la scurs, timp de 30 de minute.
Mai departe am curățat usturoiul și am tocat ierburile mărunt.
Dintr-un litru de frișcă am obținut 500 g unt, am împărțit cantitatea de unt în 4 boluri și am aromatizat, pe rând, după cum urmează:
Variante de unt aromatizat
- Unt cu pătrunjel, are și usturoi
- Unt cu cimbru, sare și ardei iute
- Unt cu mentă și busuioc
- Unt cu busuioc și usturoi
Cu ajutorul unei spatule am omogenizat untul împreună cu ierburile aromatice și mi-am pregătit hârtie de copt pentru împachetat.
Mai departe am ambalat untul în hârtia de copt, la fel cum ambalăm salamul de biscuiți, ca pe o bomboană.
Am pus batoanele de unt aromatizat la frigider. Se pot folosi la fripturi, pește, unt tartinabil, în tigaie pentru diferite preparate. Eu am folosit o foarte mică parte din ierburile aromatice, se pot face o mulțime de combinații inclusiv preparate dulci.
Vă las să vă jucați cu imaginația și să împărtășiți și cu noi preparatele încercate.
Spor și voie bună în bucătărie!