Trang, Thailanda

231

Am intrat în Thailanda pe la Satun după o călătorie de o oră și un pic cu feribotul de pe Langkawi. De aici am luat un autobuz până la Trang, principalul oraș al provinciei cu același nume. Călătoria a durat aproximativ două oră și n-a fost tocmai neplăcută (am călătorit împreună cu alți turiști străini, nemți, francezi și americani aflați în drum spre Phuket). La Trang am ajuns pe ploaie, care însă n-a ținut mult. Din autogară am luat un tuk-tuk, o motoretă pe trei roți care mi-a dat fiori reci pe șira spinării la fiecare curbă.

Tuk-tuk

Tuk-tuk driver

Prima surpriză a serii: la hotel (am stat peste noapte la Thumrin Thana) ne-au așteptat cu băuturi de bun-venit și cu niște zâmbete foarte largi. Nu cred că zâmbetele li s-au datorat celor de la TAT, care au aranjat șederea noastră acolo, dar faptul că am apărut pe panoul „vip today” sub titulatura „the most famous romanian chef” e posibil să fi avut o legătură cu asta (de fapt, chiar cred că a avut). După dușul pe care-l așteptam cum ne-au așteptat pe noi thailandezii, am fost preluați de ghidul nostru, Mohamed (nu profetul, doar un credincios) și purtați prin piață și apoi duși într-un restaurant mic, de cartier, să îmbucăm de două-trei ori din bucatele locale.

Despre Trang o să vă spună (pun pariu) mai bine decât mine tovarășul meu de voiaj, Răzvan. Eu o să arunc doar o momeală: provincia are în patrimoniu o mulțime de insule și insulițe căutate de cei care vor aventură, scufundări, adrenalină ori sporturi acvatice mai cuminți sau, pur și simplu vor să facă plajă pe nisipurile albe.

*

*

Să revin la piețe, mâncare și alte lucruri comestibile. În Trang au o piață de legume și fructe de la care se aprovizionează en gros piețele mai mici. Și mai au și o piață de seară, dedicată mai cu seamă mâncării (am mâncat acolo pad thai, un soi de tăieței din orez cu creveți uscați, creveți proaspeți, sos de soia, tofu, ceapă verde, muguri de soia și ouă). Mai jos puteți vedea mai multe poze din piețe. Despre întâlnirea mea cu durianul, regele putorii între fructe și paradox suprem, o să vă povestesc în zilele ce vin, important e să știți că a avut loc.

Pești, câți vrei și de o mulțime de soiuri.

Lămâi, castraveți, dovleci, vinete verzi și vinete vinete, lemon grass (multe lucruri de aici n-au nicio legătură cu lămâia dar au gust de lămâie și-s folosite des în bucătărie), ardei iuți-iuți.

Bananele verzi stau câteva zile până se îngălbensc apoi sunt mâncate așa cum sunt ori fripte (pane).

Banane fripte

Tânăra care frige bananele.

În piața din Trang găseși orice, chiar și un croitor care să-ți repare nădragii dacă ai avut un accident.

Să nu uit de gândaci. Mari și…pe spate. L-am întrebat pe Mohamed, ghidul, dacă mănâncă așa ceva. Mi-a spus că nu, nici poveste, și că puțină lume o face, sunt lucruri mult mai bune de mâncat peste tot în jur.

Ieri am făcut tom yum cu creveți (o supă tradițională, în două variante, veți vedea filmul după ce ne întoarcem acasă), în bucătăria hotelului Thumrin Thana. Managerul a fost de treabă și ne-a lăsat să filmăm lecția de gătit pe care am luat-o de la mister Pitchai, unul dintre specialiștii în bucătărie thailandeză ai hotelului (bucătăriile de la Thumrin Thana hrănesc peste 1000 de oameni zilnic și sunt trei la număr, una chinezească, una thay și un a europeană iar între ele un laborator de patiserie care scoate niște cheesecake-uri de te lingi pe degete).

Trang merită mai multă poveste și chiar o vom spune, pentru că Raluca ne-a filmat conștiincioasă peste tot pe unde am umblat. Pentru asta însă, trebuie să ajungem acasă, deoarece la viteza cu care circulă biții pe partea asta de internet, nu am reușit să trimitem nimic la editat. În fine, cu atât mai bine, aventura noastră se va prelungi în felul ăsta și după ce vom fi ajunși acasă. Atât din Trang deocamdată. Deja e în spate, pe la 1 jumate am urcat într-un tren pe care l-am poreclit „găinaru'” și am străbătut junglă, plantații de orez, culturi de bananieri și cocotieri până la Chumpon. Călătoria a durat 7 ore iar trenul arăta ca desprins din „Ocolul Pământului în 80 de zile”. Dar asta-i o poveste pentru altă zi.

** am stat prea puțin în Trang pentru a putea vedea și insulele și am folosit pentru ilustrație poze făcute chiar înaintea sosirii la Satun

Join the Conversation

 1. Tutucul ala e cumva un „trei sferturi de trabant”? E foarte foarte funny oricum! :))

 2. adihadean Author says:

  Ceva de genul:-)

 3. frumoase „aventuri”

 4. asa, asa, durian adventures! :)

 5. Promitem sa nu mai luam taieteii drept viermisori…. da ne spui cum au fost facute bananele pane? Sau erau prajite? Arata minunat.
  Drumuri bune in continuare si sa povestiti tot asa minunat. Parca sunt acolo….

 6. innuenda says:

  Aia cu ăl mai mare maestru bucătar din România mi-a plăcut!:)) Super! Ce să zic, reputația ta a trecut granița dintre continente! Cel puțin asta care ține de gastronomie! :P

  Și ca să vezi cât ești de celebru, ghici în ochii cui m-am uitat acum 5 minute, râzând singură prin birou de potriveală? În ai lui ”The most famous Romanian Chef” care a prestat, în ovațiile memoriei papilelor gustative ale mele, o prăji brownie cu sos de vanilie! Mmmmmm…mă duc sa-mi fac un caffe latte, poate uit ce-am văzut!

  P.S. Ori Ralucuța ta e minionă, ori tu ești Guliverul din ținuturile ei! M-a amuzat fotografia!

  În rest…enjoy the ”Shocking Asia food expedition”…adică Musonul ăsta…!
  Ai zis cât stați pe acolo, că nu-mi mai amintesc?

 7. adihadean Author says:

  Innu, până pe 26 august:-) (și e destul de mititică, mititica) :-))

 8. nela banga says:

  o echipa pe cinste!!!!

 9. NICOLETA says:

  Cum se zice …” buturuga mica rastoarna carul mare !” , sa ma scuze Raluca pentru ” buturuga” dar asa se zice .Da nu-i bai, ca nu trebuie sa fie mare , ci sa-ti placa tie si , la o adica , o bagi in buzunar si fugi cu ea ! Mergeti sanatosi mai departe !

 10. Stau bine cu nervii baietii care conduc masinutele pe 3 roti. In rest, am un tricou din Tailanda ;;) il pun pe mine diseara si imi imaginez in vis ca va insotesc :)

 11. Inteleg ca nu v-ati atins nici voi de gandaci…:)

  1. Adi Hădean Author says:

   nu aveau…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close