Chumphon, Thailanda aproape necunoscută

181

Turiștii care ajung în Thailanda ajung de obicei în locuri puține și foarte bătute, ceea ce nu-i rău, dar Thailanda înseamnă mai mult decât Bangkok și Phuket. Ieri am petrecut câteva ore foarte faine în Chumphon, după o călătorie lungă de la Trang și o noapte foarte odihnitoare la Nanaburi Hotel. Dar poate ar fi mai bine să o iau de la început:

Ghidul nostru din Trang, Mohamed, ne-a spus că putem lua un tren rapid spre Chumphon. Ceea ce am și făcut. Într-adevăr, n-am văzut în România ultimilor 10 ani un tren care să meargă atât de repede, dar nici n-am văzut un tren care să arate atât de…pitoresc. Militari în permisie, călugări budiști, cerșetori, vânzători de apă/bere/supă caldă/orez cu creveți/omletă/înghețată, pereți din lemn și acoperiș din tablă, scaune solide și rabatabile, mirosuri grele dinspre baia a cărei ușă rămânea mereu deschisă (cu excepția momentelor în care baia era folosită) și deasupra noastră, a tuturor celor care puțeam și miroseam împreună în același vagon, cam 6-7 ventilatoare care să scurme aerul intrat prin TOATE geamurile (cu rame din lemn) deschise. Șapte ore și un pic prin junglă, culturi de orez, livezi de bananieri și cocotieri și opriri în aproape toate stațiile. Acesta e Găinarul.

Din fericire, după călătoria asta, pe care o pot asemui unei nașteri cu travaliu prelungit, am văzut lumina. Am ajuns în Chumphon unde am fost preluați de Jim, o doamnă respectabilă și respectată, femeie de afaceri de succes și de Piu, tânăra ei asistentă, care ne-a fost ghid pe parcursul șederii în orașul cu doar 20.000 de locuitori și plaje fantastice la nici 20 de minute distanță.

Văzând camera de la hotel, ne-am spus că a meritat drumul cu Găinarul (apropo, asta e porecla pe care i-am dat-o noi rapidului, altfel un tren respectabil). Lemn și gresie, pat mare și confortabil, aer condiționat, curățenie exemplară și internet gratis. Ce-ți poți dori mai mult?

Eventual, cina. Care a venit și ea. De fapt, am mers noi în întâmpinarea ei. Jim ne-a dus la masă la restaurantul ei, un restaurant cu tradiție în Chumphon. Prikhorm. Karaoke și mâncăruri thay. Dacă tentației de a-l nimici pe Frank Sinatra i-am rezistat, cinei nu i-am putut rezista. Am mâncat Tom-ka (supă de pui cu lapte de cocos și zeamă de lime), Tom-yum (celebra supă cu pește/fructe de mare și chilli), green curry (o mâncare zemoasă care poate conține pește, pui, vită sau fructe de mare și care trebuie să conțină pastă de curry verde, obținută prin zdrobirea împreună a coriandrului în toate formele sale-semințe, rădăcină, frunze- împreună cu usturoi, ardei iute, galangal, lemon grass, coajă de limetă și o pastă obținută din măcinarea unor creveți mititei), pad-thai (creveți uscați, creveți proaspeți, tofu, ceapă, arpagic chinezesc, ou, chilli) în stilul Prikhorm, adică fără tăieței și foarte aromată, red snapper și o mâncare foarte bună făcută din alune caju prăjite, calamar uscat și prăjit în ulei încins, creveți, lemon grass, frunze de lămâi și niște frunze pe care nu a putut să mi le denumească nimeni în altă limbă decât thai (stați liniștiți, nu le găsiți în Europa), cu gust de lămâie și ele. Peste toate, multă bere Singha, berea tradițională thailandeză.

A doua zi am plecat cu Piu la piața din Chumphon să vedem ce-i proaspăt pe la ei. Toate-s. De la pește la porc, de la scoici la pasta de curry verde/roșie/cărămizie. Ne-am liniștit cu piața, am băut o cafea pe marginea drumului (o tanti durdulie face probabil și la ora asta cafea instant cu lapte condensat și îndulcit pe undeva prin centrul Chumphon-ului) apoi am mers să prînzim, undeva între oraș și plajă. Am întâlnit acolo neamurile peștelui mâncat la Jim, white snapper ca să fiu precis precum marmota (foarte bun pește, oase puține, carne dulce, scăldată-n sos d esoia cu chilli). Ne-am înfruptat și dintr-o salată din vinete mici și verzi, coapte apoi combinate cu puțină pastă de chilli, niște lapte de cocos, creveți și ou fiert (ne-am lovit iar de obsesia asiaticilor pentru ouă). Am mai luat un green curry pentru comparație și o salată din ierburi thailandeze aromatice (ceapă verde, lemon grass, frunze de lămâie-foarte des folosite aici- apoi ne-am îndreptat spre plajă, cu oprire la debarcaderul pe care se sortează peștele adus din larg înainte de a porni spre piețe.

Am făcut baie în apele Golfului Thailandei, am alergat după crabii mici ce ieșeau din nisipul de pe uscat doar pentru a intra în nisipul din apă, apoi, după trei ceasuri de leneveală pe plaja aproape pustie (puțini turiști la Chumphon, deocamdată, am văzut totuși câteva terase cu specific italian, scandinav și englezesc, semn că și pe aici mai ajung europenii din când în când) am fost recuperați de Piu și duși la Prikhorm, unde am învățat să fac green curry și să dau jos carapacea de pe creveți din mișcări puține (am filmat asta, o să punem filmele pe net după editare). Pe seară, pe la 8, ne-am luat rămas bun de la Jim (căreia i-am dăruit niște plăincă de pere, purtată în rucsac încă de la Cluj) și de la Piu apoi am urcat iar în Găinar, pentru ca aproape cinci ore mai târziu să ajungem la Hua-Hin Cha Am. Dar asta-i o poveste pentru altă zi. Să fiți sănătoși.

Join the Conversation

  1. Articol savuros precum bucatele descrise. Felicitari !

  2. Marilena says:

    Buna !
    Citesc in fiecare zi toate relatarile tale din Thailanda, ba chiar am ajuns sa fiu asa de nerabdatoare sa vad prin ce locuri ai mai ajuns ca dis de dimineata verific facebookul ca sa vad ce se mai intampla pe taram thailandez:)

  3. adihadean Author says:

    Pisi, de bună seamă:-)
    Dani, mulțumec
    Marilena, mă bucur, îți mulțumesc și ție.

  4. Nu cred ca m-as incumeta vreodata sa pornesc in asa calatorie :) dar va urmaresc cu drag , minunate poze si descrieri.

  5. faine poze……mai ales cele cu mancare :)

  6. Greeeen currryyyyyyyyyyyyyyy!!!!

  7. adihadean Author says:

    Sylvia, ștrumfa, mulțumesc
    Emil, de bună samă:-).

  8. Uf, prietenul meu a locuit 5 ani acolo si imi povestea ce frumoase sunt peisajele..intr-adevar wow..iar manacarea arata cu mult mai apetisanta decat sea food peregatita de chinez:D

    Sa aveti o experienta placuta in continuare:)

  9. citesc toate relatarile din calatoria voastra,nu indraznesc sa comentez…nu am cuvinte!ma bucur pentru voi,sa fiti sanatosi!(cand terminati calatoria va mai luati un concediu sa va odihniti,nu?)

  10. Incet incet incep sa te urasc

  11. cu plaja aia m-ai dat gata. nici mancare nu-mi mai trebuie!

  12. NICOLETA says:

    Bravo , ” mare sef „, expert in bucatarie , expert la fotografie , expert in povestioare , usor, usor ,expert ” multilateral dezvoltat”. Extraordinare pozele , ti-am furat vreo doua!

  13. O experienta extraordinara! Sa va bucurati in continuare de ea, ca si pana acum!

  14. Ai reusit sa surprinzi foarte bine fizionomia oamenilor; in toate pozele sunt oameni deschisi, prietenosi, frumosi, nu mai vorbesc de peisaje; imi place poza in care oamenii se joaca cu furtunul in timp ce manipuleaza pestele , cred; o sa ne lipseasca dupa ce va intoarceti toate astea: peisajele, mancarurile, si comentariile tale; dar poate in curand o sa mergeti spre alta destinatie si mai exotica, ceea ce va doresc

  15. Cata palinca ai carat? ::)) Genial!

  16. Minunat, stiu sentimentul. Am fost si noi intr-o localitate mica, tot la Golful Thailandei, loc preferat de locuitorii capitalei, e la aprox. 3 ore de drum. Se numeste Ban Phe si l-am considerat paradisul pe pamant. Se pare ca sunt puzderie de paradisuri in Thailanda. :) Am citit cu placere posturile, ne-am indragostit de Thailanda din prima!
    Mi-a placut curajul de a merge cu trenul, noi nu am experimentat dar mai mult pentru ca eram cu copii si bagaje multe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close