Sweet chilli

1K

Mâncarea asiatică ne propune de multe ori adevărate simfonii de gust în care, asocieri atipice pentru zona noastră, se alătură pentru a crea un efect spectaculos. Azi vă vorbesc despre sosul sweet chilli, concept provenit din Tailanda.

Sweet chilli

Observ că dulceața de ardei iute este din ce în ce mai populară, dar totuși eu prefer denumirea de sos, chiar dacă nu prea există mari diferențe. Cred că denumirea de dulceață ar putea crea percepții greșite cu privire la modul în care se poate asocia acest sos cu felurile principale și în special cu carnea.

Rețeta este foarte simplă și sosul foarte versatil; spre exemplu eu l-am folosit pentru a unge niște aripioare de pui pe care le-am copt în cuptor, dar merge și la coaste sau ca și sos picant pentru diferite „crănțănele”.

Sweet chilli

Am început sosul prin a curăța sâmburii din ardeiul iute, apoi i-am pus într-un blender împreună cu usturoi, zahăr, sare, apă și oțet de orez (puteți folosi și oțet de vin alb).

În blender am amestecat până când am obținut un lichid rozaliu cu bucăți fine de ardei iute prin el. Acest lichid l-am pus la foc mediu până a dat în clocot, apoi am redus focul la minim și l-am lăsat 3 minute. Am gustat și am ajuns la concluzia că îl doresc puțin mai iute așa că am mai pus și o linguriță din semințe în compoziție (restul le țin la uscat și le plantez). Pentru a finaliza sosul, am adăugat la acesta o pastă omogenă făcută din două linguri de amidon și puțină apă. După încă un minut de fierbere am stins focul și am așteptat să se răcească. Astfel, am obținut un fluid roșiatic de consistența unui sirop.

Sweet chilli

Pentru aripioare am folosit o metodă simplă. Le-am dat cu sare, piper și puțin ulei, le-am pus în cuptorul preîncălzit, le-am scos după 10 minute și le-am uns cu sos chilli. Le-am pus la loc și le-am mai uns după alte 10 minute și tot așa până au trecut 40 de minute. De asemenea, cu zece minute înainte de final, am presărat și semințe de susan peste aripioarele îmbrăcate în glazura picantă și lipicioasă.

Cantitățile pe care le-am folosit sunt următoarele:

10g ardei iute fără sâmburi și cozi (~ 10 ardei iuți mici)

3 căței de usturoi

140g zahăr

250ml apă

60ml oțet de orez

10g amidon de porumb

 Sweet chilli

Text&Foto: Vladimir Marian

Printre oale

alist

Join the Conversation

  1. Sosul ofera carnii o textura superba. Nici nu vreau sa ma gandesc la ce gust are, cu siguranta e foarte bun, insa mai bine sa fac o astfel de afirmatie dupa ce voi incerca reteta.

  2. Multumesc pentru rețeta! Aripioarele de pui ,cam ce cantitate ?

  3. O, mama! Nici nu vreau sa ma gandesc. Fac doua tavi mari sambata asta. Asa cam 3kg Irina, ca imi este o pofta!

  4. Aripile se pot face si pe gratar sau doar la cuptor?

  5. Ce fomiste. ..50 kg pe un picior la pariu

  6. Multumesc pentru reteta, aripioarele au iesit crocante si aromate :D
    Am folosit ca sos, unul dulce-picant: http://dragonfood.ro/produs/sos-dulce-picant-pentru-pui-650-ml/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close