O altă zacuscă

779

Zilele trecute am vizitat-o pe mama. Am mâncat la ea o salată de vinete foarte bună, „că acuma-s vinetele dulci”. Din același motiv, mama a cumpărat mai multe vinete, le-a congelat și le lasă așa, în așteptare, până apar gogoșarii cei buni. Sigur că există simultan și vinete și gogoșari, dar cu cât înaintâm în toamnă, cu atât îmbătrânesc și se amărăsc vinetele (nu toate, unele, da-i destul să ai o jumătate de vânătă amară ca să compromiți o cratiță mare cu zacuscă).

zacuscaAcum, că v-am dezvăluit planurile mamei mele referitoare la zacusca de anul ăsta (o să facă mai mult de o zacuscă, la cum o știu eu), pot să vă povestesc despre o zacuscă pe care am făcut-o recent. E pentru consum imediat, nu pentru pus la borcan (poate fi conservată, dar ar trebui să stea pe foc mult mai mult, n-a fost cazul, e o zacuscă rapidă). Pentru 10 porții generoase și gata de mâncat cu pită țărănească dospită mult și încet, e nevoie de 4-5 ardei kapia, 2-3 ardei grași, două vinete, doi dovlecei nu prea mari, 6 roșii zdravene, 5 cepe măricele, sare, piper, două foi de dafin și două frunze de salvie.

zacuscăTocați ceapa în cuburi mari și puneți-o pe foc mic cu o pișcătură de sare și două linguri de ulei, opăriți roșiile și lăsați-le fără pielițe, coaceți ardeii, vinetele întregi și dovleceii rondele pe grătarul încins. Curățați ardeii de pielițe și semințe, curățați vinetele de coji și semințele mai mari, tocați-le pe toate (inclusiv dovleceii) în bucăți cât vârful degetului mare și lăsați-l3 la scurs într-o strecurătoare emailată (să nu se oxideze prea tare). După ce-i moale ceapa și sticlește fain, puneți peste ea restul ingredientelor, cu roșiile mărunțite cu tot. Lăsați pe foc mic o jumătate de ceas, amestecând de câte ori e nevoie. Condimentați cu sare și piper, adăugați foile de dafin, câteva boabe de piper și două frunzulițe de salvie, dar abia cu 10 minute înainte de a lua zacusca de pe foc. O să fie bine așa. Să fiți sănătoși.

zacuscă

Join the Conversation

  1. Budai Viviana says:

    Buna ziua
    Am preparat zacusca aceasta. Foarte buna.
    Multumesc.

  2. Buna rau ,dar daca tot coci vinetele zic sa coci si rosiile si in felul acesta au un gust mai bun si eu mai pun si un pic de usturoi tocat marunt si catva ardei cornul caprei din aceia portocalii pe care dupa ce ii coc sii ii curat de coaja ii tai fideluta si ii adaug la tocanita pentru ca asa o numea bunica tocanita de vinete. (trebue mare grija deoarece sunt destul de iuti ) si o mancam cu turte de casa calde facute pe plita (sau in tigaia de teflon)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close