Lubeniță murată – rețeta tradițională a bunicii

1.8K

Unul dintre elementele foarte prezente în zonele gastronomice ale țării noastre sunt murăturile, de toate felurile. Aliment profund tradițional și nepsit ca și ingredient principal uneori sau în cele mai multe cazuri, ca și salată sau condiment. Fiecare zonă are deja legumele sau fructele preferate pentru murat, în funcție de ce se cultiva în fiecare regiune. Și dacă gogonelele, castraveții sau varza sunt murate de toată lumea, cele mai particulare, cum sunt fructele, sunt cu atât mai căutate.  Bunicii mei cultivau lubeniță, poate fructul meu preferat, iar la sfârșitul sezonului, fructele mititele care nu mai creșteau, se recoltau și se murau – cele mai bune sunt cele cât mai mici, chiar cât o nucă. Această lubeniță murată a devenit murătura mea favorită, și o prefer ca pe o gustare răcoritoare și reconfortantă, dulce – acrișoară, și foarte aromată.

Vă las și vouă această rețetă tradițională în Banat, dacă ne povestiți în schimb ce murături se consumă în mod tradițional în regiunea voastră. 

Ingrediente pentru lubeniță murată

  • 1 kg lubeniță pentru murat
  • 1, 5 l apă
  • 30 g sare grunjoasă pentru murături
  • 3 linguri de oțet
  • 1 rădăcină de hrean
  • 1 măciulie de usturoi
  • Mărar uscat
  • Cimbru uscat
  • 2 foi de dafin
  • O mână de ardei iuți
  • Amestec de condimente pentru murături (coriandru, cuișoare, muștar, iunupăr)
  • Boabe de piper colorat
ingrediente pentru lubenița murată

Mod de preparare lubeniță murată

Legumele pentru murat

Am spălat bine legumele, și le-am curățat; hreanul l-am tăiat în bețigașe, usturoiul l-am desfăcut în căței, iar lubenița am tăiat-o potrivit, în felii, jumătăți sau sferturi; lubenițele cele mai mici au rămas întregi, ca și ardeii iuți.  

legume pregătite pentru murat

Am aranjat în borcan un strat de mărar uscat și cimbru, după care am înghesuit frumos, cât mai strâns lubenița, alături de ardei iuți, bețe de hrean și căței de usturoi. Când borcanul a fost plin, am adăugat peste legume încă un strat de mărar și cimbru. 

așezare legume în borcan

Saramura pentru murare

Ceea ce transformă legumele și fructele în murături este lichidul în care le vom scufunda o vreme. Am adăugat în apa rece sare, condimentele și oțetul, și am fiert lichidul cam cinci minute. 

saramură pentru murături

Cum am finalizat această rețeta de lubeniță murată?

L-am lăsat să se răcorească foarte puțin, și l-am adăugat fierbinte în borcan, peste lubeniță, cu tot cu condimente. Pentru a nu crăpa borcanele, un truc tradițional este poziționarea borcanelor într-o tavă metalică – metalul preia temperatura ridicată a lichidului pe care îl adăugăm în borcan. 

lubeniță murată

Am sigilat borcanele, și le-am lăsat cuminți în cămară – vor avea nevoie de minim câteva săptămâni pentru a fi pregătite de savurat lângă o mâncare delicioasă. . 

lubeniță murată

Sper să încercați această rețetă dacă încă nu murați acest fruct fantastic – nu va mai lipsi niciodată din cămara voastră, și va fi murătura aceea unică, pentru ocazii foarte speciale. 

Cu drag, Cristina. 

Alte rețete tradiționale găsiți și aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close