Ciorbă de fasole uscată cu ceapă murată și pâinici de casă

843

Când mă gândesc la ceva tradițional și bun, în mare parte este cu fasole, de ce nu!? Până la urmă fasolea o regăsim în foarte multe preparate românești. Uneori ne este dor și facem câte-o oală generoasă de ciorbă de fasole uscată, alături de niște pâinici proaspete, făcute rapid în casă și niște ceapă murată la borcan. Uneori mai fierbem în fasole „cici sau cicălăi” (un fel de paste făinoase doar din apă și făină) bunica și mama mea îi făceau, prin zona Bihorului. Aceștia sunt tare gustoși mai ales pentru că sunt fierți în zeama de la fasole și condimentați cu sare, ulterior. Ei bine, de data aceasta vă lăsăm cu niște idei pentru prepararea ciorbei, pâinicilor și a cepei murate în oțet. Bineînțeles fiecare gospodină are secretele și metodele ei. Spor la gătit!

Ingrediente pâinici:

  • 10 g sare
  • 7 g drojdie
  • 450 g făină
  • 330 g apă
  • 1 linguriță de zahăr (6g) 
ingrediente pentru pâinici

Ingrediente pentru ceapa murată:

  • 160 ml apă
  • O ceapă mare roșie
  • 3 g boabe de piper
  • 5 linguri de oțet
  • 15 g de zahăr
ingrediente pentru ceapa murată

Ingredientele pentru ciorbă de fasole uscată:

  • 4 roșii medii de casă
  • 1 ardei roșu și 1 ardei alb
  • 1 păstârnac
  • 3 tulpini de apio
  • 3 cepe
  • 7 morcovi medii
  • 1 legătură de leuștean și de cimbru
  • 700 g boabe de fasole uscată (lăsate 14 ore în apă rece)
  • 1 kg de amestec costițe de porc cu oase
  • 4 linguri de ulei
  • 2 lingurițe de boia
  • 1 lingură de făină
  • Sare&piper
ingredient pentru ciorbă de fasole uscată

Metoda de preparare:

Pâinici

Am început prin pregătirea prefermentului, iar pentru obținerea acestuia am avut nevoie de 100 g de apă călduță (pe care am scos-o din totalul de 330 de g), 100 g de făină (pe care am scos-o din totalul de 450 de g) și 7 g de drojdie. În bolul în care am pus cele 100 de g de făină, am adăugat zahărul și drojdia și le-am încorporat cu ajutorul unui tel, după care am adăugat cele 100 de g de apă călduță și le-am încorporat bine. Am acoperit bolul cu folie alimentară și lăsat amestecul timp de o oră la odihnit.

pregătire pâinici 1
pregătire pâinici 2

După ce prefermentul a fost gata, l-am adăugat peste restul de făină, sare și apa la temperatura camerei, am frământat bine timp de 10-15 minute și am format 5 pâinici aproximativ egale și le-am lăsat la dospit în tavă timp de o oră.

formare pâinici
pâinici de casă

După ce pâinicile au dospit, le-am crestat cu o lamă și le-am introdus la cuptorul preîncălzit la 200℃, timp de 30 de minute, iar în ultimele 10 minute am setat cuptorul cu ventilație.

Când pâinicile au fost gata le-am pus pe un grătar de răcire.

finalizare pâinici de casă

Ceapa murată

Am pus într-o oală mică, apa, boabele de piper, zahărul și oțetul la fiert. Am pregătit un borcan de la 400 de g, în care am așezat ceapa roșie tăiată rondele. În momentul în care apa a început să dea în clocot, am oprit-o focul și am pus lichidul cu mirodenii în borcanul cu ceapă. 

preparare ceapă murată pentru ciorbă de fasole uscată

Noi am servit-o după 5 ore, dar pentru a obține o culoare și mai rozalie, este indicat să fie servită după cel puțin 10 ore.

Ciorbă de fasole uscată

Într-o oală de 10L, am pus uleiul la încins, după care am pus carnea la călit. După 5 minute, am adăugat ceapa, sarea și piperul și le-am lăsat la călit încă 5 minute, la foc mediu. Apoi am adăugat 4L de apă și fasolea (hidratată în prealabil 14 ore sau peste noapte).

Am lăsat ciorba la fiert timp de o oră, timp în care am tocat ardeii și morcovii, le-am adăugat în oală, împreună cu un păstârnac întreg, leușteanul, cimbrul și încă 1L de apă. După încă 40 de minute, am adăugat tulpinile de apio tăiate cubulețe, roșiile tocate mărunt, fără coajă și le-am lăsat la fiert încă 20 de minute. 

Spre final am pregătit mixul compus din o lingură de făină, două lingurițe de boia, zeamă din ciorbă, am amestecat bine și l-am adăugat în oală. Am lăsat ciorba la foc mic pentru încă 10 minute, timp în care am mai adăugat sare și piper după gust.

preparare ciorbă de fasole urcată

Servire ciorbă de fasole uscată

Pentru servire, am tocat câteva frunze de leuștean, am pus ciorba în farfurie alături de ceapa roșie murată și pâinea proaspăta. Nimic nu se compară cu o ciorbă de fasole făcută în casă, dar mai ales când o servești cu pâine proaspătă și caldă.

servire ciorbă de fasole uscată

Poftă mare,

Ioana

Alte rețete de ciorbe găsiți și aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close