Puțin dulce, puțin acrișor, puțin amărui..așa pot descrie desertul de astăzi. Panna cotta este un desert italienesc, din smântână dulce și gelatină, cu o textură de budincă aerată, pe care o poți combina cu diverse toppinguri, cum ar fi : fructe de pădure, ciocolată, cafea..sau de ce nu, lămâie. Prepararea în sine este foarte simplă, singurul inconvenient este timpul de așteptare .
Ingrediente Panna Cotta :
- 500 ml smântână lichidă
- 150 grame zahăr pudră
- 6 grame gelatină ( de preferat foi)
- coajă de lămâie
- esență de vanilie și de lămâie
- coajă de portocală
- coajă de lime
Ingrediente jeleu :
- 220 ml apă
- 120 ml zeamă de lămâie
- 100 grame zahăr
- 6 grame gelatină (am folosit și de aceasta dată foi)
- esență vanilie
- coajă de portocalăuscată
- putina curcumă sau șofran ( pentru o culoare accentuată)
Metodă de pregătire
Într-un vas am adăugat smântână lichida împreună cu zaharul pudra, cojile de citrice și esențele și am pus totul pe foc până s-a topit complet zaharul. Intre timp am pus la hidratat în apa rece foile de gelatină.
După ce zahărul s-a topit, am luat vasul de pe foc și am lăsat deoparte câteva minute, după care am scos cojile de citrice și am adăugat gelatina stoarsă bine de apa. Cu ajutorul unui tel am amestecat bine până s-a dizolvat complet.
Cu ajutorul unui polonic am turnat în pahare, iar pentru a obține o formă specială, am pus paharul înclinat într-un alt vas.
Am băgat paharele la frigider timp de 5h, iar după m-am ocupat de jeleu .
Pentru jeleu am pus la fiert apa împreună cu zahărul, zeama de lămâie, esența de lămâie și coaja de portocală uscată. Am lăsat pe foc până zaharul s-a dizolvat, după care am adăugat și gelatina hidratată în prealabil în apa rece. Am omogenizat bine, iar la final am pus puțină curcumă pentru a accenta culoarea.
Am lăsat la răcit, iar după ce compoziția s-a răcit, am turnat jeleu peste crema de smântână , iar apoi vasul a mers din nou la rece.
Servire Panna Cotta
Înainte de servire, l-am decorat cu coji de lămâie și o frunză de busuioc.
A fost un desert fresh, amărui, cremos..clar va rămâne pe lista de preferințe.
Cu drag,