Rice&shine

236

Mi-am permis să englezesc titlul postării de azi pentru că mi-a plăcut jocul de cuvinte ieșit din alăturarea orezului cu galbenul auriu al mierii proaspete ce umple și înconjoară o bucată de fagure (pe care am mestecat-o ieri și la care încă mă gândesc). Aseară, la capătul unei zile de gătit intens și cocoșat/cocoțat peste masă cu aparatul foto la ochi, m-am relaxat făcând…mâncare. Trebuie că-s defect. Aveam ingredientele potrivite pentru un desert și, frustrat probabil de faptul că de o lună și mai bine nu am prea gătit decât cărnării și legume în diverse combinații, am trecut la construirea unui dulce-dulce pe care-l știam din copilărie dar pe care l-am „desenat” de data aceasta folosind alte „culori”. Iată despre ce e vorba:

Am avut nevoie de o cană și jumătate de orez.

rice and shine 01

Am pus orezul în lapte dulce (trei căni) apoi, cu tot cu lapte, pe foc.

rice and shine 02

Am pus apoi în oala cu lapte și orez: miere (nu cu fagure, nu m-am stricat la cap), scorțișoară, anason stelat și stafide.

rice and shine 03

Apoi, până a început să fiarbă, m-am ocupat de fagure. Atât a rămas din el, poza asta.

rice and shine 04

Am lăsat orezul să fiarbă pe foc mic mai bine de un sfert de ceas. De fapt, aproape 25 de minute. Am amestecat mereu pentru că avea tendința de a se prinde de oală (asta se traduce prin afumare și stricarea gustului). După ce a scăzut laptele și a format un înveliș cremos în jurul boabelor de orez, am transferat desertul din oală într-o farfurie.

rice and shine 05

Dacă nu mă înșeală memoria, a fost foarte bun.

rice and shine 06

Chiar și după ce s-a răcit puțin. De fapt, după ce se răcește de-a binelea, merge perfect cu frișcă proaspătă și sos de ciocolată.

rice and shine 08

Join the Conversation

 1. Si eu care căutam o reţetă de ardei umpluţi. Uof…

 2. Cinste tie si pt. premiu si pt. tot ceea ce faci de ne indulcesti sufletele .

 3. nina, poate săptămâna viitoare:-)
  ilink, mulțumim, mulțumesc.

 4. Mmmmm…foarte bun trebuie sa fie!
  Nu o sa treaca mult si o sa-mi fac, mi-e o poftaaaa. Merge si fara anason?
  Si eu ador fagurele. Cand pun mana pe asa ceva, nu mai ramane nimic :D

 5. Dora, sigur că merge fără anason. E o aromă în plus pe care am avut-o la îndemână, atâta tot:-)

 6. Mie-mi place tare mult aroma de cuisoare. Am la indemana si cred ca o sa le folosesc.

 7. prietene,ai primit pozele?

 8. dane, am și pus una pe contul meu de twitter.
  http://twitpic.com/i1uv4

  dacă mai ai asemenea trofee, mai trimite-mi, fac o postare in week-end pe tema asta. da-i adresa mea lui dani, am văzut că are și el câteva capturi:-)

 9. Mmmm deja ii simt gustul…si cand ma gandesc ca am un borcan mare si plin cu fagure in camara :)))

 10. Buna Adi, eu sunt noua la tine in vizita, dar mi-a placut pe loc tot ceea ce am vazut. Eu sunt tare gurmanda, si momentan ma incadrez in 50 kg (la 26 de ani).
  Vreau sa te intreb daca nu cumva este periculos sa supui mierea la temperaturi peste 80 de grade, pentru ca se descompune in ceva toxic – eu asa am auzit. Exista acest pericol la retea data de tine?

 11. Andreea, bun venit. Viața în general e o boală din care nu scapi, oricum te duci :-)). E la fel de periculos ca mâncarea zahărului ars. Dacă adaugi o substanță rece într-un mediu care fierbe, temperatura mediului va scadea și va urca la loc destul de lent (sigur dacă păstrăm proporțiile, pentru că e anormal să presupui că un cub de gheață poate răci Soarele). Să adaugi miere într-un preparat care fiarbe nu-i periculos, nu mai periculos decât să mănânci multă miere proaspătă. Să pui mierea în ulei încins poate fi periculos dar nu văd de ce ai face asta:-). Trebuie să știi că TOATE alimentele, fie ele de origine animala sau vegetală, conțin compuși toxici, absolut toate. Din fericire conțin și elemente care atenuează acțiunea toxinelor ori elemente care în reacție cu organismul uman conduc la anihilarea ori eliminarea aproape integrala a toxinelor. Pe de altă parete, e importantă cantitatea. Știm cu toții că mărul e un fruct bun care conține antioxidanți și vitamine. Mărul conține și pesticide naturale care ar putea să te afecteze dacă ai mânca să spunem…cinci kilograme de mere în fiecare zi, timp de două luni, lucru puțin probabil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Rice&Shine

0

I dared to write the title of today’s post in English because I enjoyed the wordplay that resulted from pairing rice with the golden yellow of honey that fills and surrounds a piece of honeycomb (which I chewed on yesterday and I’m still thinking about it). Last night, at the end of a day of intense cooking and being all over the table with the camera next to my eyes, I relaxed making…food. There must be something wrong with me. I had the right ingredients for a dessert and, probably frustrated by the fact that in the last month I’ve only cooked meat and vegetables in various combination, I went straight to the construction of something sweet that I knew ever since I was a child but which I “drew” using different “colors” this time. This is what it’s all about:
I needed a cup and a half of rice.

rice-and-shine-01

I put the rice in fresh milk (three cups) then I put all of it on the stove.

rice-and-shine-02

I added to the pot with rice and milk: honey (not with honeycomb, I’m not that crazy), cinnamon, star anise and raisins.

rice-and-shine-03

Then, until it started to boil, I took care of the honeycomb. This is what’s left of it: this photo.

rice-and-shine-04

I let the rice boil on low heat for more than a quarter of an hour. Actually, for nearly 25 minutes. I kept on stirring because it had the tendency of sticking to the pot (which means spoiling the taste by smoking). After the milk was reduced and formed a creamy layer around the grain of rice, I transferred the dessert from the pot into a plate.

rice-and-shine-05

If my memory doesn’t deceive me, it was really good.
Even after it got a bit cold. In fact, after it becomes chilled, it goes perfectly with fresh cream and chocolate sauce.

rice-and-shine-08

 

Special thanks to
Oana Bodnariuc, Authorized Translator
oana.bodnariuc@gmail.com
facebook.com/oana.bodnariuc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close