Friptură de vită

481

După cum spuneam ieri, săptămâna asta mâncăm mai la regim. Copt sau fiert. Fără multă sare, fără ardeiul iute pe care l-aș mânca și cu tort de ciocolată, fără piper. Pff! Sigur că pufnesc dar situația nu-i chiar atât de tragică. Și ca să mă credeți, vă arăt această friptură de vită:

O bucată de carne de vită (pulpă sau antricot), un morcov, o ceapă, o țelină mică, frunze de pătrunjel (de undeva trebuie să vină niște arome), trei boabe de enibahar zdrobite. Pentru garnitură, o jumătate de kilogram de mazăre. Și două linguri de smântână dulce sau o bucățică de unt. Sigur, lactatele nu-s chiar indicate deci puteți să le ignorați dacă vă aflați în situația care impune regim alimentar și să le folosiți doar dacă nu sunteți în refacere după o toxiinfecție sau o indigestie severă.

Tava cu carnea stă în cuptor două ore, poate două ore și jumătate, la 170-180 de grade Celsius. Mazărea, dată într-un clocot, se face piure cu ajutorul unui blender.

Friptura e suficient de moale, suficient de gustoasă și, pentru că nu a fost expusă căldurii grătarului sau prăjirii în ulei, e și suficient de sănătoasă.

Cam asta-i treaba. Să fiți sănătoși.

Join the Conversation

  1. Intotdeauna mi s-a parut extrem de greu de gatit carnea de vita. Mai ales asa bucata intreaga, ori nu se face in veci ori e super tare si nu se poate manca. Ma minunez cand vad asa carne frageda si suculenta

  2. Carnea la cuptor, asa goala, fara ulei, apa, bere, vin….

  3. Maria, ia uite ce zice Adi chiar la inceput: „După cum spuneam ieri, săptămâna asta mâncăm mai la regim”…

  4. Violeta,nu este nici o smecherie.Doar o carne de vita de foarte buna calitate.Si scumpa.

    1. Adi Hădean Author says:

      Îmi permit să te contrazic. E o carne ieftină, din supermarket, calitate nedie, decentă. Nu aș folosi carne maturată din Argentina ori Brazilia pentru fiert sau copt. Aecretul e să fie cuptorul încins când pui carnea și să nu tot deschizi ușa în timpul coacerii. Schimbările bruște de temperatură nu-s pe placul cărnii.

  5. Iti recomand sa ai grija la mazare in timpul regimului, poate fi indigesta in unele cazuri. Mai bine pastai de fasole verde sau cartofi fierti.

  6. Adi,se face asa, fara nici un pic de apa sau de grasime ?

    1. Adi Hădean Author says:

      da

  7. Sare, piper? Nimic? Sau cand se pun?

    1. Nu mai conteaza….a iesit SUPER!!!

  8. carnea se acopera cu folie de aluminiu? da mai multe detalii si pt incepatori te rog frumos

    1. Adi Hădean Author says:

      nu

  9. Mie nu mi-a ieșit a ieșit tare:((

  10. Timpul de gatit e variabil in functie si de greutatea bucatii de carne care o faceti. Cel mai sigur e sa verificati temperatura din interiorul carnii cu un termometru. Mai bine incepeti sa verificati mai devreme decat mai tarziu. In general intre 55-60 grade la interior e facuta mediu. Nu uitati sa o lasati si afara sa se odihneasca 5-10 minute macar pentru a-si difuza sucurile din interior in mod egal. (si cand sta la odihnit carnea se mai gateste in continuare , crescand temperatura din interior cu 2-3 grade). Acoperiti-o cu un staniol in care sa faceti 2-3 gauri in partea superioara pentru a iesi aburul.
    Daca am gresit cu ceva, Adi ma poate corecta. Eu in acest fel am obtinut cele mai bune rezultate cu fripturile mai arisoare de vita.

    Pofta buna!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close