Pui cu pătrunjel

190

Bună dimineața. Ori seara. Ori ziua. Aseară am fost la premiera piesei Hamlet, la Cluj. O viziune interesantă, greu de digerat, poate nu cel mai bun final pentru o săptămână în care am bolit în urma unei toxiinfecții alimentare (orașul e o junglă). În zilele petrecute mai mult în pat, am apucat să mă gândesc la o mulțime de lucruri. Inclusiv la mâncarea de regim (urmează cel puțin o săptămână de dietă bazată pe ferturi, aburi și cuptor). Când sistemul digestiv ți-a fost atacat, nu prea mai poți să mănânci ce vrei, chiar dacă uneori ți-e atât de foame încât ai putea să mănânci și un tigru. Sau măcar o jumătate. Azi vă dau o rețetă făcută zilele trecute, când încă nu știam cât de serioasă-i treaba dar încercam să previn agravarea situație i (lucru care nu prea mi-a ieșit). De mâine încolo o să primiți câteva rețete numa’ bune de regim. Promit că mă voi strădui să fac o mâncare cel puțin gustoasă, în ciuda sărăciei prescrise de medic.

Pentru că nu doream să condimentez carnea (am folosit pulpe de pui), lucru care ar fi dus la iritarea mucoasei gastrice, am tocat o legătură de pătrunjel și am tăvălit bucățile de carne prin grămada de pătrunjel tocat. Am înșirat apoi carnea pe țepușe.

Am fript apoi carnea pe grătarul bine încins, mai bine de un sfert de oră. E mai important decât oricând ca alimentele să fie temeinic preparate termic. Am acceptat să pierd suculența în schimbul ideii că orice microorganism care ar putea trăi în carne va fi distrus de căldură. Probabil așa a fost, doar că lucrurile nu mai erau chiar normale în corpul meu. Ar fi trebuit să mănânc carne fiartă, nu friptă. Nici măcar pe grătar.

Sau ar fi trebuit să mă limitez la cartofii copți care au însoțit frigăruile. Dar, cum spuneam, aș fi mâncat și un tigru, după primele două zile de bloit.

Carnea n-a fost rea, destul de aromată. Totuși, faptul că s-a ajuns la caramelizarea ei pe alocuri, n-a fost cel mai bun lucru pentru mine.

Cartofii n-au fost o surpriză. De mâine, deci, mâncăm de regim. Ca la spital. Doar că puțin mai bine. Să fiți sănătoși.

Join the Conversation

  1. Ce aromat trebuie sa fie! Arata delicios!

  2. Dacă ţi foame şi poftă de tot felul de mâncăruri eşti 98% recuperat. Inamicul e aproape anihilat :)

  3. Marinarea in lamaie este compatibila cu regimul in cazul unei toxiinfecții alimentare ? Daca ai avut sfaturi de la medic, ce e de privilegiat si ce trebuie evitat ?

  4. Draga Adi, personal cred ca ai avut enterocolita sau poate infectie cu Rottavirus. Astea au legatura cu ce mananci…mult mai putin decat credem. Sa ma fereasca Dumnezeu, nu-mi trece prin minte sa dau lectii de igiena nimanui, iar tie…nici atat! Ce vreau sa subliniez este ca, in cazuri de astea, este bine sa iei un medicament specific (ex. ercefuril) neaparat, caci „dusmanul” nu va ceda in nici un caz la regim! E o parere personala, care insa a functionat de fiecare data. In plus, poti sa incerci o lingurita de otet de mere siiiii….imbatabilul acid fosforic din …planta de cola, care omoara orice.Si desigur, o gura maaaare de palinca! Asta nu e o gluma, e pe bune!
    Sanatate multa iti doresc!!!

  5. Insanatosire grabnica iti dorim!

  6. Laura Farkas says:

    Multa sanatate si ai grija de tine!

  7. Adi, supele de pasare , de vita, degresate ori supa de zarzavat, astea sunt mancaruri fierte de regim si totodata bune.Dar si carnea din supa este la fel de buna, gustoasa, mai ales rasol de vaca. Evita, o vreme, condimentele si cruditatile, doar o perioada.
    Scuze ca mi-am permis, vreau doar sa ajut. Multa sanatate!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close