Plăcintă cu mere și miros de toamnă

11.7K
plăcintă cu mere

Plăcinta cu mere se numără printre puținele lucruri dulci pe care le-aș mânca la orice oră. Și asta de când eram mic, pentru că n-am avut niciodată o relație frumoasă cu zahărul, dar dacă scăpam în tava cu plăcinta cu mere, existau șanse reale să o mănânc pe toată. 

Și cum afară e de câteva zile aproape toamnă, iar merele adevărate le găsești la fiecare colț, azi mi-a fost poftă de o astfel de plăcintă. Și din toată grămada de rețete am ales-o pe cea americană. Cumva am prins drag de ea pentru că o fac destul de des. Des la mine înseamnă de trei ori pe an, nu vă speriați.

Ingrediente pentru plăcintă cu mere:

Blat:

  • 300 g făină
  • 60 g zahăr
  • 1 linguriță de sare
  • 220 g de unt  rece nesărat tăiat cubulețe
  • 110 g de apă

Umplutură:

  • 1 kg de mere (am folosit mere golden)
  • 75 g unt nesărat
  • 2 lingurițe de extract de vanilie
  • 190 g zahăr brun
  • 1 linguriță cu vârf de scorțișoară măcinată
  • 1 lingură de amidon
  • 1 vârf de cuțit de sare
  • 2-3 linguri de apă
  • 80 g făină de migdale
  • 1 ou
ingrediente plăcintă cu mere

Instrucțiuni plăcintă cu mere

Aluat

Am amestecat făina, zahărul și sarea într-un bol.

Am adăugat untul rece tăiat cubulețe și l-am amestecat cu mixul de făină. Cu mâna, fărâmițând untul până am obținut bucățele mai mici și mai mari de unt cu mixtura de făină.

Am adăugat apa și am frământat ușor cu mâna, nu foarte mult, nu ca la cel de cozonac, de exemplu. Ideal e să rămână în aluatul format bucățele de unt vizibile. 

Am dat aluatul la frigider pentru 30 de minute.

Umplutura

Am curățat merele, le-am scos cotorul și le-am tăiat felii. Le-am pus într-o oală încăpătoare cu toate celelalte ingrediente pentru umplutură.

Merele își vor lăsa sucul natural, care poate părea foarte subțire la început, dar treaba asta se va schimba. Consistența dorită e cea a mierii. Am amestecat ușor să nu se prindă.

Când am ajuns la consistența dorită, am luat oala de pe foc și am lăsat umplutura să se răcească de tot.

Am scos aluatul din frigider și am separat o treime din el pe care am băgat-o înapoi în frigider.

Am întins restul de aluat pe masa ușor dată cu făină până a avut grosimea dorită.

Apoi l-am așezat în tava de copt, presând ușor cu degetele să intre uniform în toată tava.

Am presărat făina de migdale peste aluat, apoi am turnat umplutura peste.

Am scos apoi și cealaltă bucată de aluat care era la rece, am întins-o și am tăiat-o fâșii. Fâșii pe care le-am așezat peste umplutură.

Chiar dacă știam cândva să croșetez, fâșiile astea de aluat îmi dau mari bătăi de cap când vine vorba să le intercalez. Aia e. Nimeni nu-i perfect.

Coacerea

Am uns aluatul cu ou bătut cu apă și am presărat zahar brun peste.

Am acoperit marginea plăcintei cu folie de aluminiu și am băgat tava în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius pentru 30 de minute. Apoi am îndepărtat folia și am mai copt plăcinta încă 30 de minute.

Am scos plăcinta apoi pe un grilaj de răcire și am lăsat-o să se răcească bine, servirea am făcut-o când mai era doar ușor călduță. Am mai presărat zahăr pudră peste.

finalizare plăcintă

Doamne, ce bună e! Toată bucătăria miroase a mere coapte cu scorțișoară, a vanilie, a toamnă. Vă îndemn și pe voi să încercați rețeta asta. Veți avea toamna într-o tavă de copt, pe o farfurie de servit, în bucătărie, în casă. Ce mai, chiar a venit toamna.

servire

Să fiți sănătoși!

Andrei

Alte rețete de tarte, fie dulci, fie sărate, mai găsiți și aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close