UN APERITIV LA TOAMNĂ

261

Ciuperci cu aromă de frunză veştedă, andivă crescută în tărâm fără de lumină, primele boabe de strugure copt ale acestui anotimp, gorgonzola cu aer decadent, câteva frunze fragede de salată şi miez de nucă verde. Astea sunt micile comori ale toamnei pe care am reuşit să le adun pentru voi astăzi într-un bol poetic de salată.

2 (2)
Tăiaţi 3-4 pălării de ciuperci champignon în lamele fine. Puneţi la încins 50 de ml de ulei de măsline împreună cu un căţel de usturoi necurăţat. Frigeţi ciupercile până când lichidul dispare şi o culoare tomnatică pune stăpânire pe chipurile lor albe. Condimentaţi cu sare, piper şi nucşoară.

3 (2)
Tăiaţi două andive în inele nu foarte subţiri, câteva boabe de strugure albe şi roşii în jumătate, iar ca bază, folosiţi salata ruptă cu mâna în bucăţi potrivite. Nu folosiţi niciodată cuţitul pentru a toca salata, astfel se va păstra mai mult timp proaspăta şi fermă.
Amestecaţi totul într-un bol de salată. Răspândiţi pe deasupra bucăţele rupte de gorgonzola şi miez de nucă verde. Dacă nu aveţi la îndemână, aşa cum mi s-a întâmplat mie astăzi, e bună şi nuca uscată.

4 (2)
Faceţi un dressing din jumătate de lămâie, jumătate de portocală, ulei de măsline şi sare. Turnaţi-l peste salată. Condimentaţi cu sare şi piper zdrobit în bucăţi mai mari.

5 (2)
În atmosfera asta de vară indiană, în acest septembrie blând şi visător, cuvintele scapă departe peste păduri, lăsând loc unei mai potrivite tăceri, preludiu al unei explozii de mirosuri şi culori, metronom subtil al toamnelor vieţii noastre.

6

7

Text & Foto: Costin Barbutz

Facebook 16 minutes & guests

Join the Conversation

  1. Minunata salata !!! Tu prin salata intelegi aceea verde cea mai raspandita sau mixta. Vad si cateva fasii de salata de culoare rosie. Dar acea farfurie cu dungi albastre este oribila in general si in cazul de fata in particular. Iti taie efectiv pofta de mancare. Numai bine

  2. cristina cernischi says:

    Cristina.Minunata reteta,mie nu pre imi plac vinetele,dar sigur dupa ,pofticioasa ,prezentare am sa gatesc si eu astfel vinetele si am sa le savurez altfel!

    1. trebuie ca nu vad bine sau nu mai stiu sa citesc….unde e vorba de vinete in reteta? andive poate. dar sunt „alta mancare de peste”…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close