Dragostea e o salată… de vinete

1.4K

Nu ştiu exact dacă e dragostea de mamă, de soţie ori simpla nebunie, ce împinge o femeie să coacă o sacoşă de vinete ca să scoată un castron de salată ori un borcan de zacuscă. Oricare ar fi motivul, întotdeauna apreciez o salată de vinete bine făcută: ulei cât poate să ţină, sare pe măsură şi câteva fâşii de ceapă; nimic mai mult. Femeia de azi însă e complexă sau cel puţin are libertatea de a-şi exprima complexitatea-i nativă. Mamă mai târziu, soţ cu moţ şi un alt soi de nebunie. De când globalizarea a făcut lumea un loc mult mai mic, o umilă salată de vinete nu mai e suficientă pentru femeia modernă. Aşa că…

011
Indiferent de cum vreţi să le faceţi, vinetele fac parte din aceeaşi familie de plante cu roşia, cartoful ori ardeiul, toate producătoare de alcaloizi. Alcaloizii sunt nişte substanţe cu care planta se apără de insecte. Roşia şi cartoful au solanină, ardeiul capseicină, iar vânăta are cea mai mare cantitate de nicotină imediat după tutun. Aşa că dacă vă întrebaţi de ce vinetele coapte şi nescurse cum trebuie au gust de muc de ţigară ud, acum ştiţi. La vânătă, alcaloizii sunt depozitaţi în seminţe, drept urmare, numărul de seminţe determină şi gradul de amăreală. Cum să vă feriţi de vinete sămânţoase? În primul rând vă uitaţi la sex. La sexul vinetelor, desigur.

001

Femeile vânătă sunt pline de seminţe şi le recunoaşteţi după „buricul” mare şi alungit din vârf.

002

Bărbaţii vânătă au buricul mic şi rotund şi mult mai puţine seminţe. În al doilea rând vă uitaţi la mărime. Femeile stau cam prost la apreciat dimensiuni indiferent de direcţie sau obiect, iar bărbaţii cred că cu cât e mai mare cu atât e mai bine. Eu vă zic că dacă aveţi mai mult de trei vinete într-un kil’ înseamnă că aveţi nişte vinete bătrâne, căci cu cât sunt mai mari cu atât sunt mai în vârstă şi numărul seminţelor va fi pe măsură. Ştiu că e mai comod să coaceţi şi să curăţaţi câteva vinete mari, decât mult mai multe vinete mici, dar o să vă arăt o metodă de curăţat ceva mai rapidă şi curată.

003
Trei vinete am avut şi eu şi le-am copt în flăcările iadului vreo 40 de minute pe toate părţile. Dacă nu deţineţi un iad personal, le puteţi coace şi la grill-ul de la cuptor. Dacă aveţi curte şi grătar, nici nu mai staţi pe gânduri. Nu uitaţi să le înjunghiaţi cu un băţ de frigăruie din loc în loc ca să aibă pe unde să iasă aburul, altfel e posibil să vă explodeze şi deşi amuzant nu o să se mai coacă la fel de frumos dacă interiorul o să fie expus la o temperatură prea mare.

004

După ce timpul a trecut şi vinetele au început să se zbârcească, scoateţi-le din foc şi îmbrăcaţi bine fiecare vânătă în folie de plastic (Nu, nu o să se topească). Dacă vă grăbiţi răciţi vinetele în apă rece cu gheaţă, dacă nu, lăsaţi-le să se răcească până ajung la o temperatură suportabilă pentru mâini.

005

Luaţi apoi fiecare vânătă şi tăiaţi cu o foarfecă imediat sub coadă. Stoarceţi precum un tub de pastă de dinţi conţinutul într-o sită aşezată pe-un castron. Repetaţi şi cu celelalte. Aşezaţi ceva greu peste vinete şi aşteptaţi juma’ de ceas să se ducă răutatea din ele.

006

Luaţi mânuţa de vinete cu care aţi rămas după tot efortul şi aruncaţi-o într-un robot de bucătărie. Adăugaţi sare fine, paprika afumată, o linguriţă de miere de tei, patru căţei de usturoi, patru linguri de tahini şi zeama de la o lămâie darnică.

007

Pulsaţi de câteva ori apoi adaugați patru linguri de ulei de floarea soarelui şi câteva frunze de pătrunjel.

008

Încă ceva pulsuri şi aţi obţinut un baba ganoush sau o salată de vinete cu moţ.

009

Tot ce vă mai trebuie acum e nişte pâine, un cuţit şi cineva cu care să o împărţiţi.

010

Text&Foto: Mircea Banu

http://desertologie.blogspot.ro/

Join the Conversation

  1. Am aflat si eu de curand de diferentierea vinetelor pe sexe si am fost foarte curioasa sa o verific. In afara de faptul ca e un subiect interesant de discutie la piata, unde ai ocazia sa il lasi perplex pe vanzatorul de vinete care n-a auzit in viata lui de asa ceva, nu pot spune ca sunt convinsa ca e reala. Am incercat de 2 ori, cu maximum de atentie si la marimea vinetei si la forma buricului, si am avut seminte din belsug. Altfel, iubesc salata de vinete si multumesc de ideea cu tahini. Cele bune!

  2. Madalina Arsene says:

    Mutumesc Adi Haidean pentru retetele minunate care le impartasesti! Pe cat de bune sunt, pe atat de savuroase.. in plus si prezentarea e delicioasa!

  3. Incep sa trag sperante ca o sa imi aleg vinete bune. Multumesc pentru indicia!

  4. Este o adevarata placere sa te inspiri si sa citesti aceste retete. Multumim pentru ca le imparasiti.

  5. Multumim de reteta, pare gustoasa si sigur o voi incerca. Totusi nu m-am putut abtine sa nu remarc: cred ca ar fi trebuit spus ca e bine sa avem mai mult de 3 vinete intr-un kg, am inteles bine? Multumesc si spor! Retetele sunt delicioase!

  6. 1
    Bravo, Mircea Banu, excelent scris, in primul rand.
    Si salata e buna, dar textul asta e excelent.

    2
    Imi placea abordarea asta prin care scoti miezul din coaja, nu coaja de pe miez. Merge si cu o lingura, dupa ce tai vanata in doua pe lungime. Scoti miezul mai usor decat dintr-un avocado.

    3
    Initial m-am speriat cand ai pomenit de robotul de bucatarie. Mi-era frica de pasta care ar iesi, dar vad ca arata bine, daca nu uiti sa opresti robotul. Voi incerca, desi imi place la nebunie sa le toc cu satarul de lemn.

    4
    Daca n-aveti tahini, merge si cu iaurt grecesc. Nu-i acelasi lucru, stiu, dar e bun :)

  7. O sa ma ajute mult aceasta informatie! Merci Adi! Ultimele vinete cumparate de mine au fost un dezastru…

  8. Va admir mult si va multumesc pentru sfaturile utilie …desi, nu mai sunt tinerica se vede ca mai am ce invata !!!

  9. Aceste retete sunt o adevarata inspiratie! Ma bucur ca am de unde obtine idei cand raman fara inspiratie.

  10. Abia m am intors dintr o scurta vacanta acasa la Bacau(casa adoptiva ,sunt bucovineanca)si ce am vazut la piata chiar ma speriat ….un soi de vinete ,olandeze cica,cred ca aveau 700 gr una,erau si de un ,,kil,,….cum naiba sa ai curaj sa faci salata din ac,,mamuti,,.?!…se intampla doar in Moldova?!….

    .

  11. Bună,
    Imediat după ce coc o vânătă o așez pe un tocător de lemn , o crestez de-alungul și îi scot interiorul cu o lingura. Vinetele curățate le las în strecurătoare pana se vor raci și implicit vor fi și scurse.

  12. Omul cat traieste invata ! Uite asa am aflat si despre sexul vinetelor si care sunt mai bune….Multumesc !
    Am sa incerc si eu reteta aceasta cu patrunjel verde…interesant !
    Va recomand cu raga inima sa pune si doi ardei copti la compozitia vinetelor si papilele gustative va vor multumi….

  13. Omul cat traieste tot invata…merg direct la piata..sa iau vinete

  14. Ador articolele tale Mircea! Si reteta de salata de vinete pare a fi una buna.

  15. Plus un galbenus de ou crud si o rosie coapta pe gratar

  16. multumim pentru sfaturi, salata de vinete cu tahini, este excelenta, pentru iubitorii bucatariei orientale;,,,,,,, cat despre sexul vinetelor, asta da noutate;

  17. dragut, dar destul de departe de realitate.

    n-am sa traduc, pun doar un link

    http://depts.washington.edu/hortlib/resources/resource_search.php?term=2697

    in partea de jos e un link catre universitatea din illinois, pe tema asta (si linkul initial e tot site-ul unei universitati). n-ar fi stricat putina cercetare inainte de educare.

    pe de alta parte, cu cat sunt mai mici, cu atat sunt mai putin amare si pline de seminte, e adevarat.

  18. Wow, habar nu aveam de aceasta diferentiere, my life just got easier.

  19. Nu era vorba doar de cercetare inainte de educare. Am facut-o, si am si scris chestii stiintifice, doar ca lumea nu reactioneaza la astea, drept dovada ca toti, inclusive tu, au comentat doar despre chestia cu sexul si nimeni nu a avut nimic de zis despre alcaloizii, plictisitori de altfel. Oricum, cert e ca modul meu de educare te-a facut si pe tine sa cauti o informatie in plus, si eu zic ca asa functioneaza o educatie eficienta. Daca ai ceva de criticat, poti sa-mi critici chiar modul asta al meu de abordare, dar nu textul in sine, pe care nimeni nu pare vreodata sa-l asimileze ca pe in intreg

  20. Pai, stai putin, ca, facand abstractie de alcaloizi (am retinut, alea mai samantoase sint doldora de alcaloizi, deci, amare) Universitatea din Illinois iti contrazice teoria (sau tu pe a ei): spre deosebire de tine, universitatea spune ca cele cu buric mic si rotund sint mai pline de seminte si mai putin carnoase. Pe cine sa cred? Bine, as putea sa merg pe incercate si sa probez cu ambele tipuri de vinete, pentru ca, nu-i asa, experientia docet.

  21. Desi, la vinetele tari ca piatra la care am eu acces, experientia mai degraba nocet.

  22. Pete Barbu says:

    cum or fi,cum n-or fi vinetele,salata de vinete e una din favoritele mele si as putea manca fara remuscari oricat de mult si de des :P…..faine cuvinte ,faina reteta….imi amintesc de niste romane istorice scrise de Ioan Dan unde proprietarii carciumilor imbiau musteriile inca din strada,cu niste descrieri fenomenale ale preparatelor…..pentru asta ai de la mine a big fat 10 ! :D

  23. Cu tot ce ați scris mai sus sunt de acord,mai puțin cu tocatul vinetelor la robot.Cea mai bună salată de vinete se face din vinetele tocate cu mâna pe un fund de lemn si cu un cuțit (spatulă)de plastic.Chiar dacă robotul are cuțit de plastic,ele tot ies mult prea fine ca textură.Dar asta depinde de dorința și de timpul fiecăruia.

  24. Vasilica Moghior says:

    Salatei de vinete, eu îi adaug un pic de ardei roşu copt, tăiat cuburi! Aş spune că îi dă un aer aristocratic, desprins din poveătile altor vremuri!

  25. Adită, felicitări!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close