Paste cu pancetta afumată și ou

621

PUB

Românilor (inclusiv mie, uneori) le plac pastele „carbonara” cu mult sos, dacă se poate, cu multă smântână. Foarte bine, cu o mențiune: pastele carbonara nu au smântână. Au pancetta afumată (sau alte tipuri de afumătură), au grăsime care poate să provină din unt sau uleiul de măsline (evident, și din porc), au ouă crude și mai au brânză (Parmigiano Reggiano sau Pecorino, pe care le procur în București de la I Regali di Francesca). Un pic de alcool n-a omorât pe nimeni, deci nu-i o tragedie dacă într-un anume moment al preparării scapi în rețetă un strop de vin alb. Piperul negru face parte din rețetă, pătrunjelul nu e necesar dar poate fi o schimbare bună de aromă, dacă te-ai plictisit cumva de rețeta fără pătrunjel. Dacă ai timp mai mult (adică măcar o jumătate de oră) într-o zi, poți să pleci cu povestea asta de la zero. Iată cum:

făină și ou

Pentru 3 porții (generoase) de paste, ai nevoie de 460 de grame de făină (tip 480 sau 000, 250 g ou (2 linguri de apă pot fi necesare uneori, dacă făina e prea uscată), 1/2 linguriță desare. Oul se bate bine și energic (sarea poate fi dizolvată în el pentru o încorporare uniformă) și se amestecă cu făina (fă o grămăjoară din făină cu o adâncitură în mijloc, pune oul bătut în adâncitură și începe să amesteci cu o furculiță).
aluat de paste
Se frământă aluatul 3-5 minute și se lasă la odihnă câteva minute. O mașină de paste îl laminează ușor, sucitorul poate fi o opțiune. Important: întindeți foaia de paste cât mai subțire. Rulați-o și tăiați pastele la dimensiunea care vă convine. Tot important: lăsați pastele să se zvânte înainte de a le fierbe.
paste
paste
Pastele proaspete au nevoie de 2 minute de fierbere.
Apa în care se fierb pastele trebuie să fie sărată dar nu excesiv.
paste la fiert
Sosul pentru paste:
5-6 felii de pancetta afumată (tăiate mărunt) se rumenesc cu puțin ulei amestecat cu o linguriță de unt (opținal, poți să stingi și să deglazurezi tigaia cu un shot de Marsala sau vin alb). Pui pastele peste pancetta, amesteci bine, torni 4-5 ouă bătute bine, reduci focul, amesteci și adaugi 100 de mililitri din apa în care au fiert pastele.
carbonara
paste
carbonaraImportant: în timp ce amesteci ouăle bătute, ridici tigaia de pe foc pentru a scădea temperatura. Nu transforma ouăle în jumări, ele trebuie să devină un sos cremos.
parmezan
La final acoperi cu parmezan dat prin răzătoare, lași un minut și, dacă-ți place, aromezi cu pătrunjel tocat. Nu e greșit nici dacă pui pătrunjelul direct peste pancetta, înainte de paste, având în vedere timpul scurt de preparare.
carbonara
Poți să pui parmezanul chiar în tigaie, înainte de a pune pastele pe farfurie. Să fii sănătos.
carbonara

Join the Conversation

  1. Sună bine, da fără usturoi? :-O

    1. Adi Hădean Author says:

      E o opțiune.

    2. fara usturoi viata e pustiu ;)

  2. Imi plac pastele carbonara la nebunie si iti multumesc pt. reteta amanuntita, cred ca si un afon in ale bucatriei ar putea-o pregati dupa indicatiile tale. Multumesc mult!

  3. Buna!

    Te rog frumos spune-mi ce ai mai adaugat in tigaie pe langa pancetta. In imagine se mai observa ceva. Si acel ceva de culoare verde nu l-am gasit in textul retetei :)

    Iti multumesc frumos.

    1. Adi Hădean Author says:

      Ce culoare are pătrunjelul (menționat de două ori în text)?

  4. Alexa Georgeta says:

    iti multumesc ptr. minunata reteta , am copiat-o si eu , sper sa imi iasa si mie la fel de buna ca a ta .

  5. Pentru sos ai folosit ouale intregi? Eu folosesc doar galbenusurile pe care le amestec cu parmezanul si le pun impreuna in tigaie. Gresesc?

    Si inca o intrebare – doar doua minute de fierbere pentru pastele proaspete? Eu fac saptamanal taietei pentru supa si cand ii pun la final, mai las supa pe foc vreo 8-10 minute. Mi se pareau nefierti in timp mai scurt.

    1. Adi Hădean Author says:

      dacă-ți iese bine, nu greșești:). 2 minute ajung pentru paste al dente.

  6. victorina zamfir says:

    Eu fac paste carbonara doar cu galbenusuri. Merge si cu ouale intregi? Multumesc.

  7. Arata atat de bine! Zilele trecute am fost intr-o scurta vacanta in Roma si am achizitionat 2 bucati bunicele de parmezan. Mai ramane sa imi fac timp sa fac pastele, dar o sa-mi fac cu siguranta… Ady multumesc mult pentru reteta.

  8. Super tare!!

  9. Doamne cata rabdare trebuie sa ai auzi „acel ceva de culoare verde”

  10. Eu fac cam asa cu pasta:
    Indiferent daca sunt de casa sau de fabrica fierb pasta ardente. Sita, apa rece sa opresc procesul termic (altfel se mai fierb singure in caldura reziduala si se fac praf), ulei. Le vântur. Ideal ar fi sa le lași pe putin jumătate de ora. Atenție, trebuie sa fie foarte ardente, se mai gatesc pana sa se usuce. Eu le pun intr-o cutie de plastic si sunt bune si a doua zi. Fierte si vanturate au o textura aparte.
    Varianta asta e buna pentru cand ai musari, daca le pregătești reduci gătitul la 3-4 minute. Sau e utila unui restaurant cu flux mare: arunci pancetta in wok incins, adaugi pasta, condimentezi, agiti wokul de careva ori (wokul încinge mai bine ca tigaia) si adaugi ou bătut. Prefer Carbonara: ou bătut împreuna cu smantana. Jumătate in wok, o paleta in mijlocul wokului si fac câteva cercuri, astfel se amesteca sosul cu pastele fara sa le rupi. Metoda mai exact: faci o mica gaura in mijlocul wokului, lipsesti marginea de sus a paletei (din plastic sau lemn) de wok si faci cercuri mici si rapide, fara sa ridici paleta, păstrezi contactul cu wokul.
    Jumătate din sos chiar înainte de a le scoate.
    Bănuiesc ca neexistând smantana sau lapte in sosul tau, Adi, acolo e rolul fierturii de la paste. (Eh, aici s-ar cuvine ou bătut la bain-marie, s-ar lega in sos cremos.)

    Si pentru Francesca: Eu mai adaug ardei verde taiat Julien-scurt. Înainte de a adauga pasta. Vizual iti confirma prospetimea si parca ceva verde in farfurie e o pofta in plus in efectul pavlovian.
    Cand e timpul usturoiului verde il folosesc la paste, adaugat chiar înainte de a le lua de pe foc. Da un gust bun si ai un verde crud in farfurie cum nimic altceva nu e mai apetisant.
    Si apoi: pancetta (alternativa ieftină sunci crud-uscate la 12 lei/ 500g vid)+ ardei ardente + paste similare ca textura celor asiatice + sos cremos din oua + busuioc verde + parmezan deasupra = preparatul ideal pentru musafiri surpriza. E rentabil, e gustos, e rapid, ingrediente la îndemâna, le gasesti si la Boutique din scara blocului. La reteta asta merg fetuccine cel mai bine, ca in imagine dar un pic mai late.

    1. De ce nu-ti faci tu un blog ?!! :)

  11. Erata: al dente…Autocorectul scrie singur ce cuvinte vrea.

  12. Perfecta reteta,dar eu o fac numai cu galbanusuri,fara usturoi,fara patrunjel,fara vin.Panceta trebuie sa fie de cea mai buna calitate,in nici un caz produse din supermarketuri cinumai de la buni trateuri italieni.Galbenusurile le amestec cu parmegiano si daca mai vreau pot sa rad proaspat si in farfurie.Pastele se fac extrem de simplu,eu folosesc faina T65.Sincer nu stiu fainile din Romania.Simplu si bun,original romaine.Reteta mi-a fost data de o italianca vero,din Roma.Care mi-a zis sa uit,smantana,usturoi,vin alb,patrunjelul!Care sunt inventii frantuzesti ,ha,ha,chiar asa zicea si ca ce fac francezii cu smantana si usturoi e sacrilegiu!Drole!

  13. Dragule, suna absolut delicios, multumim!

  14. Mihaela Tarnovanu says:

    Adi, pancetta se poate înlocui cu bacon?

  15. Ciao,250g ou-cate oua? Multumesc mult.

  16. Buna Adi,e greşit daca amestecăm ouăle cu puţină frişcă pt gătit ai apoi le punem peste paste?

    1. e foarte gresit. faci carbonara sau tort?

  17. Hmmm, yammi foarte bine arata pastele gatite de Adrian si cred ca sunt o bunatate!!!Multumesc ptr reteta,am sa o incerc dupa post.Ingredientele care sunt prezente in jocul retetei se prezinta foarte bine.

  18. Faina mancare si la indemana dupa o zi de munca.

  19. Oare nu iese papara cand adaug ouale in tigaie? Imi zicea cineva ca i s-a intamplat asta, dar nu pusese si pastele, care probabil ar trebui sa fie reci cand le pun in tigaie, nu? Nu am mai facut paste carbonara si as vrea tare mult sa imi reuseasca.

  20. Carbonara sunt visul meu de mai bine cu parmezan sau pecorino cu multe oua (fara smantana )eu in schimb folosesc o costita afumata cu fum rece (de la Aurora)care este dementiala dar in locul patrunjelului folosesc busuiocul care de alt fel imi place cu orice si nu in ultimul rand fac singur aluatul .Sa fii sanatos.

  21. Interesanta interpretare. Eu nu adaug usturoi, dar ma bate gandul. Insa prepar diferit ouăle, respectiv pun un ou plus cate un galbenus pt fiecare persoana si amestec cu parmezanul intr-un bol adanc pana se omogenizeaza. Peste amestec rastorn pastele f fierbiniti din tigaie si pancetta si le invart in amestecul de ou cu parmezan pana se „glazureaza” toate pastele cu ou. Oul se coace imediat de la caldura pastelor si iese un pic cremos-lipicios. La inceput am fost reticenta la gandul ca ramane oul crud, dar rezultatul e delicios. E posibil sa nu iasa din prima, e nevoie de ceva practica pana nimerești proporția exacta ou-parmezan-paste, dar e atat de gustos incat merita incercat.

  22. Laura Ana says:

    Imi puteti spune si mie cate oua inseamna 250 g de oua?……multumesc.

  23. Alexandra says:

    Foarte buneee.Cu retetele tale nu dau gres !

  24. Sef hadean am incercat sosul, pastele le-am cumparat pentru ca timpul nu mi-a permis sa le fac, si pot sa va spun ca este o reteta super gustoasa!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
AdiHadean.ro © Copyright 2023. Toate drepturile sunt rezervate.
Close