Pandișpan cu afine (sau alte fructe de pădure)

1.6K

Zilele astea o să vă dau trei rețete de desert, făcute într-un anume fel. Odată cu ultima dintre ele o să vă spun și de ce le-am făcut așa și nu altfel, ce am folosit, care-i provocarea din spatele lor. Sper să vă placă.

Încep cu o rețetă simplă, de pandișpan cu fructe de pădure. Eu am folosit afine dar puteți pune zmeură, mure sau merișoare.

Am început cu două gălbenușuri pe care le-am amestecat ușor cu o lingură de ulei.

Am pus și două linguri de zahăr și am continuat să amestec până am obținut o cremă ușor spumoasă.

Am bătut două albușuri cu o pișcătură de sare și două linguri de zahăr. Am obținut o spumă tare.

Am amestecat masa de gălbenuș cu două linguri de făină pentru prăjituri. Are suficienți afânători în ea din fabrică, nu a fost cazul să mai pun praf de copt ori mai știu eu ce.

Am încorporat spuma în amestec.

Am turnat amestecul într-o formă din silicon. Puteți folosi o tavă unsă sau, și mai bine, cu o foaie de copt în ea.

Am tăvălit o mână de afine prin făină.

Le-am presărat peste amestecul din tavă.

Am copt pandișpanul 25 de minute la 170 de grade Celsius. Cuptorul era deja cald când am pus tava în el.

După ce s-a răcit pandișpanul, l-am acoperit cu frișcă bătută din smântână dulce.

Am presărat afine peste frișcă.

A fost bună tare și foarte ușoară.

Cam atât pentru azi.

Să fiți sănătoși.

Join the Conversation

  1. Mari Cojocaru says:

    Buna ziua!
    As vrea sa stiu de unde se poate cumpara faina cu agent de afanare in ea? Eu n-am dat de ea prin magazine…
    Merci anticipat,
    Mari

  2. Simplu si bun! ce fel de faina ai folosit?am vazut multe multe retete care utilizeaza faina cu agenti de crestere si nu stiam ca se gasesc si la noi …uleiul era Unisol, banuiesc :)

    1. Adi Hădean Author says:

      Dacă scrie pe ambalaj că e pentru prăjituri sau cozonac, are deja afânători. Chiar și cea pentru pâine are.

    2. Multumesc !

  3. Cristina Topoloiu says:

    SUPER !

  4. Imi place prajitura asta, e simpla…dar numai buna de mancat.

  5. Arata foarte bine si cred ca e si foarte buna. Apropos de faina folosita si de agentul de crestere, exista o regula in domeniul aluaturilor: atunci cand facem un aluat care contine albusuri batute spuma, nu folosim nici un agent de crestere, pentru ca nu este nevoie. Spuma de albusuri va face ca aluatul sa creasca frumos. Este ca la sufleuri. Incercati si va veti convinge!

  6. si smantana dulce din care facem frisca? unde gasim? ca eu am tot cautat

    1. Adi Hădean Author says:

      în orice supermarket:)

    2. multumesc. hopla si din astea… :) am crezut ca ai vreo sursa buna de smantana dulce naturala. Spor la toate

  7. Reteta mi se pare foarte simpla si as vrea sa o incerc :)

    Se pot folosi si fructe congelate? (am observat ca tu ai pus proaspete)
    Multumesc!

    1. Adi Hădean Author says:

      am o rezervă dar da, poți să încerci:)

    2. Afinele, de exemplu, pot fi folosita fara nicio problema congelate. Eu mi-am pus in congelator tot felul de fructe de padure si afinele sunt singurele care isi pastreaza forma dupa decongelare. ;)

  8. Despre faina: satul bunicilor mei, pierdut in pusta. Dupa revolutie, retrocedarea terenurilor, entuziasm. In pusta fiind, pamantul e fertil, ideal pentru cultivarea cerealelor, a graului, in special. Lumea incepe sa faca ce stie cel mai bine: sa cultive grau, in acest sat, unde erau odata gospodarii instarite si lanuri manoase. Cu primele recolte vin si primele dezamagiri: taranii nu au unde sa isi desfaca graul, caci statul are standarde stricte: se cantareste procentul de neghina – deh, nu sunt bani pentru ierbicidat, si nici pentru seminte de la Pioneer, deci ei produceau, saracii, cam ceea ce s-ar numi in zilele noastre grau bio sau ecologic – se masoara cu strasnicie gradul de umiditate al graului. Poate prea cu strasnicie. Ajuta daca ai o pila la siloz, atunci graul tau trece la control.
    Dar oamenilor nu le pasa. Moara din satul vecin le dadea posibilitatea sa obtina faina, pentru care se gaseau oricand cumparatori – deh, era cu mult sub pretul din magazin, plus ca isi asigurau painea pentru tot anul. In 2000 si ceva, moara este retrocedata fostului proprietar ungur. End of story. Moara inchisa, anuntul De vanzare – Elado pentru interesati. Lumea cumpara faina nulase (adica 000 – harom nula, trei de zero) de la Tesco. Ce o mai fi continand pe langa trei nule, nu stiu.

  9. Si ceva dietetic va rugam :)

  10. Salutare,

    Tocmai ne-am inaugurat cuptorul cu aceasta reteta , a iesit o tarta foarte gustoasa! :)

    O recomand tuturor ;)

    1. Adi Hădean Author says:

      să vă fie de bine:)

  11. Foarte bine arata! in loc de frisca cu smantana, cred ca merge si o crema de vanilie sau chiar Nutella

  12. Mihaly Katalin says:

    Excelenta idee Adi,o sa-l incerc cu coacaze rosii.:)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close