Frigărui de berbecuț cu legume, cartofi copţi la jar şi pesto de struguri

399

Frigărui de berbecuţ cu legume

Iată a sosit şi toamna, anotimpul mustului şi al pastramei rumenite pe grătar, şi odată cu ea a venit şi vremea culesului la vie. O activitate plăcută atât pentru cei mici dar şi pentru cei mari, ce ne ajută să ne bucurăm de fructele de sezon.

Este şi perioada în care gospodinele se pun pe treabă. De la dulceaţă, murături, zacuscă, la must şi alte băuturi tradiţionale de sezon. Mustul este un suc proaspăt de struguri, cunoscut pentru dulceaţa şi prospeţimea lui.

De-a lungul timpului au apărut diverse reţete de mâncăruri şi gustări care se asociază cu mustul şi cu procesul de recoltare al strugurilor. La sfârşit vă mai las câteva idei.

Plecând de la tema din această săptămână, „la cules” m-am gândit că cel mai bine cu paharul cu must sau cu strugurii se asociază carnea de berbecuţ rumenită pe grătar. Importante sunt marinarea şi baiţul, despre care v-am tot vorbit.

Şi uite aşa am pregătit frigărui de berbecuţ. Dar să începem cu ingredientele:

Pentru frigărui avem nevoie de:

  • 500 gr carne de berbecuţ
  • 1 ceapă roşie
  • 1 linguriţă de cimbru
  • 1 linguriţă de 7 condimente
  • 25 ml ulei de măsline
  • 25 ml sos de rodie
  • sare, piper după gust

ingrediente frigărui de berbecuț

Pentru legume pe grătar şi coapte la jar avem nevoie de:

  • 1 ardei
  • 1 gogoşar
  • 1 dovlecel
  • 1 zucchini
  • 1 vânătă
  • 1 ardei iute
  • 1 ceapă roşie
  • 5 ciuperci
  • 5 cartofi
  • 1-2 căţei de usturoi
  • ½ lămâie
  • 25 ml ulei
  • sare, piper, chilli , rozmarin după gust

legumele pentru grătar

Pentru pesto de struguri avem nevoie de:

  • 25 gr spanac
  • 5 boabe struguri roze
  • 5 boabe de struguri albi
  • 25 gr parmezan ras
  • 25 gr migdale
  • 25 ml ulei de măsline
  • 1 căţel de usturoi
  • sare, piper după gust.

ingrediente pestro de struguri

Cantităţile variază în funcţie de numărul de pofticioşi de la masă.

Cum am pregătit aceste frigărui de berbecuţ?

Am pus carnea la marinat, marinare uscată pentru o zi cu 1 ceapă roşie, 1 linguriţă de cimbru şi 1 linguriţă de 7 condimente, sare, piper.

A doua zi am tăiat carnea în bucăţi , am pregătit o marinadă din 25 ml ulei de măsline, 25 ml sos de rodie în care am pus bucăţile de carne şi am mai lăsat carnea la marinat în frigider pentru 30 minute.

pregătire frigărui de berbecuț

Apoi am pus bucăţile de carne pe frigăruile din bambus şi le-am ţinut la frigider până am pregătit legumele.

frigărui de berbecuț

Alte reţete în care am folosit marinarea umedă şi cea uscată: cotlet de porc, chutney de cireşe şi salată de mazăre, cotlet de porc cu sos de unt. Merg la fel de bine alături de paharul cu must.

Cum am pregătit legumele?

Le-am spălat , le-am curăţat şi le-am tăiat în forma dorită, bucăţi mai mari pentru a le pregăti pe grătar şi le-am condimentat cu sare şi un pic de piper.

pregătire legume

Cartofii i-am spălat cu tot cu coajă şi pentru că i-am copt în jar am împachetat fiecare cartof în folie de aluminiu după ce i-am stropit cu ulei şi i-am condimentat cu sare şi rozmarin proaspăt cules din grădină.

cartofi copți

Am pregătit şi un sos sau dressing pentru legume, cum vreţi voi să îi spuneţi din ½ lămâie, 25 ml ulei, ½ linguriţă de ierburi aromate, sare, piper, chilli după gust.

Cum am pregătit pesto de struguri?

Într-un blender am pus 25 gr spanac, care cred eu că se potriveşte cel mai bine cu carnea de berbecuţ, boabele de struguri curăţate de seminţe, 25 gr parmezan ras, 25 gr migdale, 25 ml ulei de măsline, 1 căţel de usturoi, sare, piper, chilli după gust.

pregătire Pesto

pesto de struguri

Cum am continuat?

Frigăruile de berbecuţ, legumele şi cartofii le-am pregătit la grătar alături de un minunat ghiudem şi o minunată pastamă de oaie. Nimic nu merge mai bine cu paharul cu must decât carnea de berbecuţ sau de oaie, zic eu, voi ce părere aveţi?

frigărui și legume pe grill

Cum am servit?

Am servit frigăruile alături de legumele stropite cu dressingul de lămâie şi asezonate cu usturoi tăiat mărunt, cartofii copţi şi un delicios pesto de struguri.

servire frigărui de berbecuț și legume cu Pesto

Ce bine ar fi dacă am putea reda şi gustul online. DELICIOS!

Şi cum v-am promis la început vă mai inspir cu ceva idei:

  1. Brânză şi struguri

O gustare dlicioasă alături de must. Brânza de capră, cheddar, cu mucegai, brie, orice vă place alături de struguri proaspeţi şi nuci pot forma un delicios aperitiv. Nucile oferă un echilibru plăcut între dulce şi crocant.

  1. Plăcintă cu struguri

Fie că foloseşti struguri proaspeţi sau un piure de struguri ca şi umplutură, plăcinta poate fi o opţiune tare delicioasă de desert ce poate însoţi un pahar cu must.

  1. Salată de fructe cu struguri

Puteţi combina strugurii proaspeţi cu mere, pere, portocale şi orice fruct care vă place , stropită cu un pic de oţet balsamic şi îndulcită cu un pic de miere, pentru a realiza o salată de fructe delicioasă, pe care sigur copiii nu o vor refuza, dar sunt convinsă că nici cei mari nu vor spune nu.

  1. Pui cu struguri

O reţetă extrem de simplă în care puiul este gătit într-un sos cu struguri, un pic de vin şi condimente, devenind dulce acrişor. Alături de orez basmati sau paste devine un fel principal de mâncare tare delicios şi apetisant lângă un pahar cu must sau vin alb sec.

  1. Pancakes sau pandişpan cu struguri

Dacă adăugaţi struguri în aluatul de pancakes sau pandişpan aceştia le vor oferi o textură proaspătă şi delicioasă. Serviţi cu un pic de miere şi sirop de arţar pentru un gust mai savuros.

Acestea sunt doar câteva idei de reţete ce pot fi asociate cu mustul şi cu sezonul de cules al strugurilor. Astfel, orice mâncare sau gustare care vă place poate fi însoţită de un pahar cu must, un lichid de altfel delicios şi versatil ce se poate combina cu o varietate de arome, toamna, în anotimpul mustului şi al pastramei rumenite pe grătar.

Pentru mai multe idei vă aştept pe facebook şi pe instagram.

 

Până la următoarea reţetă vă doresc poftă bună şi vă mulţumesc pentru că urmăriţi şi pentru susţinere!

Monica

Alte idei de frigărui, aici.

Join the Conversation

  1. Săptămâna ce vine mă văd cu cei mai vechi doi prieteni (peste 40 de ani de când ne știm) și mă gândeam ce să le pregătesc. frigăruile astea de berbecuț, cu o carafă de vin și o muzica bună din aia de pahar – cred că merg perfect. ;)

  2. wow ce bine arata. de curand am inceput sa mai umblu si eu prin bucatarie si cred ca merita sa incerc reteta.

  3. I-am dat share articolului la sotie, ea e chef-ul in bucatarie, eu doar cu lista de cumparaturi :))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close