O varză bavareză

733

Şi am fost şi prin Munchen în acestă vară, şi ne-am minunat de arhitectura lui, de arta adunată în muzee, de parcuri şi magazine, de ordine şi respect pentru cel de alături. Ne-am oprit în Victuals Market pentru o bere şi un covrig bavarez şi ne-am făcut mici cumpărături pentru şpais. E o stare Munchen-ul, şi trebuie trăită ca să fie bine înţeleasă, din pricina asta vă povestesc astăzi doar o reţetă tipic germană, un alt fel de abordare a verzei prezentă şi pe mesele noastre, dar rafinată în fel şi chip de teutoni pofticioşi, trăind într-un continuu Oktoberfest indiferent de lună, anotimp ori an.

2
Tocaţi o varză roşie după pricepere. Căliţi într-o cratiţă încăpătoare cu 100 de grame de unt, o ceapă tăiată fin. Adăugaţi varza şi lăsaţi vasul la foc mic, acoperit pentru 10 minute.

3
Adăugaţi un măr curăţat de coajă şi cotor, tăiat în cubuleţe mici, o mână de stafide, două linguriţe de chimen, 2 linguriţe de zahăr brun, 3 linguri cu oţet de mere şi o frunză de dafin. Dregeţi de sare şi piper şi lăsaţi la călit pe foc mic 20 de minute, neuitând să mestecaţi din când în când.

4
Trântiţi porţia de varză în farfurie, aruncaţi doi cârnaţi fripţi pe grătar lângă ea şi abia acum umpleţi paharul ori halba cu sfânta bere rece.

5
Tradiţional, pentru această mâncare se folosesc cârnaţii numiţi Bratwurst, care înainte de frigere se fierb într-un amestec de ceapă, usturoi, cuişoare şi bere.

6
Singura frază utilă în astfel de cazuri rămâne doar: Bitte leiten Sie den senf für meine bratwurst! Care va să zică: Daţi-mi, vă rog, şi mie muştarul pentru bratwurşti! Dar acest teribil muştar.. e deja altă poveste!
Şi cum vorba lungă şi poetică dragă mie nu are loc în atmosfera asta germanică, vă urez scurt şi pocnind din călcâiele opincilor mele româneşti: Bis später!
Servus, dragilor!

Text & Foto: Costin Barbutz

Facebook 16 minutes & guests

Join the Conversation

  1. danke schon, herr Hadean.!

  2. Multumim de reteta, am avut ocazia sa mananc si eu si ma declar fana!

  3. Doamne cum arata acei carnati … 12 noaptea si salivez la ei :))

  4. Si eu apreciez si consum varza in felul acesta , insa eu pun si un pahar de vin rosu , mi se pare ca se apropie mai mult de cea din Bavaria

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close