Carne de porc gătită domol – rețetă cu gust de toamnă

2.7K

Acum că toamna este aici, pregătim ușor, ușor cuptoarele și dăm drumul la acele mâncăruri care au nevoie de căldură îndelungată și răbdare. Ador această perioadă a anului, acum miroase cel mai bine în bucătărie, de la aluaturi, la cărnuri gătite lent. Cu acest prilej, am pentru voi o rețetă cu carne de porc, gătită mult și bine, până se topește în gură, lângă care am gândit un piure cremos (da, are smântână piureul de data aceasta, deoarece nu a mai ajuns laptele de la lăptărie), nu puteam să ignor două ingrediente de toamnă, respectiv ciupercile și dovleacul. Așadar, ghebele au fost câștigătoarele, alături de un dovleac plăcintar copt bine și tras la grătar pentru câteva secunde. Poftă mare și spor la gătit!

Ingrediente pentru carne de porc:

  • 2 kg spată de porc
  • 200 ml vin roșu
  • 2 cepe medii
  • 10 căței de usturoi
  • Sare și piper
  • 15 g boia
  • 1 morcov
  • 2 rădăcini de pătrunjel
  • 1 legătură de leuștean 
  • 1 crenguță de rozmarin
  • 2 căni de apă (600 ml)
ingrediente pentru carne de porc

Ingrediente pentru ciuperci:

  • 250 g ghebe
  • 30 ml vin rose
  • 1 cățel de usturoi
  • 20 g unt nesărat
  • Sare și piper
ingrediente pentru ciuperci

Ingrediente pentru piure:

  • 1,3 kg cartofi roșii
  • 70 g de unt nesărat
  • 100 g smântână (20% grăsime)
  • Sare
ingrediente pentru piure

În plus mai avem nevoie de 1 dovleac plăcintar. 

Metoda de prepare pentru carne de porc gătită domol

Spata de porc

Pentru început m-am ocupat de marinarea cărnii, astfel, am condimentat carnea cu sare, piper, boia, am asezonat-o cu ceapă, usturoi, leuștean, rozmarin și am pus-o la frigider timp de 2 ore.

După ce timpul s-a scurs, am pus carnea într-o tigaie de 28 de cm și am prăjit-o câte 2 minute pe fiecare parte. Într-o tavă adâncă pentru cuptor, am pus hârtia de copt, apoi rădăcinoasele, ingredientele care au marinat carnea, împreună cu vinul și apa. Deasupra acestora am așezat carnea și am introdus tava acoperită foarte bine cu folie de aluminiu la cuptorul preîncălzit la 160℃, timp de 5 ore. 

gătire carne de porc

La final carnea este extrem fragedă, efectiv ți se topește în gură iar mirosul nu mai spun, ți se face poftă și dacă ești sătul. 

carne de porc gătită

Piure

Pentru piure, am curățat cartofii roșii, i-am spălat și tăiat în bucăți mai mici și i-am pus la fiert. După ce cartofii au fiert, am strecurat apa și am păstrat foarte puțină din aceasta. Am zdrobit cartofii, am adăugat smântâna, sarea iar la final pentru cremozitate, am adăugat untul rece.

Ciupercile

Am prăjit ghebele cu un cățel de usturoi într-o tigaie, am adăugat vinul rose, sare și piper după gust iar la final untul și le-am mai lăsat 2 minute la foc mic.

gătire ciuperci

Dovleacul

Am tăiat o parte din dovleac în formă de semicerc iar restul dovleacului în alte forme. Pentru preparat am avut nevoie de cel în formă de semicerc și l-am lăsat la cuptor timp de 20 de minute la 200℃ într-o tavă pe care am acoperit-o cu folie de aluminiu. După ce dovleacul s-a copt, i-am dat o față pe grătar.

pregătire dovleac
dovleac copt

Cum am servit această carne de porc gătită domol?

Pentru servire, am așezat piureul pe o farfurie plată iar în mijloc, am burdușit carnea fâșiuțe cu puțin sos împreună cu ciupercuțele iar alături am pus dovleacul.

servire carne de porc gătită domol

Sper să vă placă rețeta și să o încercați, veți avea parte de arome deosebite care o să vă încânte papilele gustative.

Numai bine,

Ioana

Alte rețete cu carne găsiți și aici.

Join the Conversation

  1. In UK nu gasim leustean si radacina de patrunjel. Cu ce le putem inlocui?

  2. Bună, George! Puteti pune alte plante aromatice sau omiteti leușteanul. Rădăcina de pătrunjel o puteți înlocui cu țelină sau păstârnac.

  3. Mihu Liliana says:

    Îmi place foarte mult ce gătești știu cîtă muncă depune un bucătar de accea apreciezi o rețetă gătită domol așa ca la bunica acasă pt că sunt un bucătăraș de cantină dar îmi place să-mi răsfăț nepoți cînd vin ia noi cu rețete de de la tin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close