Tradițional, focaccia, care-i o pâine itelienească arhaică, se făcea pe vatră, la fel cum se făcea în trecut orice altă pâine. Azi se coace de obicei în tăvi, asemănătoare cu tăvile de pizza. De fapt, focaccia e asemănătoare cu pizza. Eu fac destul de des în ultima vreme și m-am hotărât să vă arăt și vouă ultima ispravă, poate vă inspiră. Nu am poze pas cu pas pentru că am făcut ultima focacci adupă 10 seara. Cred totuși că mă descurc cu cuvintele.
Pentru aluat am folosit 300 de grame de făină de grâu (000), o lingură de griș, o lingură de făină cu semințe de tot felul, un ou, 6-8 grame de drojdie desfăcută-n apă călduță cu o pișcătură de zahăr, puțină sare, trei linguri de ulei de măsline, o pișcătură de busuioc uscat, o lingură de frunze proaspete de oregano și 180 ml apă călduță.
Am amestecat toate ingredientele, am adăugat apa și am frământat zece minute. Am lăsat aluatul să dospească aproape o oră.
Am uns tava mea de pizza cu ulei, am întins aluatul în tavă, am presărat brânză de capră peste el și am pus tava în cuptorul încins bine.
Am stropit focaccia cu ulei de măsline după ce s-a copt (10-15 minute la foc mediu, în funcție de cuptor).
Mie mi se pare în regulă să fac foccacia de două-trei ori pe săptămână. Nu-i un efort mare, nu-i nimic complicat și pot să-mi aromez pâinea cum vreau.
Salutare, ai uitat sa zici de branza; cand se pune in amestec si ce gramaj trebuie sa folosesc. Mersi.
mai citește o dată:). am spus când s-o pui, n-am spus de gramaj pentru că nu-i atât de important. o să-ți dai seama singur câtă vrei să mănânci:).
Exact, normal!
Mersi!
Caracteristica principala a unei focaccia este uleiul de masline care se pune deasupra aluatului inainte de a fi pusa la cuptor, cam asta-i diferenta principala intre un aluat de pizza ori de paine. Aluatul de focaccia are mai mult agent de crestere decat cel de pizza sau de paine, tocmai pentru a putea absorbi uleiul de masline. „Gropitele” facute cu degetele inainte de cuptor sunt optionale, dar au rolul de a pastra in ele uleiul pentru ca apoi sa fie absorbit in timpul coacerii. Diferenta asta nu se regaseste in reteta prezentata de tine, cred ca trebuie precizat acest lucru pentru cei care cauta intr-adevar o reteta de focaccia, nu de aluat cu branza de capra si ierburi.
am văzut zeci de rețete de focaccia, dup cum am văzut zeci de situații în care pizza e stropită cu ulei de măsline înainte de a fi pusă în cuptor. sunt convins că lucrul la care faceți referire ține mai degrabă de regiune/specific decât de o rețetă universal valabilă. desigur, apreciez comentariul și aportul adus. mulțumesc frumos.
se poate pastra 2-3 zile daca se face mai multa?
e vre-un secret pt asta?
a doua zi e bună. poate și peste două. o învelești în ștergar și o păstrezi așa.