Cele mai bune mâncăruri tradiționale bucovinene se bazează pe carne de vânat, produse din lactate sau ciuperci. Îmi plac ciupercile destul de mult încât să fac și o pauză de la carne. Așadar, astăzi avem în meniu – Paté de hribi. O rețetă cu tradiție în Bucovina, dar puțin adaptată după gusturile mele. După ce vizitezi unele locuri, te întorci acasă cu câte ceva. Eu m-am întors cu gustul cela plăcut de hribi. Dar nu o mai lungesc și trec la treabă.
Ingrediente necesare pentru Paté de hribi :
- 500 gr hribi proaspeți sau congelați
- 100 gr unt
- 4 căței de usturoi
- 100 ml apă
- 2 linguri mari de linte fiartă (sau fasole)
- O mână de miez de nucă
- 2 cepe mici
- Cimbru proaspăt
- Sare și piper
- 2 linguri de ulei de măsline
Ingrediente pentru jeleu (opțional): 200 gr merișoare uscate, 200 ml apă caldă jumătate de pliculeț de gelatină alimentară, 3 linguri apă rece pentru hidratat gelatina.
Notă: dacă folosiți hribi proaspeți (eu nu am găsit numai congelați), trebuie să îi puneți la fiert vreo 10 minute, cât să se înmoaie.
Pentru început am prăjit miezul de nucă, pentru aromă, cam 3 minute.
Între timp am tăiat ceapa, pe care am pus-o la călit in 50 grame unt, la foc mediu.
Cât s-a călit ceapa, am spălat și strecurat hribii, apoi i-am trântit în tigaie, împreuna cu restul de unt, usturoiul mărunțit și o crenguță de cimbru. Am sotat cam 5 minute, după care am pus 100 ml apă și am lăsat totul la fiert, la foc mediu.
După ce apa a scăzut, am adăugat și cele 2 linguri de linte, sarea și piperul. Am lăsat totul pe foc până a scăzut apa. Consistența trebuie să fie cremoasă.
Află cum am preparat jeleul pentru rețetă
Când totul a fost gata, am tras tigaia de-o parte și am lăsat ciupercile la răcorit, timp în care m-am ocupat de jeleu.
Am pus merișoarele și apa la fiert, între timp am hidratat gelatina în apă rece. Când merișoarele s-au înmuiat, iar apa în care au fiert a căpătat culoarea roșie, am strecurat merișoarele, iar în lichid am pus gelatina la înmuiat.
În final am pus ciupercile în blender, împreuna cu nucile și cele 2 linguri de ulei de măsline și am blenduit până am obținut o pasta fină. Dacă mai e nevoie de sare și piper, acum este momentul să gustați si să mai puneți ce considerați că e nevoie.
Am depozitat paté-ul de hribi in recipiente închise ermetic, peste care am turnat jeleul încă lichid. Am decorat cu câteva crenguțe de cimbru si câteva boabe de piper și le-am băgat la frigider.
Merge minunat pe păine prăjita, frecată cu usturoi.
Paté-ul de hribi rezistă depozitat la frigider, până la 4 zile.
Poftă bună!
Alte rețete fără carne puteți găsi aici!
Ce combinatie interesanta! Trebuie incercat
Am facut si noi reteta. A iesit foarte gustoasa! Multumim pentru idee.
Am pus in cartea mea de retete si acesta reteta, abia astept sa o gatesc. hmmm