Tartă sărată cu cartofi şi marinadă de ardei copţi

342

Astăzi vă prezint o tartă sărată cu cartofi şi marinadă de ardei copţi, ce ţine loc de prȃnz şi cină şi vine în nuanţe savuroase. În bucătărie, au poposit din nou aromele toamnei, ce îmbie la aprins focul liniştit şi la pregătirea cămării pentru iarnă. Am luat o pauză de la spălat borcane şi aromatizat fructele şi legumele ce se vor păstra cuminţi peste iarnă. Toate astea, pentru a combina cȃteva dintre arome într-o tartă delicioasă.

Tartă sărată cu cartofi și marinadă de ardei copți

Tarta aceasta ţine loc de prȃnz şi cină şi se coace în nuanţe savuroase. Cartofi galbeni pudraţi cu roşu aprins de boia afumată, aburind printre rondele rumene de cȃrnaţ afumat. Îmbăiați într-o marinadă aromatizată cu busuioc și usturoi, din ardei copţi pe plită şi fȃşii purpurii de ceapă caramelizată.

Tarta sărată cu cartofi şi marinadă de ardei copţi este uşor de făcut şi e foarte bună şi după ce se răcește. Ne provoacă şi la drumeţit de weekend, cu ea la pachet în rucsac, cât încă simțim razele blânde de soare.

Ingredientele pentru aluatul de tartă sărată

 • 200 g făină albă
 • 120 g unt rece, tăiat în bucăţi mici
 • 1/2 linguriţă sare
 • 1/2  linguriţă piper proaspăt măcinat
 • 4 linguri (50 ml) apă foarte rece, răcită cu un cub de gheaţă
Ingrediente tartă sărată

Ingredientele pentru umplutura cu cartofi, marinadă de ardei copţi şi cȃrnaţ afumat

 • 250-300 g cartofi 
 • 2-3 linguri de ulei
 • 150 g ceapă roşie (2 bucăţi) 
 • 1 linguriţă de zahăr brun
 • 250-300 g (3-4 bucăţi) ardei capia şi ardei gras copţi pe plită sau pe jar
 • 3-4 căţei de usturoi
 • 2 linguri oţet balsamic (50 ml)
 • o mȃnă bună de busuioc proaspăt
 • 1 linguriţă boia afumată
 • 150 g cȃrnaţ de casă, cu boia, afumat
 • 2 ouă de casă medii 
 • 150 ml smȃntȃnă pentru gătit
 • 50 g brȃnză maturată rasă
 • sare şi piper negru proaspăt măcinat
Tartă sărată cu cartofi și marinadă de ardei copți

Pregătirea aluatului de tartă 

Aluatul de tartă poate fi pregătit şi copt cu o zi-două înaintea umplerii şi coacerii tartei. Rămȃne la fel de fraged şi ne scuteşte de o muncă în plus în ziua în care vrem să punem tarta pe masă.

Mai întȃi, am cernut împreună făina, sarea şi piperul. Apoi le-am mixat cu bucăţile de unt rece cu ajutorul robotului de bucătărie (dar se poate frămȃnta şi o spatulă sau un cuţit) pȃnă cȃnd am obţinut un amestec cu aspectul unei grămezi de nisip.

Pregătire aluat

Am încorporat rapid apa foarte rece şi am format o bilă din aluatul obţinut, pe care am apăsat-o uşor pentru a-i da o formă de disc gros. Am împachetat acest disc într-o folie alimentară şi l-am lăsat să se odihnească la rece timp de 20 de minute. Am preîncălzit cuptorul la 190 de grade celsius şi am pregătit o formă de copt cu diametrul de 25 cm.

Între timp, am pus cartofii la fiert, în coajă, în apă sărată fierbinte, căci au nevoie de 20 de minute pentru a fierbe.

Formare aluat

Coacerea aluatului de tartă sărată

Am întins aluatul rece dinspre centru spre exterior pȃnă am obţinut o foaie de tartă de aproximativ 28cm în diametru. Apoi, am aşezat-o în forma de copt cu ajutorul sucitorului. Am întins cu grijă aluatul în tavă, acoperind bine curbura şi peretele acesteia. Am înţepat aluatul cu furculiţa pentru a evita formarea de băşici în timpul coacerii. Apoi, l-am acoperit cu hȃrtie de copt, peste care am aşezat boabe de linte uscate. Bineînţeles că se pot folosi şi alte boabe uscate sau biluţe speciale din ceramică. 

Am folosit o tavă din ceramică şi am copt aluatul timp de 20 de minute acoperit cu linte. Apoi 8-10 minute fără linte, pȃnă cȃnd acesta s-a colorat într-un auriu deschis. Dacă aş fi folosit o tavă de copt metalică, aş fi scurtat timpii de coacere la 12-15 minute, respectiv 3-5 minute. Am scos tava din cuptor şi am pus-o deoparte, să se răcorească puţin, fără să scot tarta precoaptă din ea. Apoi, am scăzut temperatura cuptorului la 180 de grade celsius şi m-am apucat de pregătit umplutura.

Prepararea umpluturii de cartofi, marinadă de ardei copţi şi cȃrnaţ afumat

Marinadă ardei copt

În timp ce aluatul de tartă se odihnea la rece, am pus cartofii le fiert, în coajă, în apă sărată fierbine. Apoi am scurs apa, i-am curăţat şi i-am zdrobit cu furculiţa, fără să îi pisez prea tare, menţinȃndu-i calzi.

Revenind la prepararea umpluturii, am început cu tocarea legumelor. Usturoiul şi ardeii copţi şi curăţaţi în prealabil, chiar şi cu o zi înainte, i-am tăiat în fȃşii, ceapa rondele. Busuiocul l-am rupt cu degetele.

A venit rȃndul caramelizării cepei şi a pregătirii marinadei. Într-o tigaie în care am încins uleiul, la foc mediu, am pus la prăjit ceapa pentru 3-4 minute. Am adăugat un praf de sare și am  amestecat continuu. Apoi, am adăugat 2-3 linguri de apă şi am lăsat ceapa pe foc mic pentru încă 3-4 minute. Am pus în tigaie zahărul brun, am amestecat pȃnă cȃnd s-a dizolvat, iar după un minut, ceapa s-a caramelizat frumos. Am mărit focul mic spre mediu şi am gătit usturoiul şi ardeii copţi împreună cu ceapa, timp de 2-3 minute. Am luat tigaia de pe foc, am adăugat oţetul balsamic şi busuiocul proaspăt. Apoi, am amestecat şi am pus marinada deoparte, păstrȃnd-o caldă.

Marinadă de ardei copți

Cȃrnaţul l-am tăiat în rondele şi l-am rumenit uşor timp de cȃteva minute. După ce rondelele s-au prăjit, le-am pus la scurs. Apoi le-am amestecat în marinada caldă împreună cu cartofii şi pudra de  boia afumată. Am potrivit de sare şi piper. Bucătăria s-a umplut deja cu arome incredibile care te făceau să iei constant cȃte puţin din umplutura de cartofi. Aşadar, am mărit tempo-ul pentru a scurta timpul pȃnă cȃnd tarta putea fi numai bună de savurat. 

Detalii de finețe pentru un preparat desăvârșit

Marinadă de ardei copți

Într-un castron potrivit de mare, am bătut ouăle împreună cu un praf de sare, smȃntȃna şi brȃnza rasă. Am încorporat compoziţia de ou în amestecul de cartofi, marinadă şi cȃrnaţ. După aceea, am aşezat compoziţia în tarta precoaptă, cu ajutorul unei linguri. Am dat tava la cuptor, iar după 25 de minute, tarta sărată de cartofi a fost gata. 

Am lăsat-o puţin la răcit şi am ornat-o cu busuioc proaspăt. 

Sper că v-am făcut poftă de acest festin săţios şi că îl veţi încerca şi voi. 

Gabi

Alte rețete cu carne puteți descoperi aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
AdiHadean.ro © Copyright 2023. Toate drepturile sunt rezervate.
Close