Supă-cremă de pere, mere şi cartofi – un adevărat deliciu

831

Supa-cremă de pere, mere și cartofi, ce fierbe domol, îmi aminteşte că zilele reci îşi revendică din nou lunile din casa timpului. Las frigul şi ploaia afară şi trag uşa după mine. În casă, geamurile-s aburite şi se simte miros de scorţişoară şi de toamnă fructată. E timpul supelor ce ne încălzesc şi ne fac să ne fie bine, al bolului fierbinte cu arome intensificate şi catifelate, ce ne dezmorţeşte degetele reci. E vremea să ne bucurăm de savoarea dintr-un bol de supă caldă. Singuri sau împreună cu familia, în linişte, lingură după lingură, la adăpost de intemperii şi alte greutăţi. Şi să fim recunoscători pentru asta.

Supa-cremă de pere, mere şi cartofi

Ingredientele pentru supa-cremă de pere, mere şi cartofi

 • partea albă de la 2 fire de praz
 • 1 kg pere cu pulpa fermă
 • 200 g mere cu pulpa fermă
 • 50 g unt
 • 1,5 l supă concentrată de pui sau de legume (ori 2 părţi supă şi 1 parte apă)
 • 2 cartofi
 • 1 morcov
 • 1 baton de scorţişoară
 • 1/2 linguriţă ghimbir
 • seminţele proaspăt măcinate de la 3-4 păstăi de cardamom
 • un praf de nucşoară rasă
 • sare şi piper alb proaspăt măcinat
 • 200 ml crème fraîche sau smȃntȃnă fermentată grasă
 • cȃteva frunze de mentă proaspătă
Ingredienta supa-crema de pere, mere și cartofi

Prepararea supei-cremă de pere, mere şi cartofi

Piaţa abundă de soiuri bune de pere şi mere. Am ales fructe coapte, cu pulpa fermă, pe care le-am gătit imediat după ce le-am cumpărat. 

Înainte de toate, am pus deoparte un măr şi o pară. Apoi, am curăţat fructele şi legumele și le-am tăiat în cuburi potrivite. Fructele într-un castron, iar legumele în altul. Am tăiat în rondele partea albă a prazului şi l-am sotat cȃteva minute în jumătate din cantitatea de unt.

Am adăugat fructele şi le-am gătit împreună cu prazul timp de 5 minute, la foc mediu, amestecȃnd din cȃnd în cȃnd. Am turnat peste ele supa concentrată, după ce am îndepărtat bucăţile de grăsime întărită din ea. Imediat, le-am dat drumul în oală şi cuburilor de cartofi și morcov. Au urmat batonul de scorţişoară, mirodeniile măcinate și un praf de sare, după gust. Am dat focul la minimum, am acoperit oala şi am lăsat aromele să se combine fără grabă, în jur de o jumătate de oră.

În timpul ăsta, am feliat mărul şi para puse deoparte. Într-o tigaie antiaderentă, am topit restul de unt şi am rumenit pe ambele părţi feliile de fructe. După cele câteva minute, în care acestea s-au rumenit ușor, le-am pus la scurs pe un prosop absorbant.

Preparare supă-cremă de pere, mere și cartofi

Detalii finale pentru gust desăvârșit

După ce timpul de fierbere s-a scurs, iar fructele şi legumele s-au înmuiat şi au preluat aroma mirodeniilor, am oprit focul. Am scos cu spumiera batonul de scorţişoară și am lăsat supa să se răcească puţin. Am pasat fructele şi legumele cu ajutorul blenderului de mână. Supa a fost gata, nu înainte de a încorpora smȃntȃna, pe care am subţiat-o în prealabil cu un pic de supă caldă. Am potrivit supa de sare şi am turnat-o în boluri. 

La final, mentă proaspătă şi cȃteva felii de fructe rumenite în unt, pentru ca supa-cremă de pere, mere şi cartofi să fie irezistibilă, chiar şi pentru cei mici.

Gabi

Alte rețete ingenioase de supe găsiți aici!

Join the Conversation

 1. Foarte interesanta reteta, big like ;)

 2. Fabuloasa, îmi doream aceasta rețeta , in sfârșit am găsit-o. Mulțumesc din suflet!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close