Despre fumat și mâncare

675

Ca să înțelegeți cum stau lucrurile în capul meu, vă spun mai întâi o poveste scurtă despre fumat: am început să fumez foarte devreme (prea devreme), ca orice copil prost care vrea să pară mai bătrân decât e, are de demonstrat mereu ceva cuiva și vrea să se integreze mai bine într-un grup format din alți copii proști. M-a ținut povestea asta cam 16 ani, până într-o zi când am decis că m-am otrăvit destul și am renunțat la fel de senin cum începusem, fără frisoane, fără să tușesc, fără regrete dar, de data asta, fără a vrea să demonstrez cuiva ceva. Nu încercam să-mi demonstrez nici măcar mie că mă pot lăsa, știam pur și simplu că zilele mele de fumător s-au încheiat și cu asta, basta. Au trecut de atunci mai bine de șase ani. Se fac șapte, în curând. Calitatea vieții mele a crescut, simt mirosurile și gusturile mai bine, respir mai bine, rezist mai mult la efort și, bonus maxim, a dispărut grija pentru pachetul de a doua zi, cea mai mare grijă pe care o aveam ca fumător. Au dispărut și îngrijorările de genul „pff, acolo nu se fumează, o să trebuiască să ies”, „cum merg cu avionul două ore fărăsă fumez?”, „ce mă fac în tren toată noaptea fără să fumez?”. Pe scurt, mi-e mai bine fără fumat. Încurajez pe oricine vrea să se lase, descurajez pe oricine vrea să se apuce și sfătuiesc pe oricine are-n gură o țigară electronică să arunce naibii sursa de otravă „curată”, mereu în pericol de explozie (nu-i poveste, am văzut cu ochii mei), cu potențial letal mai ridicat decât al țigărilor obișnuite. Așadar, înțeleg ce-i cu fumatul, cu dependența de nicotină, înțeleg de ce-i e greu unui fumător să se pună în papucii și-n plămânii nefumătorului.

tigari1

Ajung acum și la tema principală a postării de azi: fumatul în locurile în care se mănâncă. Fumatul într-un loc în care se mănâncă e unul dintre cele mai dezgustătoare lucruri pe care-l poate face un om. Lipsă de respect la adresa mâncării, la adresa celor care mănâncă în același loc și la adresa propriei persoane. Lipsă de repsect la adresa bucătarului care a încercat (cel puțin la nivel teoretic) să facă o mâncare cu toate calitățile la ea, calități știrbite de prezența fumului de țigară. Asta-i doar o parte a problemei. Înțeleg teama patronilor de restaurante (cuvântul e larg și definește aici orice local în care se mănâncă) de a interzice fumatul în localurile lor. Nimănui nu-i convine să renunțe la clienții siguri de azi pentru niște clienți care s-ar putea să vină mâine, nu când chiriile-s mari, salariile personalului trebuie plătite, furnizorii așteaptă la ușă ori vin de-a dreptul peste tine și statul îți blochează conturile dacă nu-ți plătești dările. Pe de altă parte, într-un foodcourt de mall nu se fumează și se vând 5-6-10.000 de porții de mâncare zilnic, deci, mai mult curaj n-ar strica. Povestea cu spațiile delimitate în „pentru fumători” și „pentru nefumători” e doar o poveste, un mecanism nefuncțional, o portiță a lașului care nu vrea să-și asume răspunderea unei decizii ferme. Mă refer aici la Stat, entitatea care ar trebui să definească un „alb” ori un „negru” dar care preferă să lase o mulțime de tonuri de „gri”la libera interpretare a oricui.  Mi-ar plăcea să avem o lege mai puțin șchioapă în sensul acesta. Mi-ar plăcea să se interzică fără echivoc fumatul în spațiile în care se mănâncă, mi-ar plăcea să pot alege între „mănânc aici” și”mănânc în altă parte” pe baza meniului, a servirii, a atmosferei, nu pe baza fumului de țigară. O lege de felul acesta nu ar obliga fumătorii să renunțe la fumat, m-ar ajuta în schimb pe mine să rămân nefumător, ar ajuta industria ospitalității să progreseze și să ofere servicii de o calitate mai bună (vă garantez, fine dining exclude prezența fumului de țigară deasupra farfuriei frumos ornate), ar ajuta sistemul sanitar și câteva milioane de sisteme nervoase din țara asta. Să fim sănătoși.

Join the Conversation

  1. Este pentru prima data cand nu’s deacord cu tine.si chiar daca nu sunt foarte „vorbaret” sunt un cititor destul de fidel al tau..:)..Acum cred ca esti prea drastic ..eu sunt fumator..si da..cred ca ai dreptate intr’0 mare masura..insa totusi si Fumatori sunt oameni ..si ar trebui sa avem si noi anumite drepturi..Aceasta lege are hibe..si cred ca cel mai bine ar fica sa fie clar diferentiate ..Local de fumatori si local de nefumatori..si sa fie aplicata aceasta poveste..insa vreau sa pot intra intr’un local unde dupa ce mananc ceva sa si pot fuma..si sunt perfect deacord ca trebuie sa exziste localuri unde nefumatorisa fie in „siguranta” insa sa interzici cu totul fumatul in spatiile publice este prea mult..Sau asa cred eu ..ca fumator „inrait” fumator ce nu are de gand sa se lase de fumat..Daca doresc sa servesc masa undeva si citesc ca nu se fumeaza..eu nu intru acolo..respect pe cei ce nu fumeaza..insa vreau si eu sa am acelasi respect din partea l;oc..Nu crezi ca si noi fumatori suntem oameni si avem drepul la acelas respect..Am facut aic referire doar la mine si oameni ce au macar acea bruma de bun simt..nu ma refer la cei ce fumeaza intr’o cofetarie..despre ei…nu am cuvinte ca sa ma exprim.
    Cu speranta ca nu am deranjat prea tare cu aceasta postare a mea…O zi cat mai faina pe mai departe

    Doru

    1. Nu sant deloc de acord cu tine, Doru. Eu cred ca e vorba de disciplina si respect. Eu daca sant la birou si vreau sa mananc un sandwich, merg la bucatarie, stau 3min la o masa pana il termin, ma intorc si continui sa lucrez, fara sa deranjez pe nimeni. Tu daca esti fumator, te-ai sculat de la masa, ai mers pana afara, ai fumat o tigara 3min, si te-ai intors inapoi sa adulmeci mireasma cascavalului dulce de pe pizza proaspat pregatita, indiferent daca se fumeaza in local sau nu. Doar pentru ca tu respecti pe cei din jur, respecti bucatarul, si adulmeci mancarea asa cum se cuvine. In asa fel, nu fumezi tsigara dupa tsigara doar pentru ca esti intr-un local si te plictisesti, ci iti indeplinesti nevoia doar atunci cand ai nevoie pe atat de mult, ca sa fii gata sa stai afara in frig.

    2. Doru, fumatul e o alegere personală, nu un drept.

    3. Nici eu nu sunt de acord cu tine, Doru.
      Se aplica un principiu foarte simplu pe care toate tarile civilizate (si care au interzis fumatul in restaurante) il aplica: Libertatea unui om inceteaza in momentul in care limiteaza libertatea altcuiva.
      Libertatea ta de a fuma intr-un restaurant ma opreste pe mine, care poate vreau sa vin cu un copil de 6 ani sa zicem, sa intru in restaurant pentru ca nu vreau ca acel copil sa respire fum timp de o ora si ceva cat dureaza masa.
      Tu vorbesti de drepturile fumatorilor, eu iti raspund cu o intrebare: care sunt drepturile nefumatorilor? De ce in Germania fumatorii ies afara la tigara din restaurante, dar la noi lumea e prea comoda/ indiferenta sa faca acelasi lucru?
      Pe mine ca nefumator, fumul de tigara ma deranjeaza. Simt daca cineva fumeaza si afara pe o raza de 2-3m. Pe tine ca fumator cu ce te deranjeaza faptul ca eu nu fumez? :)

      Deci, cum ziceam, cred ca pana nu intelegem in Romania ce inseamna libertatea si pana unde se intinde ea, vom manca in continuare in locuri afumate.

    4. Doru, dreptul tutror este de respira aer curat. Tu, fumand incalci acest drept oamenilor din jur. Chiar si tie insuti. E o optiune a ta, nu un drept. Ca ai dreptul sa fumezi, da, dar nu ai dreptul sa otravesti aerul celor din jurul tau.
      Si sunt de acord cu Adi, sunt restaurtante in Cluj in care am intrat si iesit imediat pt motiv ca se fumeaza. Chiar si in locurile rezervate nefumatorilor. Sorry. Votez cu banii mei.
      Si ca sa extind, nu imi place nici cand merg pe strada sau in parc la o plimbare cu scopul de a lua niste aer curat si inhalez fum. E dreptul fiecaruia de a respira aer curat, nu e dreptul fiecaruia de a fuma. In tari ca Romania, Germania, Franta, se exagereaza cu fumatul. E oribil.

    5. Andreea, nu e vb ca deranjeaza, este la fel de periculos. Se numeste second hand smoking. Problema fiecaruia ce riscuri isi asuma fumand, dar nu are dreptul de a-i supune pe cei din jur la aceleasi riscuri de sanatate. Punct. + lipsa de respect si toate celelalte… e cam sinistru.

    6. Cristi Ansen says:

      Fumatul nu este un drept!!! Este decizia ta luata de tine!
      Sunt nefumator, colegul meu fumator. De fiecare data cand vine de afara, PUTEEEE!!! Miroase urat rau de tot. Eu poate tocmai am mancat sau urmeaza… Este o mare mizerie fumatul asta… Cand tu fumezi langa mine sau la masa, este identic daca eu as flatula la greu langa tine la masa. Identic, acelasi lucru.

    7. doru, eu nu fumez, sotul meu da. iese afara din casa cand fumeaza ( si „consuma ” 1 pachet pe zi), si chiar si el crede ca la masa nu se fumeaza. ceea ce pe mine una ma lasa siderata de fiecara data cand aud/citesc o reactie ca a ta este lipsa totala de interes fata de noi, partea „adversa”. inteleg ca intelegi ca ai drepturi; dar oare noi cu drepturile noastre de a nu inhala o chestie care, crede-ne pe cuvant, ne irita peste masura, noi cu aceste drepturi ce ne facem? ceea ce nu vrei tu si toti cei ca tine sa inteleaga este faptul ca NE CREEATI UN DISCONFORT MAJOR FUMAND LANGA NOI.
      nu odata mi-am propus sa merg la un restaurant cu o chestie imputita rau in geanta si sa ma asez linistatita langa unul/una care fumeaza. si sa il/o intreb candid: „va deranjeaza mirosul? imi pare rau, am dreptul sa fiu aici eu si duhoarea care se emana”

    8. dragul meu…in occidentul cel dupa care multi romani tanjesc fumatori, dragutii de ei, ies afara si fumeaza dupa ce au terminat de mancat…si traiesc asa bine mersi

    9. Grama Tica says:

      Dorele, fumeaza bah! Ca face bine. La buget. Se cheltuie ceva pe tratamente da’ se recupereaza triplu din accize si din pensia pe ca n-o mai apuci….Altfel, oricat ai cauta prin dictionar, „exziste” nu exista!

    10. Sunt fumator si am drepturi. Genial!

  2. Si eu sunt fosta fumatoare si sunt perfectde acord cu ceea ce ai spus.

  3. Nu am fumat niciodata :) ..si de m-o ajuta Dumnezeu nu oi fuma nici de aici incolo .Unele griji le au si nefumatorii „inraiti ” : unde sa beau o cafea, un ceai fara ca in local sa se fumeze ; cum prodedez daca ies cu prietenii si ei fumeaza ; vin acasa la mine prieteni ( neamuri , obligatii etc ) fumatori ii las sa fumeze in bucatarie/sufragerie ; ma duc la o pertrecere/nunta/chef sigur se fumeaza …
    Daca musai proprietarii de restaurante trebuie sa alega intre local de fumatori si nefumatori cred ca vor alege local de fumatori caci mai usor e de influentat a intra un nefumator intr-un local de fumatori decit un fumator intr-un local de nefumatori .

  4. Sunt complet de acord cu ceea ce spui. Fumatul in restaurante este dezgustator si, desi fiecare are drepturile lui, ma indoiesc ca poate fi sustinut logic argumentul ca cineva are dreptul sa imi strice mie experienta unei mese bune (cand nu mai pot mirosi decat fum si imi lacrimeaza ochii), sa imi faca rau fizic ( ceea ce fumatul pasiv face) si sa imi imputa hainele si parul. Aici nu vorba de un drept, e vorba de nesimtire.

    Sunt multe orase in lumea asta unde fumatul este interzis in carciumi si nu pare sa le dauneze business-ului, deci cred ca argumentul cum ca interzisul fumatului ar reduce profitabilitatea e slabut.

  5. Am fumat mult prea multi ani, asa incat consider ca sunt persoana cea mai potrivita pentru a spune ca fumatul este una dintre cele mai mari prostii pe care o poate face omul. Pana la urma chiar daca nimeni nu a incadrat tutunul la categoria drog, totusi este, creaza obisnuinta, dependenta si conduce la un soi de (imi cer scuze pentru cuvantul tare) nesimtire! Cand te apuca fumatul nu te mai intereseaza nimic, ca ai copii in jurul tau, ca altii mananca, ca esti intr-un spatiu inchis, fara aerisire si obligi pe cei din jurul tau sa fumeze alaturi de tine, ca, chiar daca te-ai imbaiat doar cu ceva timp in urma, dupa primele doua tigari mirosi a fum ca un horn, iti miros hainele, parul, mana…Nu-ti pasa ca pentru nefumatorii aflati pe langa tine emani o mireasma de „nespalat”! Daca reusesti sa recunosti, cu onestitate, cele de mai sus, si esti om, cred ca ai mare sansa sa renunti la fumat! Si atunci devii un om liber!

  6. Aş alege cu bucurie un restaurant în care nu se fumează, şi dacă mâncarea e bună aş reveni constant. În baruri, cafenele, restaurante în care se fumează nu intru şi nu simt că am pierdut ceva.

  7. Sunt fosta fumatoare, si nici inainte si nici acum nu am fost de acord cu fumatul in locurile unde se mananca. Si cel mai ingrozitor lucru este cand tu mananci linistit si „vecinul” de la alta masa e un furnal. Tot fumul iti vine in fata incat nu mai sti ce mananci, fum sau mancare. Si daca indraznesti sa il rogi sa mute cel putin tigara in alta mana, iti spune raspicat: localul este pentru fumatori.
    Nu inteleg ce drepturi ale fumatorilor sunt astea.

  8. Italienii au putut s-o facă. Au interzis fumatul în localuri. Există posibilitatea de a crea spații pentru nefumători în condiții stricte de ventilare, dar numai 1% din localurile din Italia au optat pentru varianta asta.

    1. Corecție – *Există posibilitatea de a crea spații separate pentru FUMĂTORI, dar numai 1% au optat pentru varianta asta.

  9. Ai perfecta dreptate si sunt absolut de acord, desi sunt fumator. Am fost la Londra in noiembrie (era rece si sufla vantul la greu, si am batut cateva carciumi, asa ca am lasat-o usor cu fumatul. Ce vreau sa zic e ca mi-a placut la nebunie atmosfera din orice crasma am fost – aer curat, respirabil, nu ajungi acasa duhnind a hoit, iar despre mancat nici nu mai vorbesc.Adica, daca iti crapa buza dupa o tigara, ce mare lucru sa iesi afara?

  10. Sunt intru totul de acord cu ce spui. Sunt nefumatoare si urasc sa merg intr-un local sa stau la un ceai sa spunem, 30 de minute, iar cand ies de acolo hainele, parul, totul miroase a fum. Despre fumatul intr-un restaurant ce sa mai spun? E de-a dreptul dizgratios ca tu sa mananci, iar de la masa vecina sa vina miros de fum.

  11. Eu nu pot sa spun ca sunt fumatoare doar ca din cand in cand mai fumez o tigara.In afara faptului ca e total nepoliticos sa fumezi acolo unde mananci am mai observat ca tigarile au un miros oribil care ramane mult timp dupa ce ai fumat.Tin minte ca pe vremuri tigarile aveau un fum parfumat si le simteai dupa marca.Tigarile Kent erau printre cele mai rafinate.Camelul avea un parfum divers oriental.Tigarile fara filtru un miros mai dur dar in nici un caz mirosul acesta din ziua de azi de la care aproape ti se face rau cand il simti.Banuiesc ca tutunul e tratat cu ceva care numai sanatos nu e.

  12. cristi simon says:

    Sunt perfect de acord cu tine, Adi. Eu ca si nefumator cu siguranta nu voi intra niciodata intr-un restaurant pe care scrie „pentru fumatori”. Cu birturile situatia e alta. Nu am fumat nicioadata pentru ca ma respect prea mult. Aici discutia poate divaga si nu o terminam niciodata. In ceea ce priveste fumatul in restaurant, unde altii mananca, deci savureaza gustul si mirosul mancarii, mi se pare extrem de lipsit de respect ca altul sa fumeze pentru cei care mananca; iar tu Fumatorule Inrait fumezi. Fumezi fara nicio jena. Si întreb: ti-ar conveni ca eu, cel care nu fumez, deci nu te deranjez, sa trag cate un vant la fiecare 15 secunde la 50cm de tine in timp ce tu savurezi un steak? Ei, dragule Fumatorule Inrait care traiesti ca sa fumezi, sigur nu-ti va conveni. Cam asta simt eu Nefumatorul cand savurez un steak iar tu dohanesti si sufli fum spre mine…

  13. adrian pocola says:

    si eu sunt printre sustinatorii „nefumatului” in locurile publice.
    Fiecare poate sa isi satisfaca viciul in aer liber, in padure, in pat dar nu acolo unde toti ceilalti ies sa se simta bine, sa se distreze si sa nu se streseze.
    Restaurantele ar fi primele care ar trebui sa aplice politica obligatorie nu fumatului.
    Nu vreau … pentru a mia oara… sa dau exemplul tarilor civilizate, dar ar fi un lucru frumos.
    Din nou revenim la problema…MENTALITATE. Cel mai greu lucru de schimbat la romani. Imi pare rau sa recunosc acest lucru: foarte greu, si probabil generatia viitoare, ne vom schimba aceasta mentalitate.

    Nu fumez si nici nu am de gand.
    Si mi se pare ca viata e plina de lucruri frumoase, si nu trebuie sa o umplem cu scrumiere si lucruri gri si inchise la culoare.
    Plus ca nu suport mirosul de tigara, intepaturile in ochi din cluburi si puburi, etc

  14. Exista local in Cluj unde e total interzis fumatul? Fiindca eu nu am vazut asa cevea. Pana acum vreo 4 ani stiu ca in Rex era interzis fumatul. Nu e nu stiu ce local, dar mie imi placea tocmai pentru ca nu se fuma. Acum se vede fumul din local si cand treci ptin fata intrarii, nici nu e nevoie sa intri.
    Eu sunt nefumatoare si ma deranjeaza fumul de tigara. Pot sa trec peste miros, dar ochii mei nu rezista mult si incep sa lacrimez intr-un hal de parca plang.
    Si cam asa e cu iesitul prin oras, mereu un grup ajunge in spatiul de fumatori, doar pentru ca o persoana fumeaza si nu rezista fara sa traga un fum.
    Sper sa vad ziua cand fumatul in incinta localului sa fie interzis. Cum zicea cineva mai sus, 3 minute afara la aer curat sa face bine cand stati cu tigara in gura.

    1. SAMSARA, insa este vegetarian – Raw pe deasupra :) si mai si…este noul meu loc preferat!!

    2. Am auzit de Samsara, inca nu am ajuns pe acolo. :)

    3. Nu se fumeaza la Ragaz. E o cafenea f draguta in incinta Hotel Fullton (pe strada cu Politia, str Decebal). Deci se poate !

    4. Nici in Lotus (thai food) nu se fumeaza.

  15. Buna Adi,
    De cativa ani buni ne-am mutat in Irlanda, si cu mandrie pot sa spun ca e prima tara din lume care a adoptat legea interzicerii fumatului in spatiile publice. Si sunt foarte stricti in aceasta privinta.
    Indiferent de eveniment (botez, nunta, inmormantare, etc.) ii vezi cum ies afara in fata localurilor si fumeasza.
    Cand mergem in tara, dorinta noastra este sa mergem la un restaurant destul de renumit in Targu Mures, ca sa ne rasfatam cu cate-o mancare neaos romaneasca. Dar aproape de fiecare data, suntem ,,acompaniati”de mirosul intepator al fumului de tigara. Si categoric, ne taie din placerea de a ne bucura de bucatele romanesti de care ne e atat de dor.
    Ma bucur ca ai adus in discutie acest subiect atat de sensibil, cu atat mai mult cu cat si eu sunt o fosta fumatoare, si Dumnezeu m-a ajutat in urma cu aproape 16 ani sa ma las de acest viciu. Si pe mine si pe sotul meu.
    Iti doresc mult succes pe toate planurile! :)

  16. Am citit toate comentariile, inclusiv cele de la cealalta postare a ta despre fumat, si pot sa spun ca nu ma surprinde atitudinea fumatorilor, care considera ca este dreptul lor sa fumeze unde vor. Insa, de departe, arata cat de prost este inteleasa notiunea de „drept”, sau mai degraba intinderea sa. Drepturile individuale (cu exceptia catorva drepturi esentiale precum dreptul la viata, integritate corporala, etc.) sunt esentialmente limitabile, cu alte cuvinte ele pot fi exercitate in mod liber numai in masura in care nu incalca drepturile altora (cei interesati pot studia putin jurisprudenta CEDO, cred ca le-ar oferi o perspectiva extrem de pretioasa). Cu alte cuvinte, da, poti sa fumezi, desigur, dar numai in masura in care acest lucru nu incalca dreptul meu la sanatate (nici nu vorbesc macar de celelalte efecte neplacute ale fumatului, precum mirosul neplacut sau afectarea calitatii mancarii). Nu poti sa iti ceri un drept in masura in care, prin exercitarea lui, comiti un abuz, o violare a drepturilor altora – este un principiu foarte simplu pe care se bazeaza societatea democratica.
    Voi da un exemplu care mi-a ramas in minte cand l-am auzit la cineva, acum ceva ani: cum ar fi daca eu, nefumator, m-as aseza langa tine, fumatorule, cu un pachet de seminte si as incepe sa iti scuip cojile pe fata si pe haine? Tu cum te-ai simti? Ca doar e dreptul meu sa mananc seminte, nu? Si cum ar fi daca in toate barurile, restaurantele si localurile in care te-ai duce, un nefumator ar scuipa coji de seminte pe tine (de pe scaunul de langa tine sau din camera alaturata, speciala de nefumatori, dar care are usa deschisa)? Nu-i asa ca mi-ai sparge capul pentru ca ti-am agresat spatiul individual? Si cojile alea de seminte nici macar nu-ti provoaca vreo boala terminala…
    Ca sa raspund la intrebarea ta, Adi, raspunsul meu pentru fumatul in spatii publice este un NU hotarat. Si daca legiuitorul ar fi la fel de hotarat ca in alte tari mai civilizate si ar incepe aplicarea unitara a unei legi ferme anti fumat, iti garantez ca niciun restaurant nu si-ar pierde clientii pentru ca ar fi toti in aceeasi oala: nu s-ar mai fuma niciunde, iar oamenii tot ar veni sa manance in oras, asa cum o fac fara probleme in America sau Canada. Sunt convinsa ca cei care ati fost in tari care au interzis fumatul in spatii inchise stiti foarte bine ca se poate functiona nemaipomenit de bine asa, fara a se simti vreo diferenta.
    In Romania, delimitarea spatiilor in spatii pentru fumatori si nefumatori e o mare minciuna si o stim si noi, o stiu si autoritatile: in cazurile in care se face, este implementata foarte prost si nu se simte diferenta, practic, e ca si cum nu ar fi.
    Eu cred ca este momentul ca si noi in Romania sa spunem nu acestor abuzuri, pentru ca, sa nu ne mai ascundem dupa degete, asta sunt. Iertati-mi pozitia transanta, dar m-am saturat sa fiu agresata din toate partile de fumul de tutun, contra vointei mele si fara a ma putea apara in vreun fel.
    Vrem nu vrem, suntem impartiti in doua tabere antagoniste, numai ca, din punctul de vedere al unei democratii veritabile, fumatorii sunt in offside.

    1. Corect. sustin 100%. Cam asa sta treaba, indiferent daca suntem in restaurant sau loc public, inclusiv parc. Dreptul la sanatatate este incalcat prin fumat. Scurt pe 2. I tari ca Olanda, sau chiar SUA – exista locuri speciale amenajate pt fumatori, arata ca niste custi.
      Am mai vazut ca se plang unii ca tb sa iasa afara in frig sa fumeze si ca cer locuri amenajate in afara restaurantelor, cand e frig… sincer nu am vazut lampi de incalzire special pt fumatori prin Europa, decat in cazuri izolate.Eventual o cabina sa ii fereasca de vand, in parcari, parcuri (si sa nu imp-rastie fumul catre ceilalti oameni care chiar sunt acolo pt o gura de aer proaspat :)

    2. Ai perfecta dreptate. Lui Laura vreau sa-i spun ca nici pe pungile de seminte nu scrie ca trbuie consumate doar acasa. Astep momentul in care sa se interzica si la noi fumatul in locurile publice.

    3. Deși sunt fumător, nu accept nici eu sa se fumeze lângă mine când mănânc.
      Pur și simplu nu amestec una cu alta.

      Dar dreptul meu de a nu respira emisii de carbon de la mașinile altora , emisii care îmi fac mult mai rău decât o amărâtă de țigară nu exista ?!
      Acolo nu se mai aplica faptul ca nu trebuie sa sufăr de pe urma ALEGERII (și nu dreptul) altuia ?!

      As vrea sa se interzică fumatul în orice loc public în care exista persoane ce pot găsi deranjant acest obicei , când de pe urma comodității altora de a-și lua o mașină, pe care oricum o conduc prost, punând de doua ori în pericol viețile celorlalți , nu voi mai respira gaze de eșapament care transforma orice oraș în Copșa Mica , și care sunt în fiecare particula de aer indiferent ca mâncăm, dormim, muncim sau aveam (ori nu) vreun fumător „nesimțit” prin preajma..

      In privința asta nu se mai scandalizează nimeni?! Nu mai facem trimitere la nici un CEDO , la vreo declarație a drepturilor omului , la vreun principiu juridic elementar?!

      Cat despre obiceiul asta (tipic romanesc) de a da exemple din afara, de parca aia ar fi niște repere incontestabile, ma lasă rece. Sa nu mai adoptam cu atâta naivitate tot ce este la alții, de parca ar ști mereu altcineva ce este bine și se aplica pentru noi.

    4. Laurei vroiati sa-i spuneti ceva,nu-i asa? Oare de ce sunt putini cei care au inteles despre ce este vorba?! Aici se vorbeste despre mancare si tutun,nu despre tutun/seminte-birou-parc samd. Inca sustin ca eu am aceleasi drepturi ca si ceilalti,nu sunt absurda sa sustin ca minoritatea reprezentata aici de catre cei care nu fumeaza,trebuie sa se supuna majoritatii,adica fumatorilor.Vreau ca intr-o tara cu pretentii de bun simt,sa mi se creeze conditiile necesare pt a nu mai fuma in interiorul restaurantului. Sunt de acord ca mancarea si fumul nu trebuie amestecate,dar pt asta e nevoie de mai mult decat o lege discriminatorie.

  17. Eu *ca fumator* sunt de acord cu Adi. Daca e sa aleg intre un restaurant in care se fumeaza si unul in care nu se fumeaza, intotdeauna il voi alege pe cel din urma, daca vreau ma bucur de ceea ce mananc. Altfel nu pot face diferenta dintre o masa buna si-o shaorma „cu de toate”.

  18. Sunt fumatoare de foarte multi ani si vizitand tari mai „civilizate” decat a noastra am fost surprinsa sa observ ca fumatul este interzis in interior.Toate bune si frumoase,numai ca in aceste tari civilizate erau amenajate in exterior locuri pt fumatori,incalzite pe timp racoros. Ideea e ca respectul trebuie acordat ambelor tabere fumatori/nefumatori. Sunt de acord sa fumez afara,dar nu ma scoate din localul tau calduros,afara la -20 grade si ai pretentia ca eu sa fiu fericita. asa ceva nu se poate,ies afara sa fumez daca am conditii. Tigarile nu sunt interzise spre comercializare si nici nu se vand cu conditia sa fie fumate acasa…

    1. Laura, exista si tari civilizate in care NU ai voie sa fumezi in spatii publice. PUNCT. Nu ti se amenajeaza nimic, nu iti da nimeni nimic, ca nu ai niciun drept special, doar pentru ca esti fumator. Sunt locatii (NYC imi vine in cap, ca stiu mai mult), in care nici in parcuri nu mai ai voie sa fumezi. Poti doar sa iesi la usa ‘zgarie-norului’ (daca iti permite owner-ul asta) sa stai sa fumezi. Sau pe vreun balcon. Si da, daca is minus 20 de grade, bucuria ta :D

      Daca te pune necuratul sa-ti cauti ‘drepturile’ astea fictive si sa fumezi unde nu ai voie, primesti o amenda care sigur iti va da de gandit.

    2. Nu vorbeam de angajatori,parcuri si diverse. Ma refeream strict la restaurante,pt ca acesta este subiectul discutiei.Ies din restaurant si ma asez sub un dispozitiv de incalzit la exterior unde-mi fumez linistita tigarea.asta vreau intr-o tara civilizata in care mi se cere sa-i respect pe nefumatori,vreau RESPECT,la randu-mi. asa am vazut ca se practica „in afara”

  19. Udrescu Andrei says:

    Lucrurile sunt simple si vin din partea unui fumator dar si a unui gurmand.Oricand o sa aprob o lege ce interzice fumatul in restaurant asa cum atunci cand eu gatesc nu se fumeaza in casa sau bucatarie. Mancarea amestecata cu fumul de tigara este „blasfemie”. Nu poti sa apreciezi un preparat de la partea vizuala pana la olfactiv si gust fiind inconjurat si alterat de fumul de tigara pentru ca la un restaurant te duci sa mananci nu sa fumezi. Poate singura concesie, dar aici intervin alte costuri si nevoia de spatiu poate sa fie o problema, ca in cluburile ce se respecta o sala unde poti fuma un trabuc alaturi de un vin sau cognac bun dar incaperea total rupta de restaurant. Dar doar in aceste conditii.

  20. Scriu doar ca să imgroş rândurile -oricum conducem detaşat ;)- celor care sunt de părere că… ori mănânci, ori fumezi (şi aici se ia în calcul şi fumatul pasiv… la fel de nociv si chiar mai parşiv decât cel activ, pentru că „fumezi” fără să-ţi doreşti, fără să-ţi facă plăcere, fără…) Toată discuţia e simplă şi e una de bun simţ… Există o singură regulă: intr-un spaţiu public te comporţi în aşa fel încât să nu-i deranjezi pe ceilalţi… Şi, credeţi-mă, fumul de ţigară la masă (şi nu numai) este un mare „deranj”… pentru oamenii de bun simţ, desigur!

  21. Subscriu! Propun a se lua in considerare si liftul blocului, casa scarilor, parcurile, mai ales parcurile destinate copiilor si trotuarul!
    A nu se intelege ca am ceva cu fumatorii, dar nu e corect sa fim noi restul obligati sa inhalam un fum nociv si deranjant!

  22. Salut! Eu sunt bucatar de profesie si iubitor de gastronomie, m-am apucat de fumat la 14 ani iar acum am 32, am avut o perioada de aproape 3 ani in care pur si simplu nu am mai fumat, m-am apucat din cauza anturajului si alti factori.

    Sunt perfect de acord cu interzicerea fumatului in locurile INCHISE in care se mananca, parerea mea e ca un restaurant care are o terasa in aer liber poate sa permita fumatul afara.

    Pe langa asta, urasc mirosul de fum in incaperea in care se mananca, mai mult, nici eu nu fumez cat timp sunt la servici, nu am fost niciodata un fumator inrait, nu am probleme sa nu fumez cateva zile daca e nevoie.

    Trebuie sa recunosc ca atunci cand nu fumam am avut mirosul mult mai sensibil si gustul mai bun, ca si rezistenta n-am observat nici o diferenta – nu am deloc :)

    Concluzia: mancare si fumatul nu au nici un motiv sa se amestece!

    P.S. in ultima vreme m-am gandit ca ar fi timpul sa renunt definitiv la acest hobby.

    1. Victor, de acord parerea ta pana la spatiile deschise. Fumatul si mancare nu tb sa se amestece, corect, dar nici fumatul si sanatatea. Cei care sunt in preajma unui om care fumeaza, practicva second hand smoking fara sa vrea. Ca e in spatiu inchis sau pe terasa, sau in parc, sau pe strada – e acelasi lucru. Pe langa ca e neplacut, nu e sanatos. Tb niste spatii oarecuim separate, pt fumatori, care sa nu permita fumului sa ajunga la ceilalti, care vor sa se bucure de mancare, soare (pe o terasa) sau aer curat. E o chestie de bun simt si 2 minute sa te scuzi sa mergi la o tigara undeva unde nu afectezi decat sanatatea ta (vb in general :))

  23. I can remember when here in my section of the USA when the idea of „Smoke free restaurants” was suggested. (I used to smoke in those days) You might have thought it was the end of the world. Today, all restaurants and bars are smoke free. No one went bankrupt. The restaurants and bars are still filled with people. People like me quit smoking. We are all better for the effort.

  24. Acu 2 ani am mers intr-o discoteca in Uk, unde erau vreo 2 -3.000 de oameni. Nu imi venea sa cred ca, dimineata, hainele mele nu miroseau a fum (eu fiind nefumator). Incredibil. Faza nasoala e ca ei POT, noi nu….

  25. Am renuntat la fumat de 3 ani si 6 luni dupa ce am fumat 35 (am inceput in 1975 si am renuntat in 2010),si da acum gandesc ca si tine dar te intreb oare ce asi fi spus acum 4 ani!!?

  26. In urma cu niste ani, fiul meu lucra impreuna cu niste prieteni fumatori; la un consult medical doctorul l-a luat la rost sa nu mai fumeze,
    pentru ca are o pata pe plaman…Tot in urma cu ceva timp, au aparut niste rude din provincie, mama si fiu, venite pentru inrolarea baiatului in armata. Dupa ce i-am hranit, m-au rugat sa fumeze cate o tigara (eram in bucatarie)si le-am permis. Tigara s-a transformat in pachete fumate de amandoi. Ziua urmatoare am ajuns livida la serviciu (eu sunt bruneta de felul meu); colega mea s-a speriat si a vrut sa ma trimita acasa. Imi era groaznic de rau, dar, Nu vroiam acasa ! Abia asteptam sa-i vad plecati pe cei doi! Nu pot sa merg in cluburi pentru spectacole sau conferinte, pentru ca se fumeaza la greu; nici un respect nici fata de cei de pe scena !
    Nesimtirea fumatorilor este dusa la capat prin faptul ca scrumul si chistoacele sunt aruncate peste tot: peste balcon, pe fereastra, pe plaja,in statii,etc, etc, etc. Oare cum traiau fumatorii inainte de revolutie ? este unul din foarte putinele regrete pe care le am. Mie imi place sa miros a curatenie si a parfum, sa simt mirosul florilor si al ierbii, al mancarii si al cafelei, mirosul painii cand se coace…De ce, fumatorilor, ne saraciti si ne uratiti lumea si viata ?

  27. Foarte, foarte de acord cu tine, Adi! Am scris si am vorbit de multe ori despre „drepturile fumatorilor”. Libertatea fumatorilor se opreste acolo unde incepe cea a nefumatorilor, iar nefumatorii au dreptul sa nu inhaleze fum daca nu vor. Ce sa le rapesti fumatorilor, libertatea de a inhala aer curat?

    Nimeni nu le interzice fumatorilor sa nu fumeze, le interzice doar sa-i faca si pe altii sa fumeze fara voia lor.

    1. Adi Hădean Author says:

      corect, dar drogul are voci puternice care găsesc mereu argumente împotriva rațiunii:). #unitisalvam, poate, și lucrurile de care avem nevoie ca de aer. plămânii, cum ar veni:).

    2. Dar ce ne facem cu mirosul de mancare/prajeala din interiorul restaurantelor? Oare e normal sa iesi de acolo mirosind a cantina?! eu prefer sa miros a tutun!

    3. „Ce sa le rapesti fumatorilor, libertatea de a inhala aer curat?”

      Răspuns: Nu am acesta libertate. E luata de noxele milioanelor de mașini care străbat orașul.
      Si cu toate astea, nu ma mai scandalizez atâta de moftul sau opțiunea unora .

  28. Am fost fumatoare si tin minte mult prea bine grijile de care vorbesti. Azi imi doresc sa gasesc un restaurant / bistro / bodega unde sa pot manca fara sa respir fum. Ba mai rau, fara sa ma duc acasa putind ca o scrumiere veche de trei zile. Fara sa trebuiasca sa-mi ascund hainele, fara sa ma doara capul.
    Stiu un loc in Cluj care mi-e tare drag, dar pe care il abordez cu familia doar vara, la terasa, desi are „spatiu de nefumatori”. Si mai stiu ca in ultimii ani imi judec potentialul de a iesi la masa undeva si dupa daca imi pot duce acolo si copilul de patru ani sau nu. Asa ca ar fi nemaipomenit sa merg undeva stiind ca de acolo nu voi veni acasa cu dureri de cap si haine de scrumiera.

  29. Sunt fumatoare si prefer un restaurant bun, unde nu se fumeaza, unde pot savura mancarea fara fum in farfurie, de unde pot iesi afara, cu paharul de vin in mana sa trag din tigara. Cel mai dragut e, ca fumez mult mai putin in seara respectiva. :)

  30. Felicitati ca te-ai lasat!!!Am crescut intr-o familie unde nu a fumat nimeni si poate si de asta fumul de tigara nu imi este cunoscut. Pot sa spun ca sunt 100% contra fumatului de orice fel si in orice loc!Dar trebuie sa acceptam ca sunt oameni care o fac, asta este!In schimb ar fi frumos sa respecte mai mult persoanele din jur si mediul inconjurator! In mall-uri nu se fumeaza unde se mananca, in schimb unde meregem noi, este si o cafenea unde se fumeaza groznic de mult, nici nu vezi de la al doilea scaun si fumul vine si la mesele celelalte ca nu il opreste nimeni!Este urat, foarte urat.Fac parte dintre persoanele carora li se face rau de la acest fum!Si tare as vrea sa pot sa merg sa mananc sau sa ma plimb cu fetita mea fara sa imi pufaie cineva in nas sau fara sa ocolesc tot parcul pentru ca in fata mea merge un nene( sau „DOAMNA” ) care scoate fum ca un tren!
    P.S. Doamnelor, rau va mai sade cu tigara in gura cand mergeti pe strada, plimbati copilul sau stati la semafor!Ar trebui sa fiti mai elegante!
    P.P.S. Daca TU fumezi, sa fii sanatos, te las , dar nu ma poti obliga sa fumez si eu cu tine!Asa ca daca eu te las, lasa-ma si TU,lasa-ma sa ma bucur de aer curat curat asa cum tu te bucuri de fum!!!!

  31. Adi, cred ca ne-am lasat cam in acelasi timp :) ai perfecta dreptate, iar cauza situatiei actuale este la legiutor, care in loc sa se gandeasca la binele mare, in general, se gandeau la binele mic, al lor in particular (au fost numeroase luari de cuvant in Parlament ale parlamentarilor fumatori care au sustinut diverse amendamente aberante, de gen sa se interzica, da’ nu la Parlament…)

    Aici nici macar nu cred ca e vorba de lobbyul companiilor de tutun, e vorba de meschinaria si egoismul unor dobitoci care sunt convinsi ca poporul i-a pus acolo doar ca sa-si vada de binele lor personal

    Asa cum zice Andie mai sus, in afara de drepturile fundamentale, universale, drepturile si libertatile unui individ inceteaza acolo unde incep drepturile si libertatile altor indivizi, iar povestea de la noi cu zonele de nefumatori din carciumi e exact cum zice Seinfeld, like a non-peeing section in a swimming pool.

    Singura solutie este interzicerea totala a fumatului in spatiile publice, iar din pacate la noi se va intampla asta doar atunci cand vom fi eventual obligati sa ne aliniem la normele UE…

    1. Adi Hădean Author says:

      cu atât mai mult cu cât dacă nu se fumează într-un restaurant, n-o să moară nimeni, pe când, dacă se fumează, șansele cresc pentru toată lumea:).

  32. Tind sa fiu de acord cu tine. Dar nu pot. Extremismul in nicio directie nu se potriveste cu viziunea personala. Vad ca sunt extrem de multe comentarii in care fumatorii sunt intruchipati ca diavolul pe pamant, intoxica aerul, strica mancarea, nu inteleg gustul, nu respecta spatiul personal si asa mai departe. Posibil sa fie valabil in multe cazuri. Eu accept bunul simt si de o parte si de alta. Am vazut fumatori, in spatii destinate fumatorilor, care nu fumeaza pana cand nu a terminat si masa de langa de mancat. Am vazut nefumatori care isi exprima satisfactia culinara scarpinandu-si burta umflata si goala in restaurant de multe stele.

    Intreb si eu, ca orice om curios de cunoastere: ce se intampla cu localurile pentru nefumatori? De ce sunt goale? Daca sunt atatea persoane care urasc fumul, de ce nu se reorienteaza catre astfel de localuri? In care aerul este curat ca briza marii la rasarit? Acelasi lucru il pot declara si despre spatiile pentru nefumatori amenajate in interiorul localurilor unde se fumeaza. Sunt pustii.

    Iar mersul in extrema cu fumatul in aer liber cand nefumatorul vrea sa se plimbe la aer curat…Permiteti-mi sa fiu sceptica. Cand aerul din parcul ala de langa bloc va fi fara cusur si acolo vom putea merge sa ne oxigenam, nu sa mirosim defecatii animale si noxe de automobile, atunci sa ridicam problema fumatului.

    Nu iau apararea nesimtirii, nu sunt de acord cu fumatul langa copii, la fel cum nu pot fi de acord cu un parinte care si-a plimbat copilul intr-un local de fumatori.

    1. Ioana, spatiile alea de nefumatori sunt o gluma proasta, de cele mai multe ori sunt amenajate la misto, cu o masa langa usa sau langa toaleta, si fara separatie fata de zonele de fumatori.

      One more thing, interzicerea fumatului in spatiile publice (inclusiv in restaurante) este in primul rand menita sa-i protejeze pe cei care lucreaza acolo, pentru ca daca eu ca nefumator am optiunea de a intra sau nu, cel care lucreaza acolo (bucatar, barman, ospatar, etc) nu are aceasta optiune si trebuie sa munceasca si cate 8-10 ore intr-un fum groaznic. Acum desigur, fiecare are optiunea de a isi cauta job in alta parte daca nu-i convine, nu?

      Btw, de ce sa nu se fumeze si in spitale sau langa copii daca e atat de ok? Sa fumeze si educatoarele la gradinita, sa fumeze si dentistul cand iti pune o plomba, sa fumeze si ospatarul cand iti aduce mancarea, samd

    2. Foarte frumos spus Ioana ;)

      Acum moda este sa fim cu totii sanatosi, frumosi, fara vicii, sa mancam raw si vegan etc.
      Ma intreb ce o sa urmeze…
      Pentru ca aparent nimeni dintre vehementii sustinatori ai metodelor extreme de a rezolva o situatie nu constientieaza ca si ei sunt oameni si au slabiciuni sau vicii care pot fi interzise.

      De ce sa nu interzicem masinile? Eu ma consider mai abuzata de noxe decat de unul care fumeaza o tigara langa mine.

      Sincer, eu personal ma astept la o adevarata miscare „Uniti salvam toti carnivorii” :)) Fereasca sfantul sa te vada careva ca vrei sa iti cumperi carne :)) in fond si aia este toxica, hai sa o interzicem si sa ii salvam pe bietii ignoranti care isi ingroasa artere cu buna stiinta. Si sigur carnea ii va imbolnavi si pe restul celor care traiesc purificati :)))

      Precizez ca exagerarea de mai sus se doreste a fi o gluma.

    3. Imi pare rau Ioana, imi pare rau Daria, dar totul se reduce la: de ce sa platesc eu, ca nefumator, pretul viciilor unui fumator? De ce fata de copii nu, si fata de nefumatorii adulti, da? Scuza cu „societatea ne vrea perfecti, hai sa nu-i facem pe plac” e doar atat…o scuza. Fiecare are dreptul de-a face ce vrea cu viata, sanatatea, corpul lui dar tu, ca fumator (sa presupunem) esti cel care alege sa fumeze cu toate consecintele sale iar eu, la fel ca tine, ar trebui sa am dreptul la acelasi lucru insa mi se ia acest drept cand tu fumezi langa mine, asa ca o lege care sa ma protejeze pe mine si care inca iti permite tie sa-ti continui viciul, hobbyul sau ce-o fi e cel mai echilibrat, nu? Gen interzisul fumatului in spatiile inchise, asa tu poti iesi afara sa fumezi iar eu nu trebuie sa renunt la restaurantul care-mi place pentru tutun (spun restaurant asa cum pot spune locul de munca, unde, nu am de ales, trebuie sa merg). Ca daca ar fi dupa mine, s-ar interzice fumatul in toate spatiile publice, inchise sau deschise dar suntem oameni si zici…fiecare sa lase de la el unpic, asa ca tu iesi din restaurant (sau orice alt spatiu inchis) si fumezi iar eu, daca sun deranjat de fumul de pe strada, trec pe cealalta parte a strazii si toti multumiti, nu?

  33. In primul rand eu nu inteleg care e treaba cu respectul pentru bucatar: cumva toti bucatarii sunt nefumatori? Ma indoiesc.

    In al doilea rand nu inteleg daca trendul o va cere in mod clar vor aparea (si exista deja) restaurante unde nu se fumeaza absolut de loc. Dar asta nu inseamna ca nu ar trebui sa existe si restaurante unde se fumeaza. Daca unui om ii face placere sa isi bea vinul cu o tigara la masa si nu afara, nu vad care este problema?

    Mi se pare ca incepem tot mai mult sa dorim binele altora cu forta ;) Respectul fata de un om mai inseamna si sa ii accepti tabieturile si slabiciunile ;)
    Altfel devenim niste foarte anosti oameni care doar urla sa le faca observatie altora.

    Precizez ca am fumat peste 15 ani si m-am lasat de mai mult de un an de zile. Si cu toate asta prefer restaurantele unde se fumeaza si asta pentru ca atmosfera este mult mai relaxata. Ma duc intr-un loc sa ma simt bine si nu sa am un bat in fund pentru ca TREBUIE sa miros cascavalul. Unde scrie asta?

    1. asa cum a fost mentionat in mod repetat in comentariile anterioare, problema e ca fumatul ii afecteaza si pe cei din jur, nu doar pe tine, fumatorul. tabieturile si slabiciunile unora sunt ok atata vreme cat nu ii afecteaza si pe cei din jur, mai ales pe cei ce trebuie sa munceasca acolo. daca tu ai avea un coleg de birou care ar instista sa fumeze trabuc de la trabuc toata ziua si ar vrea sa tina si geamul inchis, ca-l trage curentul, n-ai avea nimic impotriva?

    2. Daria nu ai inteles numic.”Nesimtirea fumatorilor este dusa la capat prin faptul ca scrumul si chistoacele sunt aruncate peste tot: peste balcon, pe fereastra, pe plaja,in statii,etc, etc, etc. Oare cum traiau fumatorii inainte de revolutie ? este unul din foarte putinele regrete pe care le am. Mie imi place sa miros a curatenie si a parfum, sa simt mirosul florilor si al ierbii, al mancarii si al cafelei, mirosul painii cand se coace…De ce, fumatorilor, ne saraciti si ne uratiti lumea si viata ?” sau „Cu alte cuvinte, da, poti sa fumezi, desigur, dar numai in masura in care acest lucru nu incalca dreptul meu la sanatate (nici nu vorbesc macar de celelalte efecte neplacute ale fumatului, precum mirosul neplacut sau afectarea calitatii mancarii).”

    3. Florin, pai noi vorbeam acum de fumat la locul de munca?
      Pentru ca acolo sunt de acord cu tine.

      Insa nu pot fi de acord cu mania unora de a urla sus si tare: Sa interzicem TOT si PESTE TOT!

      Este pur si simplu absurd. Inteleg ca nu este un drept…nici nu am afirmat asta, dar nici extremismul asta nu este bun. Chiar nu putem trai in pace?
      Sunt restaurante pentru nefumatori…o sa se tot dezvolte industria asta.
      Dar de ce este rau sa existe si un bar, un restaurant si pentru cei care vor sa fumeze? Fiecare cu aia ma-sii pana la urma.

      Si sa stii ca abuzurile exista si din partea nefumatorilor. SI incep sa fie tot mai des intalnite, asta pentru ca ei considera ca e dreptul lor sa aiba aer curat pe unde sa duc…fara sa gandeasca un pic cu creierasul din dotare ca daca alegi cu buna stiinta un loc unde se fumeaza nu poti sa ai pretentie sa isi stinga toti tigara.

      De exemplu, unde locuiesc eu, inca se fumeaza si locurile sunt delimitate. Avand in vedere ca aerul conditionat si aerisirea chiar functioneaza ok, nu pleci de acolo cu mirosul ala in haine. Pentru ca si asta este problema grava in Romania – toti vor sa faca bani dar sa investeasca, mai putin. Daca ar investi in aparatura de calitate nu cred ca ar mai exista atatea circuri.

      Si ca sa revin la exemplu: restaurant, doua incaperi complet separate de doua holuri imense. O camera pentru fumatori si una pentru nefumatori. Nu ajunge fumul nici macar in holuri cu atat mai putin in camera de nefumatori.
      Si vin la un moment dat in locul pentru fumatori niste tineri cu un bebelus. Si, dupa nici doua minute dupa ce s-au asezat s-au apucat sa faca educatie cu cei de acolo sa isi stinga tigara ca ei sunt cu bebelusul.
      Ii intreb f frumos de ce nu stau in partea cealalta (sunt aceleasi conditii, acelasi restaurant, erau locuri libere) ca sa nu mai existe probleme. Si imi raspund ff obraznic si rastit: ca e dreptul lor sa stea unde vor si ca sunt cu copil mic si aia e, sa stinga tigarile cei care fumeaza.

      Pai cum e asta? Ca sincer mie nu mi se pare ok indiferent pe ce parte as analiza problema.
      Si da, as lua-o fix ca pe o ambitie si rautate pura de a incerca sa le altora toata distractia doar asa ca vrei tu ;)
      Nu e normal si nici frumos.

    4. Dan, cu nesimtirea asta cu aruncatul si scrumatul am avut si am si eu o problema fff mare. Dar asta face parte dintr-o problema un pic mai generala: Lipsa de educatie!!!
      Astia care fac asa ceva sunt aceeasi care lasa si rahatul cainelui in mijlocul drumului, sunt aceeasi care arunca ambalajele pe jos pentru ca nu au invatat la ma-sa acasa ca are si cosul de gunoi rolul lui etc etc.
      Astia sunt pur si simplu din categoria nesimtiti fara sanse de recuperare decat daca ar exista o legislatie care sa ii incinga la buzunare.

      Stateam la un moment dat in Bucuresti la parter cu fereastra spre gradina interioara a blocului (precizez ca se intampla asta f central, nu in ferentari)…toata gradina era plina pana la refuz de tigari, ambalaje, prezervative si alte minunatii.

      Aici se plateste in jur de 50 de euro daca arunci pe jos un chistoc sau o hartie ;) Si din cauza asta incet-incet lumea s-a educat si pastreaza peste tot un minim de curatenie si ordine.

    5. daca esti de acord sa nu se fumeze la locul de munca, atunci lasa-ma sa-ti dezvalui un secret: locul de munca al ospatarilor, bucatarilor, barmanilor etc este exact carciuma unde vrei tu sa se fumeze non-stop

      pentru analogie, sa zicem ca tu ai fi un functionar la o banca, iar in banca ar fi permis fumatul si majoritatea clientilor ar fuma non-stop in vreme ce tu n-ai putea sa pleci de la ghiseu. ti s-ar parea putin discrimnare daca seful te-ar invita sa-ti cauti alt job daca nu-ti convine sa stai in fum toata ziua?

    6. nu trebuie, mai, sa existe locuri pentru *NEfumatori*. ca asta e ca si cand defaultul e *fumatori*. in conditii normale de viata, toate locurile ar trebui sa fie by default pentru nefumatori, iar daca e sa se faca un allowance special, el trebuie sa fie pentru cei care fumeaza. nu trebuie sa asteptam sa se „dezvolte” specia restaurantelor de nefumatori… e cam absurd, pe bune. eu inteleg dependenta asta, been there, done that, cine stie, poate o sa mai cad in pacat vreodata. dar asta nu ma impiedica sa vad lucrurile asa cum sunt. si cred ca in momentul asta, nefumatorii sunt cei „anormali” si marginalizati, nu fumatorii.

    7. Si btw, ma lasa rece faptul ca in California au interzis astia fumatul si pe geam. Mi se pare o actiune total prosteasca si fara nici un sens atata timp cat aia nici pana la colt nu se duc daca nu isi pun fundul in masina.
      Aerul ala pe care il respiri nu face rau?

    8. Mai, pe bune, daca o buna parte din populatia acestui pamant fumeaza cum poti sa vii sa spui ca ei sunt inexistenti si trebuie ignorati si „interzisi”?

      De asta am si dat exemplul cu masina. si mai pot da un milion de alte exemple.

      Nu realizati ca este absurd sa ceri interzicerea definitiva a unor obiceiuri (doar pentru ca voi nu le aveti)? Cum v-ar placea, repet, sa vi se interzica de maine sa va mai conduceti masina? sau orice alta interzicere…ca sunt convinsa ca poti gasi o multime de obiceiuri care ii impacteaza pe cei din jur la un mod cat se poate de concret si negativ.

      Voi va dati cu fundul de pamant ca de ce suntem impartiti intre fumatori si nefumatori! Dupa cum ziceam, de fapt asta este problema si nu dorinta unui dialog matur si coerent: se doreste doar INTERZICEREA. Ca iete asa vrem noi nefumatorii (ba pardon, oamenii normali :)))

      Adica voi nici macar nu acceptati ideea ca fiecare cu aia ma-sii…tu te duci in restaurantul tau curat si aerist, restul se duc in restaurantele lor.
      O dam acum cu angajatii :)) Si angajatii aia sunt impartiti intre cei care fumeaza si cei care nu.

      Deci va place mai mult lupta decat armonia ;)

    9. Si da, nu inteleg si pace logica cu: daca exista „nefumatori” inseamna ca default-ul sunt „fumatorii”.
      Poate fi valabil si invers daca gandesti LOGIC: exista „fumatori” pentru ca by default ne nastem „nefumatori”.
      Este fix acelasi lucru numai ca depinde foarte mult cum vrei sa privesti lucrurile.

      Si cred ca trebuie sa mai spun inca o data: numai fumez si nici cand fumam nu suportam si pace fumul de tigara la masa sau in casa.
      Insa nu imi plac lucrurile duse la extrem si ipocrizia.

      Si da, in cazul acesta consider ca majoritatea celor care urla „vrem interzicerea fumatului peste tot” sunt niste ipocriti care se dau dupa cum bate vantul/trendul.
      Urla ca se imbolnavesc pasiv in timp ce se urca in masinuta lor 4×4 ca sa se duca pana la paine. Asta nu ne mai imbolnaveste copiii si pe noi!

      Si macar la fumatori putem sa ii izolam si putem sa respiram ce fel de aer vrem noi. In schimb la masini vrem, nu vrem tot pe strada si in acelasi aer trebuie sa traim.

    10. Daria,este pierdere de timp.Toti vor legi si dau exemple;majoritatea,sunt total pe dinafara subiectului,asta ca sa fiu respectuoasa in exprimare. afirmatiile de genul „fumezi liber acasa la tine sau in spatii private” dovedesc lipsa unei coerente in gandire.pai nu e restaurantul un loc privat?! ca nu e al statului.daca eu,proprietar,sunt de accord cu fumatul in interiorul incintei si am dreptul de a-mi selecta clientii,cine esti tu sa-mi spui ca in spatial meu nu se fumeaza ? ca pana la urma problema asa se pune,ca sa inteleaga toata lumea. esti bucatar si nu-ti convine ca se fumeaza in localul in care prestezi? esti liber sa iti cauti un alt loc de munca sau sa iti convingi angajatorul sa-l transforme in local pt nefumatori. hai sa interzicem alcoolul consumat in restaurant,ca 90% din cauza accidentelor rutiere au aceasta cauza. daca tigarea mea te omoara,pe tine,nefumatorule,pai ala care-si bea mintile in localul tau preferat fara urma de fum,si apoi urca beat la volan,ala ce-ti mai face?! C

  34. LE: editez commentul de mai sus:
    „In al doilea rand nu inteleg de ce este imperios necesar sa interzicem peste tot fumatul….”

    1. Daria, nu peste tot, acasa la tine, sau intr-un spatiu privat… fa ce vrei cu „tabieturile tale”… dar nu-i obliga pe altii sa ti le „suporte” suferind… Ti-ar placea sa fii nevoiya sa vizionezi un spectacol/film langa cineva care duhneste a transpiratie/picioare nespalate?… Cam acelasi lucru…mai mult chiar, asta nu-i totusi „fumat pasiv”(cu toate consecintele recunoscute)…

    2. Mona, ai perfecta dreptate.
      Eu am spus doar ca nu inteleg de ce trebuie sa se interzica fumatul peste tot.
      Cu ce ar deranja daca ar exista restaurante pentru fumatori si restaurante pentru nefumatori?

      Eu asta nu inteleg si sincer, dupa cum am mai spus, acest extremism nu imi suna bine.

    3. Mona, analogia nu e completa, pentru ca transpiratia sau picioarele nespalate nu te pot imbolnavi (ma rog, in afara de imbolnavitul de nervi :)), in vreme ce fumatul pasiv da.

      O analogie mai apropiata de realitate ar fi cea cu un drogat seropozitiv care si-ar lasa acul de la seringa folosit pe scaunul de la cinema, ca doar e dreptul lui sa se drogheze unde vrea si e treaba ta sa-l eviti daca nu vrei sa te infectezi

    4. Doamne, cat de mult ne mai place sa exageram :)

      Deci daca imi miros hainele a fum de tigara si stau langa voi la cinema exista riscul de imbolnavire la fel de mare ca daca ma asez pe un ac folosit de altcineva? :))

      Hai mai, ca eu cand spun ca este totul dus la extrem si ca nu se doreste un dialog…Se doreste pur si simplu pus piciorul pe grumazul celorlalti si cu asta basta.

      Putem sa o tinem langa cu astfel de argumente socante pana maine. Nu cred ca asta este ideea.

      Pe principiul asta va intreb pe voi dragi nefumatori, neprihaniti, cand veti renunta la masini?

      Eu m-am lasat de fumat (si chiar si cand fumam aveam grija sa nu ii deranjez pe altii) voi cand o sa renuntati sa ma imbolnaviti cu masinile voastre?

      Poate si eu am chef sa ies cu copilul la plimbare fara sa mai miroasa tot aerul a noxe de rahat.
      Nici masina nu este un DREPT ;)

    5. Si in continuare nu imi raspunde nimeni la intrebarea:
      Cu ce v-ar deranja sa existe restaurante NUMAI pentru nefumatori si restaurante NUMAI pentru fumatori?

      De ce trebuie sa urlam sa fie interzise toate localurile care permit fumatul?

    6. nici tu n-ai raspns la intrebarea ce facem cu cei care trebuie sa lucreze in carciumile de fumatori. sa se angajeze doar fumatori acolo? si daca unul se lasa de fumat, sa-si dea demisia sau sa fie dat afara? :)

    7. La o intrebare nu se raspunde cu alta intrebare ;)

      Dar uite ca o sa raspund eu: Daca exista atat de multi nefumatori, vor aparea tot mai multe restaurante pentru ei (cerere si oferta) si drept urmare si angajatii care sunt nefumatori vor avea locuri unde sa se angajeze unde sa le fie sanatatea protejata.

      In momentul de fata insa nu am o solutie pentru ei insa recunosc ca este si pentru prima data cand vad problema asta ridicata. Si da, iti dau dreptate ca este o chestiune neplacuta.

      Insa chiar crezi ca daca ar exista restaurante DOAR pentru fumatori nu ar exista si forta de munca care fumeaza si care nu ar avea o problema cu chestia asta?

      Din nou insa, mi se pare ca o dam in SF-uri. Intr-o economie care merge tot mai prost (si nu doar in Romania) noi ne ridicam probleme ca ce ne facem cu fumatul pasiv al angajatilor din restaurante. Somajul e tot mai crescut peste tot…crezi ca isi permite cineva sa se apuce sa inchida restaurante si localuri si sa se piarda bani si locuri de munca?

      Dar, repet: hai sa presupunem ca am terminat cu problema fumatului. Este interzis peste tot…nici acasa la tine nu mai ai voie sa fumezi pentru ca impregneaza mirosul in pereti si ajunge la vecini. Iar substantele din tigara in combinatie cu chimicalele care sunt varuiti peretii vor cauza grave probleme de sanatate. Buunnn.

      Ce facem cu masinile? ;) Sau alea nu polueaza si nu ne imbolnavesc?

    8. Daria, ceea ce faci tu acum se numeste attention shifting, aducand pe tapet alte probleme ca justificare la problema actuala (e ca si cum cei de la RMGC ar spune ca degeaba se face scandal pentru cianuri, ca mai multi romani mor in acidente de masina sau de boli cardiovasculare, deci mai bine sa ne focusam pe codul rutier si pe industria fast food mai intai).

      Argumentul cu economia care merge prost nu e nici el valid, pentru ca daca s-ar interzice fumatul PESTE TOT, atunci nicio carciuma n-ar avea de suferit, pentru ca oamenii tot ar iesi in oras (dovada clara in acest sens se poate observa cu ochiul liber in UK, Irlanda, Italia, Turcia si in toate celelalte tari care au interzis fumatul iar industria de ospitaitate, ce sa vezi, n-a disparut)

      Fumatul pasiv nu e o chestiune de moft, ci e o problema reala, care din pacate la noi este ignorata din cauza egosimului celor care ar trebui sa voteze o lege corecta.

      Btw, ca sa-ti faci o idee despre ce inseamna o situatie cu adevarat restrictiva, in California sunt orase unde nu mai ai voie sa fumezi nici in parcuri, nici pe strada si nici sa deschizi geamul daca fumezi acasa (in cazul in care stai intr-o zona care permite inca fumatul acasa) sau in masina (amenda e doar de vreo 2000$)

    9. Nu fac nici un attention shifting. Ti-am raspuns sau nu si la intrebarea cu angajatii? Si ti-am dat dreptate: este neplacut si din pacate nu vad in momentul asta vreo solutie.

      Insa pur si simplu mai ridic o problema care este cat se poate de asemanatoare cu cea a fumatului!
      Sanatate, miros, imbolnavirea altora in mod indirect.

      Sunt sau nu sunt aceleasi probleme si la masini?

      Si am pornit cu ideea asta pentru ca face parte din categoria (ma deranjeaza si ma imbolnaveste vreau sa fie interzis peste tot). Ok, repet, si pe mine ca nefumatoare ma deranjeaza noxele de la masini.
      Sunt de acord, sa interzicem absolut peste tot fumatul. Reusim sa il interzicem. Ce facem cu masinile?

      Ca vad ca ne tot invartim dupa cires si raspundem strict cum si la ce ne convine ;)

    10. Si pe mine ma deranjeaza poluarea in general si multe alte chestii nesanatoase sau neplacute pe care le-as vrea interzise sau cel putin reglementate, dar acestea nu fac subiectul discutiei de fata.

      Solutia pe care nu o vezi tu la problema celor obligati in prezent sa munceasca in mediu toxic este interzicerea fumatului in locurile unde se munceste. Simplu, nu? :)

    11. Adi Hădean Author says:

      discuția nu-i despre mașini, dar fie: transportul e o necesitate, fumatul nu. nu ne putem întoarce la cal, căruță, capă și spadă dar se fac eforturi pntru reducerea consumului, reducerea emisiilor, contruirea de mașini mai puțin poluante, surse de energie cât mai puțin chinuitoare pentru planetă. unele dintre soluții încă sunt scumpe dar în câțiva ani vor fi mult mai ieftine. tehnologia avansează și diferențele dintre un motor de acum 50 de ani și unul de azi, sunt enorme. din păcate, n-ai cum să inventezi un fumat mai puțin cancerigen, că dacă exista măcar o speranță în sensul ăsta, poate mai fumam și azi:).

    12. Nu este despre masini discutia dar este despre un principiu: viciul tau imi face rau si vreau sa il interzic de tot! Indiferent ca in cazul fumatului pot exista compromisuri f de bun simt (restaurante DOAR pentru fumatori) – numai ca aceste solutii sunt din start puse la zid. De ce?? uite ca asa vrem noi aparatorii suprem ai sanatatii.
      Ei, plecand de la acest principiu am zis ca este o ipocrizie majora sa urlii din toti plamanii ca fumul de tigara iti imbolnaveste copilul in timp ce stai in fata scolii si a gradinetei cu motorul pornit zeci de minute sa iti lasi sau sa iti aduci copilul.

      Si nu, din extrem de multe puncte de vedere masina nu mai este o necesitate ;)
      Tocmai pentru ca nu mai traim in evul mediu, masina nu mai este de mult o necesitate ci doar un moft (la fel ca fumatul). Avem trenuri, metrou, avioane, autobuze, tramvaie etc.

      Si da, consider ca masina ii face mai mult rau copilului meu (in special in Bucuresti unde s-au obisnuit toti sa se duca si pana la colt cu jeepul) decat fumul de tigara de la vecinul de deasupra care iese pe geam 5 minute.

    13. @Daria @Adi Hădean –

      Nimeni nu vorbește aici de mijloace de transport în comun sau în scopuri logistice. Măcar de-ar fi mai multe și de ar avea cum sa circule fluent fără ambuteiaje la fiecare intersecție. Nu acestea au pondere în privința numărului de autovehicule din Capitala.

      Deci argumentul „necesitații” dispare.

      In plus fără aceasta „necesitate” trăiesc de aproape 40 de ani fără vreo problema.

      Ținând cont ca acel aer plin de noxe, îl inspir indiferent unde sunt sau ce fac (cu sau fără fumători lângă mine), cred ca impactul nociv este mult mai grav în cazul emisiile de carbon decât al fumul de la țigara vecinului.

  35. Salut Adi,
    Sunt de acord cu tot ce ai scris in post, sunt nefumator. Ai luat in discutie doar restaurantele si localurile dar ce se intampla la nunta, de exemplu? Acolo se mananca si in acelasi timp unii de la masa cu tine mananca de 2-3 ori si isi aprind o tigara.
    Asta nu-mi place deloc. Am un sfat pentru cei care fumeaza: Trece-ti pe alune, seminte, bomboane, etc. Succes

  36. Ca bine le mai zici, mai Adi:)
    Mie mi-ar placea ca fumatul in restaurante sa nu fie interzis prin lege, sa ai voi esa fumez, dar sa nu fumeze nimeni. Adica fumatorului sa i se para de bun simt sa iasa afara pentru his drug of choice. Cam cat de civilizat (si utopic:)) ar fi lucrul asta, ha?
    Florin, ce-am mai ras la aia cu non peeing section in the pool, uitasem referinta:))

    1. Cookie, deci tie ti-ar placea sa traiesti in Norvegia de fapt, nu?

    2. asa e in Norvegia?:))) sa ne mutam!

    3. In Norvegia exista legi care restrictioneaza fumatul. „In Norway, smoking has been restricted in public buildings, workplaces and public transportation since 1988, often allowing for separate, walled-off smoking areas of restaurants, pubs, etc. Since 1 June 2004, smoking has been prohibited in all public areas. Outside some places this ban includes the immediate area surrounding the doorways etc.”
      Am vazut putini fumatori in 3 ani de cand sunt in Norvegia, majoritatea imigranti tragand cu nesat dintr-o tigara afara, in frig. Majoritatea dependentilor de tutun stau cu pachetelele de snus (http://en.wikipedia.org/wiki/Snus) in gura non-stop, cu putin impact asupra celorlalti.
      Fumatul in spatii publice devine o problema de fiecare data cand venim in Romania…

    4. Ioana, eu ma referam la partea cu civilizatia si bunul simt cand am mentionat Norvegia :)

  37. Daca prima jumatate a articolului e buna . a 2-a poti sa o stergi .. dupa parerea ta cam 50% din romani sunt lipsiti de respect -> big fail . si mai crezi ca e super simplu sa spui stop fumat in spatiile publice .. s-a incercat . in repetate randuri . iar acei curajosi au sfarsit prin a-si inchide localul . statul nu o sa schimbe nimik, firmele de tutun contribuie cu peste 15% la bugetul statului !!!!

    e atat de prost documentat si argumentat articolul acesta … vai .. fail total

    1. Adi Hădean Author says:

      articolul meu a realizat exact ce mi-am propus, adică a pornit o dezbatere care ține de două zile. într-o dezbatere, fiecare poate să vină cu argumetele sale, lucru care, iată, se întâplă. comentariul dumitale e lipsit de argument, în schimb dorește să suprime sursa dezbaterii. interesant și inteligent, în aceeși măsură.

    2. @Adi Hădean

      Ma bucur ca spui limpede ce urmărești.

      Iar @mihai este de apreciat ca a reușit sa pună problema în asa fel, încât sa te provoace sa faci acesta „dezvăluire”.

      Da, este doar un subiect capcana, prin care se pot obține o grămadă de accesări și useri unici.

      Acesta și este de fapt scopul real al postării tale.

      Caci cuvântul „dezbatere” nu are nici o relevanta în condițiile în care nici unul dintre noi nu este în vreo poziție oficiala din care sa poată face vreun demers legal, fie el pro sau contra.

      „Troll-ul se folosește de subiecte clasice, cunoscute pentru pasiunea pe care o pot genera și pentru imposibilitatea de a le argumenta definitiv. El va răstălmăci de cele mai multe ori mesajele și le va modela cât mai tendențios ” pentru a-si asigura noi polemici de durata si noi combatanti (adaug eu) – sursa Wikipedia

    3. Adi Hădean Author says:

      nu-i o dezvăluire pentru că nu-i niciun secret la mijloc. nu țin blogul acesta pentru că n-am ce face cu timpul meu sau pentru că simt nevoia să scriu într-un jurnal. sigur că mă interesează să am cititori și reacții, ele definesc într-o măsură relevanța blogului meu (apropo de asta, o postare cu o brioșă a avut de 10 ori mai multe reacții decât acest articol, probabil că la capitolul brioșe, blogul meu e mai relevant, dar asta nu înseamnă că n-am dreptul la opinie). subiectul e controversat însă nu l-am făcut eu așa. pentru mine, nu-i o capcană, eu lucrez în restaurante, mănânc frecvent în restaurante și am contact în fiecare zi și cu clienți și cu proprietari de restaurant. cred cu tărie că e greșit să se fumeze unde se mănâncă și cred cu tărie că singura soluție a problemei e cea enunțată de mine în articol. cât despre definiția troll-ului, o cunosc foarte bine, am fost trollat destul de când am blogul acesta:). nu văd ce am răstălmăcit și unde am fost tendențios.

  38. Am crescut intr-o familie de fumatori si traiesc inca intr-o societate in care fumatorii sunt obisnuiti ca au acest drept si il exercita aproape peste tot. Foarte suparator pentru cei care nu fumeaza sau vor sa isi protejeze copiii si vor in acelasi timp sa aiba si o viata sociala. Din 500 de localuri sau cate ori fi in Cluj, putem sa numaram pe degete pe cele in care nu este permis fumatul. In acelasi timp, un raport al Global Tabaco Survey arata că sub 30% din populatia României este fumatoare. Statistic, inseamna ca peste trei sferturi din populatia nefumatoare are acces la mai putin de trei procente localuri in care nu se fumeaza. Deci, despre ce drepturi egale vorbim?

    Iata, in Europa, suntem printre foarte putinele tari ramase care nu a facut mare lucru pentru a interzice fumatul in spatiile publice (incluzand localurile)
    http://www.smokefreepartnership.eu/smokefreemap

    Pana la reglementarea legala, mi-as dori insa ca mai multe localuri din Cluj sa aiba curajul sa devina prietenoase cu nefumatorii si cu familiile cu copii mici (aici includ si micile favoruri oferite celor mici, care fac timpul petrecut la restaurant mult mai placut pentru toata lumea).

  39. Adi Hădean Author says:

    am un răspuns la întrebarea ” de ce să nu se facă localuri pentru fumători și localuri pentru nefumători?”. e simplu, pentru că nu-i nimeni pe lumea asta care să-i poată spune unui patron de local cum să-și selecteze clienții, el e liber să o facă după criterii pe care le stabilește singur. caz în care vom ajunge la începutul poveștii, adică situația în care proprietarul afișează la intrare semnul pe care scrie „în acest local se fumează”, exact ca acum. am expus mai sus motivul pentru care proprietarii n-au curaj să interzică fumatul în bătătura lor: curajul îi arde la încasări o lună-două din anul în care iau decizia. două luni cu încasări mici, scăzute din cele cel mult 6 luni cu adevărat productive dintr-un an, te lasă cu 4 luni. profitul obținut în 4 luni nu te trece peste sezonul mort și dai faliment. interzicerea fumatului în toate localurile care servesc mâncare echivalează cumva șansele și canalizează concurența pe căi mai sănătoase.

    1. Adica sa ne punem noi contra idee de „cerere si oferta” ;)
      Si daca candva vom incepe sa interzicem si carnea in restaurante?
      Chiar nu suna nici macar un pic absurd toata chestiunea asta cu interzisul?

      Si da, chiar daca si alte tari au interzis, tot absurd este.
      Este cum a zis cineva mai jos „Orwell”.

      Ei bine, mie personal nu mi-ar placea sa traiesc intr-o lume plina de interdictii si astfel de absurditi cand problema de fata se poate rezolva amiabil: restaurante separate, s-a interzis deja peste tot fumatul in spatii publice…etc Dar nu, ne stau ca un ghimpe in coasta localurile unde se fumeaza ;)

    2. Adi Hădean Author says:

      nu toate. doar cele în care se și mănâncă:). sigur, vorbesc pentru mine acum. n-am o problemă cu cafenelele sau cluburile în care se fumează, le ocolesc cu succes. n-am o problemă nici cu fumatul pe stradă, trec mai departe. dacă mă apucă foamea în centru și vreau de la viață mai mult decât o șaorma, sunt obligat să-mi încerc norocul într-un restaurant/bistro în care mai mult ca sigur că e cel puțin o țigară aprinsă. asta mă cam încurcă.

    3. Daria, iar faci attention shifting :) pai ce treaba are carnea, care in cel mai bun caz sa presupunem ca te afecteaza doar pe tine cand o consumi in public (ca ipoteza, nu ca as sustine asa ceva, Doamne Fereste! :)), cu tigara, care ma afecteaza si pe mine cand o consumi tu in public?

      In plus, ceea ce propui tu este o discriminare pozitiva, deoarece o minoritate (fumatorii) n-ar avea de suferit daca ar intra intr-un restaurant de nefumatori, in vreme ce majoritatea (nefumatorii) nu ar putea intra in restaurantele de fumatori fara sa fie afectati

    4. Florin :)) m-ai innebunit cu attention shifting-ul asta :)
      Zau daca vreau sa fac asta dar cand se refuza din start ideea ca pot fi localuri diferite si noi tot o tinem langa ca sa interzicem TOT…cum sa nu ma gandesc ca maine-poimaine poate se vor interzice si barurile in care se serveste alcool sau localurile in care se serveste carne?
      Pentru ca localuri diferite inseamna din start ca pe tine nu te va afuma nimeni in timp ce mananci. Deci, cu ce te impacteaza daca la 1 km de tine exista un restaurant unde unii isi mananca linistiti friptura si apoi fumeaza o tigara la un pahar de vin? :)

    5. repet pentru a nshpea oara, ma afecteaza si pe mine daca trebuie sa muncesc in carciuma in care tu vrei sa-ti exerciti dreptul de a fuma, lucru care este cat se poate de grav, pentru ca dreptul la munca este un drept fundamental si nu trebuie ingradit de mofturi precum fumatul

    6. one more thing, ca iar dai exemple aiurea: daca tu vrei sa bei la bar pana faci ciroza sau coma alcoolica, asta nu inseamna ca barmanul care te serveste este expus la acelasi risc de imbolnavire ca tine

    7. Florin,piata muncii e libera! Nu poti sa lucrezi din cauza fumului? Schimba locul/domeniul de activitate.
      A. Hadean,sa interzicem si alcoolul ca modifica perceptia asupra gustului mancarii si omoara mai multi oameni decat o fac tigarile
      Si sa nu uit,pai interziceti bucataria clasica,totu-i cancerigen.Te duci ca omu’ si-ti comanzi o halca de carne si cartofi prajiti,dar supriza,astea vin impreuna cu o portie generoasa de cancer!!! raw si vegan,domnu,ganduri frumoase si uite asa atingi suta! :)

    8. Florin, eu dau exemple aiurea????
      Cum ramane cu comparatia ta cu seringa de pe scaunul de la cinematograf?

      Acum o tii una si buna cu angajatii. Te pune pe tine cineva sa lucrezi in fum de tigara?
      Tu chiar ai certitudinea ca nu exista angajati in localuri de fumatori care fumeaza? Este complet absurd, zau asa.
      Iar daca asta este singurul tau argument pe care iti bazezi afirmatia ca TREBUIE interzis fumatul in toate localurile, imi pare rau dar dialogul acesta nu duce nicaieri.

      Eu te-am tot intrebat concret cu ce mama naibii te impacteaza pe tine dc iti mananci frumos mancarea intr-un loc unde nu se fumeaza dar in acelasi timp peste drum viciosii isi vad de ale lor??

      Pentru ca pana la urma despre asta este discutia.

      Ahh…am inteles nu avem nici un argument concret asa ca o dam cu grija bietilor angajati.
      Uite poftim, mai fac o concesie: se vor angaja in localurile de fumatori DOAR cei care fumeaza. Esti multumit acum?
      Putem acum sa traim in pace cu totii?

    9. Daria & Laura, nu, nu e ok sa se angajeze intr-un loc DOAR persoane care fumeaza, pentru ca asta inseamna discriminare, e ca si cum eu ca patron as spune ca nu angajez femei pentru ca raman insarcinate, ca nu angajez tigani pentru ca fura, sau ca nu angajez ardeleni pentru ca sunt mult prea inceti. orice persoana competenta pentru a lucra in acel loc de munca, are dreptul de a se putea angaja acolo fara sa fie discriminata pe motive de sex, varsta, religie, nationalitate sau alegeri personale precum cea de a fi nefumator

      va convine sau nu, legea cu interzicerea fumatului in celealte tari a fost introdusa IN PRIMUL RAND pentru a-i proteja pe cei ce erau nevoiti sa lucreze in locurile unde se fuma, si mai apoi din considerente de reducere a incidentei fumatului in general si al fumatului pasiv in special.

      probabil ca o sa ajungem si noi in randul lumii civilizate in cativa ani si atunci o sa vedeti si voi ca n-o sa moara nimeni din cauza asta, nici carciumarii si nici fumatorii, ba chiar din contra :)

    10. Florin, dupa cum am mai zis o tii langa cu acelasi vesnic argument in varf de bat.
      Sunt o gramada de alte meserii in care sunt riscuri. De asta exista asa numitele boli profesioanel care fac rau oamenilor.
      Vrei sa le luam pe rand? De la medii toxice (muuult mai toxice decat un restaurant cu fum de tigara) si pana la medii care iti distrug sanatatea extrem de repede.
      Despre ce mama naibii vorbim noi aici?
      De asta s-a interzis fumatul in alte tari ca sa nu se mai imbolnaveasca barmanii?! :))
      Unde este discriminarea despre care vorbesti tu cand afirm ca daca un om este foarte sensibil la fum se poate angaja intr-un restaurant vegan de exemplu???
      Lucru care ar fi si recomandat de altfel. Pentru ca ar fi cam aiurea ca acolo sa existe angajati fumatori si sa vina sa isi serveasca clientii putind a tigara.
      La varianta fumatorilor care se angajeaza in localuri de acest fel te-ai gandit? Cu aia ce facem?
      Le interzicem sa fumeze in pauza de masa?
      Pai nu cred, ca ii discriminam ;)

      In plus, daca ai sta de vorba cu oameni din domeniu si nu i-ai folosi doar pe post de cobai pentru a-ti sustine teoria, ai afla ca de cele mai multe ori se bucura cand clientii fumeaza si beau. Pentru ca se intind mai mult la discutii, consuma mai mult deci lasa si bacsis mai mare.

      Si inca o data, nu in toate tarile civilizate s-a interzis fumatul peste tot ;)

      Unde locuiesc eu sunt restaurantale sunt impartite. Asta pe langa restaurante exclusiv pentru nefumatori. Si toata lumea este multumita.
      Ba mai mult este orasul plin pana la refuz de turisti (englezi, irlandezi, americani) care umplu strazile si barurile in fiecare weekend si care prefera sa vina aici sa se distreze fara sa le impuna nimeni limita la nivelul de nicotina si alcool pe care si-l baga in sange.

      Si pana la urma si asta este un motiv pentru care in centrul vechi au mai inceput sa apara turisti straini ;) Ca nu este totul atat de septic si plin de proceduri ca in multe dintre tarile lor.

      Asta inseamna civilizatie: sa ne toleram si sa gasim solutii unii pentru altii!

    11. Daria, voi incerca eu sa raspund intrebarii tale referitoare la separarea localurilor in localuri pentru fumatori si nefumatori si sa iti ofer motivele pentru care acest lucru a demonstrat ca nu functioneaza si nici nu va functiona vreodata. Pentru ca grupurile sociale sunt neomogene, sunt formate atat din fumatori cat si din nefumatori si pentru ca in Romania mentalitatea generala este asta: nefumatorul poate sta ‘putin’ in fum, dar fumatorul nu poate sta o seara intreaga fara sa fumeze. Scurt si simplu. Desigur, ai putea argumenta tu, dar nefumatorul nu e obligat sa stea, poate sa plece. Insa in viata reala nu se intampla asta – si cred ca toti oamenii care au comentat aici si sunt nefumatori pot confirma asta. Mai mult, nu in toate ocaziile iti poti impune punctul de vedere si esti nevoit sa stai sa suporti – de exemplu, in toate delegatiile si intalnirile oficiale in care merg cu sefii mei sunt fortata sa inghit fum de tutun prin tot felul de restaurante si nu am ce sa fac, ca ma obliga serviciul sa stau. Nu e asa usor sa zici – bai, nu te angaja acolo daca nu fumezi – pentru ca un servici bun nu se gaseste la toate colturile si poate ai o rata, un copil, poate n-ai de ales. In plus, una e sa lucrezi in conditii de munca deosebite pentru ca activitatea respectiva presupune intrinsec expunerea la toxine (nu poti scoate carbune fara sa inhalezi praf, de pilda, ca aia e) si alta e sa lucrezi intr-un mediu expus la toxine desi acest lucru poate fi evitat dar nu se vrea. Intelegi diferenta?
      In teorie ar fi minunat sa existe locuri in care fiecare sa faca ce ii place, insa problema e ca in practica lucrurile nu stau deloc asa. Localurile pentru nefumatori sunt goale fix de asta – pentru ca grupurile sociale sunt neomogene si, inevitabil, una din categorii e sacrificata.
      De fapt, asta e marea durere a nefumatorilor: ca din considerente sociale (servici, presiune pusa in grupuri neomogene de prieteni, etc.) sunt fortati sa isi sacrifice sanatatea pentru ca un grup statistic minoritar sa isi poata satisface un viciu (atentie! Nu o necesitate, nu un drept). De aceea e nevoie de o lege drastica, o lege care sa dea o voce grupurilor ce nu se pot apara singure din varii motive (cam ca legea impotriva violentei domestice, desi nu e acelasi lucru, principiul din spate e acelasi – protejarea unei categorii sociale vulnerabile).
      Discutiile pot continua la nesfarsit, insa parerea mea este ca interzicerea fumatului in locurile publice din Romania este doar o chestiune de timp, pentru ca societatea romaneasca evolueaza totusi spre standarde occidentale de viata (chiar daca mai greu si mai impiedicat).

    12. Andie,daca vrei sa aberam asa,pot spune cinstit si fara sa-mi fie rusine,ca eu nu suport copiii in restaurante si ca in tarile civilizate la care visati sunt astfel de localuri in care nu sunt acceptati. Uite,eu vreau o lege care sa-i interzica in localuri,pt ca sunt galagiosi si deranjanti.Chiar nu am chef sa-i vad atarnati la masa sau sa-i aud pe parinti cu tipa dupa ei. E aberant? Posibil,dar nu mai mult decat legea pe care o doriti a fi impusa fortat.Vrei sa-mi zici ca ei nu-mi afecteaza sanatatea ? Mi-o afecteaza la nivel psihic,ies sa ma relaxes nu sa ma enervez cu odraslele altora. Nu mai sunt un copil,am 35 de ani,stiu despre ce vorbesc.

    13. Laura, din pacate exagerarea o faci tu. In lipsa unor argumente coerente si rationale nu se poate duce o discutie constructiva. Este clar ca exista o lipsa de intelegere a principiilor sociale si juridice pe care se construieste o societate moderna, dar sa stii ca nu e niciodata prea tarziu sa fie asimilate. Cum spuneam si mai sus, fumatorii isi canta cantecul lebedei.

  40. mihai cluj says:

    ORWELL 1984. Luati-ne si gandurile!

    1. n-ai voie :)) treci la colt

  41. Daca in alte tari,tot cu oameni fumatori si nefumatori se poate,la noi de ce nu?

  42. Sunt si eu in papucii tai – nu mai fumez de vreo trei ani si activez in domeniul alimentar. Dar nu sunt de acord cu tine, ma enerveaza la maxim tendinta unora de a le organiza viata altora, ca-s ei smecheri. Ce drepturi au fumatorii nu povestim aici, dar ca vreti voi acum sa va bagati in ele mi se pare lipsa de preocupari reale. O sa ajungem sa ce? Sa interzicem micii in piete de dragul nasurilor fine, sa-i ostracizam pe consumatori ca fiind tarani needucati? Ca doar nici aia nu-s cele mai sanatoase chestii pe care le poti baga in gura. Si carnatii afumati, sau ceafa la gratar- ca am vazut ca si de astea e elegant sa te legi cand vrei sa te dai elevat. Si Metallica. Si am auzit ca si multitaskingul prosteste, hai sa-l interzicem, cica iti distruge capacitatea de concentrare.
    Nu vreau sa fiu dur, incerc sa ma autocenzurez, dar eu (si numai eu) am voie sa-mi fac asta. Daca va place sa le ordonati aiurea viata altora e semn ca ar trebui sa emigrati in China. Si ca veni vorba, nu toate deciziile UE sunt un exemplu de intelepciune, nu va bazati pe asta.
    Adi, de ce trebuie sa iei tu fumatul drept afront personal??? Zi mersi ca ai scapat de ele si vezi-ti de viata ta.
    Eu m-am lasat de fumat ca sa redevin liber, dar a fost o decizie personala.

    1. Adi Hădean Author says:

      nu știu cum să o spun altfel: micii din piață, caca de câine de pe trotuar, chiar și câte un nespălat din autobuz, nu-mi afectează sănătatea. micii pentru că nu-i mănânc, celelalte pentru că pot să le ocolesc. într-un restaurant în care mănânc, nu am cum să ocolesc fumul unuia care fumează la masa de lângă mine, decât dacă ies afară. nu vreau să mă mut în stradă cu farfuria, nu farfuria mea afectează sănătatea celor din jur ci fumul țigării. deci, țigara ar trebui să se mut în stradă. din multele motive pentru care nu-o ok să împarți restaurantele în „pentru fumători” și „pentru nefumători” e și acesta: n-ai cum să multiplici fiecre restaurant. poate-mi place varza a la cluj la vărzărie dar nu o pot mânca acolo că-i plin de fum, poate-mi plac extraordinar farfuriile de la baracca dar nu mă pot bucura de ele din cauza fumului, poate-mi place salata la corso dar nu o pot mânca în voie din cauza fumului. dacă rezolvă cineva cu proprietarii să construiască o vărzărie, o baracca și un corso pentru nefumători alături de cele care există deja, iată, am găsit rezolvarea problemei.

    2. Sufletu a incercat sa spuna acelasi lucru pe care ma chinui si eu de ceva vreme. Si anume: de ce sa interzici de tot???

      Va sta mancarea in gat daca au si fumatorii au restaurantele lor?

      Sau ati facut business plan si ati hotarat ca e mai bine pentru economia lumii sa nu mai exista locuri unde sa poata manca si fumatorii?! :)))))))

    3. Citeste comentul lui Adi.

      Fumatorii pot manca, de ce nu ar putea? Unde se mananca? In restaurant!

      De fumat, puteti fuma cat vreti, in mediul vostru al fiecaruia! :)

      No offence!

    4. Nu vreau sa ma cert. E o prostie fumatul. Dar aici nu e vorba despre fum. E vorba de libertate prost inteleasa. Daca restaurantul e de fumatori, nu te agreseaza aia cu fumul, tu te bagi in tigarile lor.
      @Carmen Am citit commentul lui Adi si tot nu sunt de acord. Am fost la o inmormantare, la masa am stat langa o domnisoara din asta, ca voi asa, care tot repara mancarea. Ba ca-i mai trebuie piper, ba ca n-are sare, ba ca la sarmalele de post ar fi trebuit bagate si niste ciuperci in umplutura. Total inadecvat cu momentul si locul. Si in loc sa ne traim viata ne tot cantam. Schimbarea trebuie sa inceapa cu noi. Cand o sa fim perfecti o sa avem dreptul sa le impunem si altora schimbarea.
      Si inca ceva. Adi, banuiesc ca nici in bucataria ta nu se baga nimeni. Mancarea ta este gandita de tine, pe un concept, pe o idee, cine vrea altceva sa mearga altundeva nu? Pai daca ala de la Corso sa zic, si-a gandit restaurantul ca fiind de fumatori, poti sa consideri ca fumul face parte din reteta. Ala e conceptul lui. Un restaurant nu inseamna doar mancarea, reteta in sine, ci si atmosfera, si muzica, si aerul, si lumina. Sa zici „imi place in restaurantul X dar as vrea sa nu se fumeze, si lumina sa nu fie asa mioapa, iar muzica sa nu fie asa tare” inseamna ca de fapt nu iti place la X. De fapt iti place la Y, un restaurant care e doar in capul tau.

  43. Servus Adi.
    Sunt total de acord cu tine. Bine punctat si foarte bine spus. Inca deranjeaza la noi, dar asta e adevarul. Nu e sanatos, nu e placut, nu e elegant, nu e respectuos sa se fumeze in locurile unde se mananca, mai ales in restaurante care cica se respecta.
    Traiesc de ceva vreme int-o tara unde nu se fumeaza in restaurant si e unul dintre cele mai bune lucruri pe care le iubesc aici, pe langa sortarea gunoiului(hartie, plastice, metale, resturi menajere ce pot si transformate in ingrasemant) si bineinteles returnarea pet-urilor si a celorlalte sticle. Astea sunt semne de respect: respect fata de natura, fata de om.
    Ma bucur ca pot sa ies sa mananc, sa nu ma deranjeze fumul, sa ajunga acasa si sa nu imi miroase hainele de parca as fi fost toata noaptea intr-o discoteca ieftina de tara.
    Nu sunt fumatoare, iubitul meu a fost si tot nu sunt de acord.
    Felicitari!

  44. Sunt fumătoare de 30 de ani. Îmi place. ÎMI PLACE.

    Înţeleg pe nefumători. Câţiva mi-au fost prieteni apropiaţi. Dar mă văd foarte rar cu ei, niciodată la masă. Ne mai auzim la telefon, de aniversări sau sărbători. Ei nu suportă ţigara mea. Mai ales cei care au avut acestă pasiune cândva.

    Mă enervează discursurile moralizatoare. Tutunul este nociv. Dar nocivă este şi grăsimea. Nociv este şi zahărul rafinat. Multe lucruri care NE PLAC sunt nocive.
    Nu impun nimănui să renunţe la zahăr, la unt, la cafea. Aştept reciproca. Ne putem îngădui însă îngădui unii pe alţii. Dela distanţă.

    Sper ca nişte restauratori deştepţi să aibă iniţiativa unor cluburi închise pentru fumători. Şi să nu aibă iluzia maladivă că restaurantele lor sunt nişte temple în care ei oficiază ca mari preoţi, iar fidelii trebuie să li se închine şi să le aducă ofranda propriilor lor pasiuni. Să-mi dea doar să mănânc ce-mi place, să-mi ofere un vin bun, o cafea buna. Le plătesc şi le mulţumesc pentru pricepere. Dar nu le cedez nimic din ceea ce defineşte persoana mea. Le dau banii mei şi mulţumirile mele. Şi ajunge!

    Iar în acele cluburi închise să fim şi noi, fumătorii, între prieteni, între complicii aceluiaşi viciu. Să ne înţelegem reciproc plăcerea unei ţigări aromate la desertul ciocolătos sau la cafeaua tare şi amară.

    Sfinţii să aibă şi ei restaurantele lor. Unde să nu-i incomodeze fumul ţigării mele, aroma tutunului meu, persoana mea.

    Să trăim separaţi. Ce lume minunată!

    1. Casandra, sper sa ai ocazia candva sa vizitezi, de exemplu, Dublinul :). Irlanda a fost prima tara din UE, in 2005, care a interzis fumatul in spatiile interioare. Irlanda fiind atunci o tara de fumatori. Si sa discuti astazi cu un fumator inrait irlandez despre ce-au insemnat acesti 8 ani in viata fumatorilor de aici. Daca el e happy sau nu cu decizia. Zi buna :).

    2. Cristi,in Dublin cam toate localurile au spatii AMENAJATE in exterior pt fumatori si foarte multe dintre acestea au incalzitoare pt perioada rece.

    3. Laura – da, sunt aamenajate: exista scrumiere, asta e amenajarea :). Treaba cu incalzitoarele nu e doar ptr. fumatori, e si ptr ci care stau uneori afara, la mese. Si da, crezi ca daca s-ar interzice fumatul in RO nu s-ar pune scrumiere si incalzitoare afara? S-ar pune.

    4. Am fost fumator, prin urmare stiu ce inseamna „sa-ti arda degetele” dupa o tigara. Din fericire, am reusit sa renunt – fara nici cel mai mic regret – la acest obicei; n-am incercat insa niciodata sa conving pe altii sa renunte la randul lor. Este optiunea lor.
      Spui: „Tutunul este nociv. Dar nocivă este şi grăsimea. Nociv este şi zahărul rafinat. Multe lucruri care NE PLAC sunt nocive.
      Nu impun nimănui să renunţe la zahăr, la unt, la cafea. Aştept reciproca. Ne putem îngădui însă îngădui unii pe alţii. Dela distanţă.”
      Cred ca atata vreme cat cineva consuma, alaturi de tine, grasim sau zahar, sau… asta nu te afecteaza in mod direct, spre deosebire de fumul tigarii pe care o savurezi, pe care sunt obligati sa-l inhaleze toti cei din jurul tau – ceea ce nu mi se pare corect.

    5. „Nu impun nimănui să renunţe la zahăr, la unt, la cafea. Aştept reciproca. Ne putem îngădui însă îngădui unii pe alţii. Dela distanţă.”

      –Dar nici nu-i obligi, nu? Fumand langa mine ma obligi sa fumez si eu.

  45. Eu nu pot sa-mi dau seama de ce nu se oftica fumatorii inraiti din Dublin ca trebuie sa iasa 4-5 METRI de la masa lor, atat, treaba de 10 secunde de deranj, si se duca afara sa fumeze, in aer proaspat si curat?

  46. O alta Daria says:

    Am fost, in urma cu niste ani, pe vremea cand inca se permitea fumatul in avion, intr-un zbor de fumatori. Era o prostie, sa ne intelegem, ca nu exista separare intre fumatori si nefumatori si aerul recirculat era acelasi. DAR scria clar pe bilet ca e zbor de fumatori. In secunda in care s-a permis fumatul, fumatorii si-au aprins tigarile, spre marea indignare si marele dezgust al nefumatorilor, care au inceput sa faca scandal si sa cheme stewardesele. Repet, era mentionat clar pe bilet ca e zbor de fumatori. Si mai erau inca cel putin trei alte zboruri de nefumatori in aceeasi directie, in aceeasi zi – stiu, pentru ca am avut de ales cand am facut rezervarea. Si de aici am inceput sa nu mai inteleg. Deci ai posibilitatea sa mergi pe un zbor unde sa nu te deranjeze fumul, dar alegi unul in care stai in fumul care te deranjeaza doar ca sa poti sa le dai in cap celor care fumeaza.

    Eu fumam pe vremea aia – n-am fumat in avion pentru ca era zborul scurt si era destul fum oricum de la vreo trei care fumau tigara de la tigara, dar reactia nefumatorilor mi s-a parut si mi se pare in continuare deplasata. E ca o fosta prietena nefumatoare care se autoinvita la mine acasa si dup-aia se plangea ca o deranjeaza fumul, dar nu pleca, doar imi cerea sa nu mai fumez. Si nu mai fumam, pentru ca mi-era draga si nu voiam sa o deranjez. La mine in casa! In conditiile in care se autoinvitase!

    Mi s-ar parea normal sa existe restaurante pentru fumatori si restaurante pentru nefumatori. Ma deranjeaza carciumile in care ventilatia e aproape inexistenta si in care tai fumul cu cutitul. Chiar si ca fumator ma deranjau carciumile de genul asta.

    Dar ma deranjeaza la fel de tare tendinta asta de facut binele cu forta si de impus vointa unora asupra altora. Cand spuneti ca daca s-ar interzice complet fumatul ar fi sanse egale si ca grupurile sociale sunt eterogene si fumatorii au intotdeauna castig de cauza, spuneti de fapt ca nefumatorii sunt slabi si cedeaza la presiunile fumatorilor. Cand spuneti ca patronii n-au curajul sa impuna „nefumatori” in restaurantele lor, spuneti de fapt ca fumatorii sunt majoritari. Pentru ca, daca ar fi minoritari, n-ar fi nevoie de curaj si n-ar avea nici pierderi in incasari timp de x luni. Sansele „egale” inseamna, de fapt, impunerea vointei minoritatii si fortarea majoritatii sa se conformeze.

    Ca fumatoare, n-am impus niciodata anturajului sa mergem intr-un local pentru fumatori si n-am refuzat niciodata iesiri in locuri unde nu se fuma. N-am fumat niciodata in casele prietenilor care nu fumeaza. Ieseam in balcon sau in curte, indiferent de cat de frig sau cald era afara. Chiar daca ei imi ziceau sa fumez in bucatarie. Nu fumam la concertele in aer liber, desi in jurul meu se fuma la greu, tocmai pentru ca ma gandeam la nefumatorii din jur. De cate ori aveam tigara aprinsa pe strada si vedeam copii, ma feream si nu le suflam fumul in nas. N-am vrut sa fumez nici macar in Colisseum la Roma, unde se poate, pentru ca mi se parea sacrilegiu, desi era in aer liber. Asta ca sa nu mai etichetati toti fumatorii drept nesimtiti. Si nu, nu eram fumator „social”, ci pipam de la un pachet in sus pe zi.

    Am fost la Dublin trei ani la rand, tot ca fumatoare, si, din punctul meu de vedere, motivul pentru care „nu se oftica” fumatorii pentru ca trebuie sa se deranjeze „10 secunde” (desi, serios, in afara de desene animate, eu n-am vazut pe cineva sa fumeze o tigara in 10 secunde), este ca afara, intre „proscrisi”, e o atmosfera super misto si relaxata. Mi-a placut mult mai mult in fata pub-ului, la butoaie si in picioare, decat in interior, la masa. Si acum tot pe-afara as sta. Oricum, la unele pub-uri din Temple Bar era mai multa lume afara decat inauntru.

    Si am fost la Dublin prin Amsterdam – aeroportul unde, ce sa vezi, Irish Pub-ul care are spatiu de fumatori este arhiplin, spre deosebire de alte restaurante care-s aproape goale.

    Cat despre rahatii de caine pe care poti sa-i eviti – ii eviti pe aia pe care ii vezi, restul se usuca si devin particule pe care le inhalezi fara sa stii.

    Daria de dinaintea mea vorbea de masini si de noxe si ati zis ca e distragerea atentiei – imi pare rau, dar nu e deloc asa. Masinile sunt o sursa de poluare uriasa si nu doar prin noxe, ci si prin poluarea fonica (claxoane si zgomot de motor). Si da, poluarea fonica afecteaza sanatatea, sunt nenumarate studii pe tema asta. Daca tot suntem pe extremism, eu as impune impozite uriase pe masinile personale, mai ales cand ai mai mult de una. Mult mai mari decat pe proprietati – un adapost e o necesitate, o mssina chiar nu e. As impune si taxe uriase pe circulatul prin centrul orasului. Ca sa nu mai zic amenzi sanatoase pentru claxonatul aiurea. (In Praga esti claxonat doar daca e pericol iminent de accident) Pentru ca, in timp ce transportul e o necesitate, transportul cu masina personala nu e, ca de-aia exista autobuze, tramvaie, trenuri, etc. Deci, tot in extremis, soferii pun in pericol sanatatea celorlalti in aceeasi masura ca fumatorii. Nu ma refer la soferii bauti sau neatenti, care omoara oameni pe trecerea de pietoni, ca aia e alta discutie, ci la soferi in general. Poluarea cu noxe si poluarea fonica iti afecteaza sanatatea, chiar daca nu sunt la fel de evidente (si de demonizate) ca poluarea cu fum de tigara.

    Nu pledez pentru fumat, chiar daca probabil asa pare, ci pentru gasirea unei solutii care sa multumeasca ambele tabere. Si, mai ales, pentru renuntarea la extremism de orice fel.

  47. In California este interzis fumatul in restaurante, baruri, cluburi, de vreo 5 ani este interzis si pe terase, Starbucks a interzis fumatul pe terase. Mai multe orase au interzis fumatul pe balcon , fumatul pe strada. Am prieteni fumatori care cand ajung in Romania imi spun ca ii deranjeaza fumul din restaurante, cluburi .

  48. Eu m-am lasat de fumat acum 5 ani (dupa ce practicasem deja sportul asta de vreo 9 – 10 ani) pentru ca raceam des, ma durea in gat si faceam ba amigdalita, ba bronsita, ba laringita sau faringita acute sau cronice.. etc. Dar sa fim seriosi, cui ii pasa ca unii se imbolnavesc (in afara de cei apropiati, bineinteles)? Oare politicienilor care dau legi? Industriei farmaceutice? Astia ar face orice sa aiba oameni in spitale, sa fim dependenti de medicamente si alte alte.. inclusiv tutun, iarba, droguri si alte minunatii. Doar din asta traiesc, nu? Sa faca banu’ gros si punga grea cat se poate, altceva nu mai conteaza. Poate tocmai din cauza asta nu se interzice categoric fumatul in locurile publice. Suntem prea lacomi… parerea mea.

  49. Intreb si eu ca Pacala ….
    de ce „fostii fumatori” sunt cei mai inraiti protestanti ?
    am fost fumator, nefumator …. si totusi … nu ma agit asa de mult. De ce nu urlati la tara asta Romaneasca care vinde in magazine rahaturi pe care le ingerati zilnic. Cand va ignora ca si personalitati. De ce nu urlati cand sunteti furati legal? Fumatul sa fie ultima problma ! Fiecare alege. Nu-ti convine ca se fumeaza intr-un spatiu? Pleaca! Cand nu fumezi dar bei un vin facut din pastile(chimicale) sau mananci „plastic” te intreb pe tine nefumatorule : e mai sanatos ?

  50. am renuntat si eu la fumat dupa aproape 15 ani. am inceput in liceu (unde eram boss), apoi am intrat serios pe treaba in facultate, apoi ce sa vezi, m-am angajat la o firma de distributie de … tigari :))). si am tras si mai tare pe ele .. of.de 6 luni nu mai fumez cu ajutorul ambitiei si a unui mecanism simplu. am aflat de curand el si prin urmare am scris si eu pe blogul meu http://www.stopfumatului.info despre ce si cum. succes si ambitie fratilor!

  51. Mi se pare corect sa nu fumezi acolo unde mananci. Dar cred ca daca folosesti o tigara electronica nu va deranja pe nimeni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close