Checul pufos cu cacao și nuci cred că este un desert emblematic al copilăriei, pregătit de bunicile sau mamele noastre, fiind un preparat simplu, economic, fară mult efort, dar perfect pentru a îndulci pe oricine.
Iar dacă le întrebai de rețetă, răspunsul era un clișeu ‘ eu fac totul la ochi ‘ . Cam greu azi să faci o rețetă la ochi, dar cu puțin efort am găsit cantitățile perfecte pentru un chec delicios și pufos, numai bun de servit lângă cafea.
Ingrediente chec cu cacao:
- 5 ouă
- 220 grame făină
- 200 grame zahăr
- 1 pliculeț praf de copt
- 7 linguri apă
- 7 linguri ulei
- 2 linguri cacao
- mână de nuci ( eu am folosit și câteva alune de pădure)
Preparare chec cu cacao
Am început prin a separa albușurile de gălbenușuri, după care am mixat albușurile spumă cu un praf de sare. Între timp am pus la fiert până a dat în clocot, apa și zahărul.
După ce albușurile au fost bătute, am turnat siropul de zahăr și am mai mixat câteva minute.
Peste gălbenușuri am pus ulei, am amestecat și am turnat totul peste albușuri. Cu ajutorul unei spatule am încorporat gălbenușurile până s-au omogenizat.
Am venit și cu făina amestecată cu praful de copt și am omogenizat totul cu mișcări de jos în sus, pentru a rămâne cât mai pufos.
Am împărțit compoziția în două boluri, iar într-unul am adăugat cacao.
Am tapetat o tavă cu hârtie de copt și am început să adaug cu o lingură din fiecare compoziție, pentru a crea un efect marmorat.
Pe la jumătate, am adăugat și nuci, am continuat cu compoziția, iar deasupra restul de nuci.
Am copt checul în cuptorul preîncălzit la 180 de grade, timp de 40-45 de minute( însă puteți face și testul scobitorii) .
Am scos checul din cuptor, l-am lăsat la răcit, după care l-am feliat și ne-am bucurat de câte o felie pufoasă și delicioasă.
Cum am servit checul
De data asta, am lăsat checul așa după rețetă bunicii, însă deja mă cunoașteți și știți că mereu aduc o notă personală.
Eu aș mai adaugă în el și câteva vișine și bucăți de ciocolată sau chiar i-aș face o glazură de ciocolată.
Fiți creativi și veți reuși :).
Cu mult drag și spor,
Alte rețete de checuri, aici.
Bună ziua!
Peste albușuri turnăm siropul fierbinte?
Vă mulțumesc!
A fost primul lucru care m-a izbit. Reteta pare destul de comuna, in afara de fierberea siropului. Apa si zaharul pot fi incorporate si separat, ca la tortul de mere, dar daca le fierbeti, lasati siropul sa se raceasca complet inainte de a-l adauga peste albusuri.
Făcut dar este extraordinar de dulce , mult prea mult zahăr. Rețeta nu menționează dacă se lasă la răcit siropul și l am răcit dar nu complet ca începea să se încleieze. A ieșit de a și super dulce. :(