Ostropel de pui sau tocăniţă de pui cu usturoi

836

ostropel de pui

Preparat tradiţional românesc, cu un gust bogat şi savuros, ostropelul de pui sau tocăniţa de pui cu usturoi este una dintre reţetele care mă duc cu gândul înapoi în copilărie, la bunica care ne aştepta tot timpul de la şcoală sau de la joacă cu mâncăruri delicioase pregătite cu multă dragoste.

Pasiunea mea pentru gătit vine încă din copilărie, când priveam fascinată la maniera în care bunica şi mama făceau cele mai delicioase mâncăruri.

De la bunica „am furat meserie” aş putea spune, de la mama am primit şi multe sfaturi.

Pentru că tema de săptămâna aceasta este „ lecţii de la bunica” am să vă povestesc că de la ea am învăţat în primul rând ce înseamnă să dăruieşti şi când vorbim despre a dărui gândul mă duce şi la gătit.

Sunt foarte multe momente din copilăria mea întipărite în minte aşa cum sunt amintirile cu bunica în bucătărie.

Ce am învăţat eu de la bunica?

Să nu mă supăr dacă lucrurile nu ies aşa cum mi-aş dori eu în bucătărie, dar şi să am răbdare atunci când gătesc.

Am învăţat că sarea şi piperul dau gust mâncării. Că ceapa şi usturoiul te apără de răceli.

Am învăţat cum aluatul prinde formă sub mâini dibace, dospeşte şi ia forma unei delicioase pâini.

Ce am mai învăţat eu de la bunica?

Să nu risipesc mâncare şi să să valorific totul atunci când gătesc, dar şi secretul celor mai bune murături.

Îmi amintesc de mămăliga aburindă ce însoţea întotdeauna ostropelul de pui.

Eu am reinventat un pic reţeta, pentru că am folosit fileuri de piept de pui şi o reducţie de sos de roşii cu vin alb.

Dar să vă spun ingredientele pentru ostropel de pui:

  • 4 fileuri de piept de pui
  • 9 căţei de usturoi
  • 1 ceapă roşie
  • 3-5 roşii cherry
  • 1-2 linguri de untură
  • 3 linguri de făină
  • 1 linguriţă zahăr brun
  • 50 ml vin alb sau roşu
  • 5 linguri sos de roşii
  • 250 ml apă sau bază de legume sau carne
  • 1 foaie de dafin
  • sare, piper roşu şi negru , boia după gust
  • pătrunjel.

ingrediente ostropel de pui

 Cum am început?

Am spălat şi curăţat legumele, apoi le-am tăiat, ceapa julienne, roşiile şi usturoiul felii, iar pătrunjelul l-am tocat mărunt.

pregătire legume

Am şters fileurile de piept de pui cu un şerveţel de hârtie pentru a elimina surplusul de apă şi le-am condimentat.

Cum am continuat?

Am pus untura într-o tigaie la foc un pic mai mare şi am prăjit fileurile de pui pe care înainte le-am dat prin făină pentru câteva minute pe fiecare parte, apoi le-am scos pe o farfurie şi am continuat cu sosul. Făina are rolul de a evita formarea spumei, dar şi de a lega sosul. Dacă nu vă place untura puteţi folosi ulei de măsline.

pregătire carne

prăjire carne în tigaie

carne de pui prăjită

Am micşorat un pic focul şi am adăugat ceapa, câteva boabe de piper roşu şi linguriţa de zahăr brun şi am călit pentru câteva minute, apoi am adăugat şi vinul alb şi am redus totul până la evaporarea vinului.

ceapă la călit

Acum este momentul în care adăugăm roşiile cherry şi foaia de dafin şi mai călim pentru câteva minute, după care scoatem foaia de dafin pentru ca sosul să nu devină amar şi punem şi sosul de roşii, dar şi sare, piper, boia după gust.

legume la călit

sos cu roșii

După ce sosul s-a redus un pic adăugăm fileurile de piept de pui şi 250 ml apă ori bază de legume sau carne, dacă avem la îndemână.Punem capacul deasupra şi fierbem pentru 30 minute.

pregătire ostropel de pui

pregătire ostropel de pui 2

După ce au trecut cele 30 de minute adăugăm şi usturoiul feliat şi mai fierbem pentru 5-10 minute. Cantitatea de usturoi folosită depinde de cât de condimentată vă place mâncarea şi de cât de mult vă place usturoiul.

adăugare usturoi

Gata! Stingem focul şi adăugăm pătrunjel tocat.

finalizare ostropel de pui

 

Cum am servit acest ostropel de pui?

Aşa cum v-am povestit la început, alături de mămăligă, felii de mămăligă coapte pe grill.

servire ostropel de pui

Bucătăria este inima întregii case, locul în care poftele culinare ale celor dragi sunt îndeplinite.

Mirosul îmbietor al merindelor va aduce întotdeauna pe cei dragi în jurul mesei şi se vor crea doar amintiri frumoase ce vor lua conturul unor poveşti frumoase spuse peste timp.

Voi ce lecţii aţi primit de la bunica?

 

Pentru mai multe idei vă aştept pe facebook şi pe instagram.

Până la următoarea reţetă vă doresc poftă bună şi vă mulţumesc pentru că urmăriţi şi pentru susţinere!

Monica

 Alte rețete cu pui găsiți și aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close