Tocană de mânzat cu ciuperci

227

De când e însărcinată doamna mea, gătitul meu acasă s-a transformat ușor. Nu mai pot să pun mult din nimic (adică mult pătrunjel într-o supă, de exemplu), ba din unele nu mai pot să pun defel (dafin, chimion arăbesc, rozmarin). Asta nu-i chiar o problemă, în fond, din restricții ies de cele mai multe ori, lucruri interesante. Interesantă și gustoasă a fost și tocana de mânzat pe care am făcut-o ieri.

Am folosit carne de mânzat gata tăiată. Pulpă. Nu-i cea mai bună parte pentru o tocană dar asta am găsit. Lângă carne vedeți niște afumătură mărunțită.

tocana (2)

 Am spălat bine legumele: zucchini, morcovi, usturoi, ceapă de apă. Ciupercilor le-am dat doar un jet rapid. Pentru aromare am folosit busuioc și cimbru.

tocana (1)

 Am tăiat morcovul în rondele subțiri.

tocana (3)

 Am tocat și niște ardei gras, că-i bun și colorat.

tocana (5)

 Am tăiat zucchini în rondele groase de o jumătate de centimetru. Le-am marinat cu sare, piper, cimbru, busuioc, ulei de măsline și zeamă de lime.

tocana (8)

 Am pus afumătura în oală, împreună cu plantele aromatice și o linguriță de ulei de măsline.

tocana (4)

 La primul sfârâit, am pus în oală legumele (ciupercile nu).

tocana (6)

 Am pus și carnea, puțină sare și o lingură de piper boabe. Nu vă speriați, doar boabele-s iuți, le puteți feri când mâncați. Am turnat un gât de vin peste carne (Fetească neagră) și am pus capacul. Din vreme în vreme, l-am ridicat pentru a amesteca în oală. Apă n-am pus defel.

tocana (7)

 Pentru a termina mâncarea, după două ceasuri de bolborosit la foc mic, am completat-o cu două linguri de ardei tocați, patru linguri de roșii pasate, o linguriță de zahăr brun și câteva frunze de busuioc. Le-am amestecat pe toate cu două linguri de sos din oală apoi am turnat amestecul peste mâncare și am mai lăsat toată povestea sub capac încă zece minute.

tocana (10)

 La urmă am pus ciupercile.

tocana (11)În cele cinci minute de care au avut nevoie ciupercile pentru a se integra în tocană, am fript rondelele de zucchini.

tocana (13)

 Ele au constituit garnitura noastră de ieri.

tocana (14)

 A fost o tocană bună.

tocana (15)

 Am destupat și un vin lângă ea.

tocana (16)

 Acest vin, mai exact. Răcit bine. Știu, cutuma zice că e bine să bei din vinul pe care l-ai pus în mâncare. Cutuma nu știe însă că eu am pus în tocană ultimul gât de Fetească neagră și nici că ăsta-i ultimul vin pe care-l aveam în casă. S-a întâmplat să ne placă.

tocana (18)

 Să fiți sănătoși.

tocana (17)

Join the Conversation

  1. Vinul e din Iași. Făcut la crama unui preot, nu are cum să nu fie bun.

  2. Miam,miam,un boeuf bourguignon cu manzat in loc de vita!Eu fac asa ceva,dar fara ardei si marinez carnea in vin rosu,o noapte!
    Si busoiocul cred ca e o idee insolita,eu tai putin patrunjel in farfuria de prezentare.Dar am sa incerc si cu busuioc.Bonne courage sotiei dvs!
    Sa fiti si dvs.sanatosi!

  3. Ce bucurie, felicitari oameni buni si frumosi, sa va fie de bine. Sa fiti sanatosi amandoi si sa va dea Dumnezeu numai bine in viata!

  4. N-am pus niciodata la tocana de manzat afumatura, dar cred ca e o idee foarte buna, am s-o testez :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close