Acum aproape un an postam reÈ›eta asta pe blog. A avut destul de mult succes, probabil datorită faptului că e una de sezon. Reiau reÈ›eta din două motive mari: pe de o parte sunt în criză de timp zilele astea, pe de altă parte, numărul cititorilor mei s-a triplat față de anul trecut (iar numărul abonaÈ›ilor prin RSS e de 8 ori mai mare, mulÈ›umesc) È™i unii dintre ei – dintre voi – îmi cer pe mail reÈ›ete de plăcinte cu dovleac. Hai să vă spun cum se întâmplă în povestea de față:
Pentru aluat e nevoie de două căni de făină, un ou, o lingură de zahăr, puțină sare, o lingură de miere, o lingură de oțet de mere, două linguri de ulei și o cană de apă călduță. Nu-s multe, după cum vedeți. Umplutura-o bucată sănătoasă de dovleac (am ales un dovleac dulce, bine copt), două cești de zahăr (îmi țin zahărul într-un borcan, închis ermetic, împreună cu două păstăi de vanilie, în felul ăsta am mereu zahăr cu aromă de vanilie), o căciulă de nuci și o lingură de scorțișoară. Mai întâi frământ aluatul, până se desprinde de pe degete. Îl las să se odihnească până rezolv problema umpluturii.
Sparg nucile…
…È™i pun miezul la fiert în vin cu zahăr È™i scorÈ›iÈ™oară.
Dovleacul, dat prin răzătoare și amestecat cu zahăr și scorțișoară, a fost înmuiat pe foc preț de un sfert de ceas, fără apă sau ulei.
Am mărunțit miezul de nucă și l-am amestecat cu dovleacul.
Am întins aluatul în foi subțiri. Pe jumătate din suprafața foilor am pus umplutură de dovleac și nuci.
Am rulat foile și am obținut niște suluri pline cu dovleac dulce și aromat.
Am crestat sulurile, le-am uns cu ou bătut și le-am pus în cuptor pentru 35 de minute la 170 de grade Celsius (puteți să mai mergeți în sus până la 180 de grade dar e important cum coace cuptorul vostru, s-ar putea ca, totuși, 180 de grade Celsius să fie prea mult în anumite cazuri).
După ce am scos plăcinta din cuptor, am lăsat-o să se răcească și abia apoi am pudrat-o cu zahăr.
Dacă mă pomenesc cu un ceas de vreme liber, poate fac în week-end plăcinta asta, că mi-a crescut pofta uitându-mă din nou la ea.
Să fiți sănătoși.
Vai cum arata! Am inceput sa musc din monitor!
Wow……………cat de bine arata………si ce gustoasa trebuie sa fie.
Zi buna!
Ieri cautam pe pagini reteta cu dovleac….m-am gandit ca apari tu si se rezolva :)))…merci si sa ai spor :)
Rodica, te poți baza pe mine, știi doar!:)
Adi, tu la Chisinau nu vii? Saptamina viitoare va fi organizat un campionat international in ale gatitului… http://unimedia.md/?mod=news&id=25345
Insa chiar daca nu vii la acest Campionat, te-ai gindit sa vizitezi Chisinaul si sa ne bucuri cu bucatele tale? Daca da, zi-mi si poate gasim vreo posibilitate ;)
Numai soare,
Vio
Vio, am fost acum 5 ani, mi-a plăcut mult ce ammâncat pe acolo. Sper să revin da’ încă nu se arată:-)
Chiar ieri cautam o reteta cu dovleac ,am gasit postarea ta de anul trecut si aseara am purces la treaba.Doar ca am copt dovleacul !mmmmmmmmmmm ce buna a fost ! A fost , pentru ca de dimineata nu mai era deloc :))
Aurelia, bravo, mă bucur că ai avut succes.
salut Adi, voi incerca foaia aceasta, la aluaturi totdeauna e o provocare, sa iasa bine, dar acest aluat ce l-ai facut tu arata fain, mai bine asa decat cu foietajul din magazin, cel frantuzesc
Vlad, sunt foi de cumpărat care-s chiar ok și care te scutesc de multă muncă. Aluatul ăsta e altceva, e de plăcintă în sensul în care înțeleg americanii noțiunea, nu europenii (mai exact, noi, care prin foaie de plăcintă înțelegem cel mai adesea foietaj).
Arata senzational!Felicitari!Am sa o incerc si eu…sper sa-mi iasa la fel…
Geanyna, succes.)
Gand la gand cu bucurie , cu reteta asta !Chiar ma gandeam la o placinta cu dovleac dar recunosc ca folosesc foi de placinta de cumparat ( rusinica !).Merge foaia si cu alte umpluturi ?Mai am o mare rugaminte , spune-mi te rog , o reteta de glazura pentru amandine , ca nu prea stiu cum o fac cei de la cofetarie . Multumesc anticipat , numai bine !
aveam si eu nevoie de o rezeta noua de placinta cu dovleac…iti multumesc ca ni le oferi in ambele moduri….reteta si fotografie…ciao
Felicitari, arata foarte bine, si cu siguranta e si foarte gustoasa.
Nu stiam de nucile fierte in vin, am sa incerc sa vad ce gust au.
Mai vrem astfel de noutati:D
De cateva zile caut un aluat deosebit pentru placinta cu dovleac. Am gasit reteta ta ca pe o binecuvantare. Iti multumesc. Maine am sa o incerc. Arata extraordinar de bine iar combinatia este inedita. Esti un curajos…se pot adresa felicitari pentru talent?
Looking for pumpkin pie recipe for a while I think now i find it. Looks delicious. Nice recipe
:D ! Am descoperit America :)?Acest domn(Adi Hădean) seamănă,după părerea,mea cu Gică Hagi.Să fiți sănătoși amândoi !!!
extraordinara… felicitari bucatarului… pot sa spun ca nevasta si fetita mea au fost incatate, reteta e perfecta!
Am facut si eu azi aceasta reteta si aluatul a iesit un dezastru.sigur este reteta completa?sau poate exista vreun truc…poate imi iese mai bine data viitoare.numa’bine!
adi, combien ca fait une ‘ caciula de nuci’ ? :) ca sa pot si io sa fac placinta asta, saraca de mine :)
zana, dupa ochi:), depinde de cat de tare iti plac nucile:-)
andrea, asta-i reteta, n-am idee de ce ai obtinut un dezastru, eu am repetat-o de mai multe ori cu rezultate bune.
pericle, bravo tie:-)
Multu’ mult de tot, daca-mi iese, va fi f buna, daca nu, tot o maninc:)!
Adi,
Am probat reteta si o iesit intr-un mare fel!!
Multam fain!
Ma bate gandul sa incerc tortul de cioco cu crema de portocale (numa’ ca pentru asta imi trebe curaj..)!
So, inc-odata, multam fain!
Karina, felicitări!:-)
mi-a placut ideea cu nucile fierte in vin.nu sunt eu mare fan placinta cu dovleac dar asta am s-o incerc.cu foi de placinta cumparate insa.
Am incercat reteta chiar in acest weekend, a iesit o placinta buna si aromata. Data viitoare o sa-i fac si poze :P
tip-ul cu fiertul nucilor mi se pare genial, trebuie neaparat sa incerc! Spor in continuare:)
am incercat reteta! a iesit incredibil de buna. numai ca in aluat a intrat mai multa faina decat ai scris. in rest numai mmmmmmm…..
Alexandra, e posibil să ia mai multă ori mai puțină, în funcție de tipul de făină:)
Vai, Adi! :-)
Vai, Innu:)).
Salut Adi,
spune-mi te rog cum e cu miazul ala de nuca fiert, cam cat trebuie tinut si cum imi dau seama cand e gata? :)
Ionuț, îl guști, așa îți dai seama. Oricum, nu durează mult, ză zicem, șase până la opt minute. Poate zece.
am prestat aceasta placinta , insa foaia nu s-a copt deloc , nici macar cea de deasupra , cu toate ca am stors dovleacul… sigur sunt toate ingredientele pt foaie ?
Claudia, de obicei ții prăjiturile/plăcinta în cuptor până se coc:) și dacă la suprafață tinde să se ardă (asta se întâmplă de obicei cînd cuptorul coace prea tare sus), nu-i greșit să acoperi tava cu o folie, pentru a proteja suprafața.
Am facut si eu aseara, putin diferit aluatul, dar sotului meu i-a placut si din cauza nucilor intercalate in dovleac. Cam zemos a fost dovleacul meu, a lasat f. multa apa, nu stiu de ce, poate din cauza tipului de dovleac folosit, nu stiu ce marca pt. ca af ost de capatat.
Am incercat si eu aluatul. Si mie mi-a iesit dezastru. Am mai vazut un mesaj de genu asta. Faina e aceeasi care o folosesc pt paine si e ff buna. Am pus 2 cani de faina si o cana de apa. Mi-a iesit atat de moale si lipicios ca mi-a scos peri albi. L-am framantat de numa si tot nimic. L-am lasat la crescut, am mai pus mai mult de 2 cani faina si tot lipicios. Sincer nu stiu cum de ti-a iesit asa de usor de intins(dupa cum pare in poza)cu cantitatile astea, sau cu ce am gresit eu. Sper sa ma poti ajuta cu intrebarea asta. Numa bine si succes.
Simona, îmi pare rău pentur dezastrul tău. Dacă citești mai sus, vei vedea că oamenilor le-a cam ieșit. Mie mi-a ieșit chiar de mai multe ori. Nu-mi dau seama unde ai greșit. Poate n-ai greșit nicăieri, poate făina ta nu-i potrivită pentru asta ori poate n-ai frământat suficient.
Am facut placinta mi-a iesit super si cantitatile si faina am mai pus doar o jumatate de cana in plus …am avut exact doua foi perfecte si pentru cantitatea de umplutura . Eu am imbunatatit-o putin nu stiu daca sunt ok asocierile insa mie si prietenilor le-a placut la nebunie . Am insiropat-o in Carolans si am servict-o cu inghetata Snickers .
Poza aici http://www.facebook.com/album.php?aid=43985&id=1030502371&saved#!/photo.php?fbid=1651215593507&set=a.1291713646183.43985.1030502371
Retele lui Adi sunt cele mai bune din lume am incercat cateva si mi-au iesit tot timpul.
Am doar probleme cu cuptorul care imi intareste partea de jos …dar lucrez la asta ! ;)
Maria
Maria, bravo! Asocierile sunt ok atâta timp cât îți plac:).
Adi am văzut mai sus că se plânge lumea de aluat. Mie mi-a ieşit însă am pus doar jumătate de cană de apă, am experienţă cu aluaturile şi nu mai era necesar. Am vrut să-l încerc şi pe al tău dar nu m-am îndurat să pun toată apa. În rest a ieşit foarte bun.
placinta e acum in cuptor,sper sa iasa:),cu specificatia ca si eu tot jumatate de cana de apa am pus,nu cerea mai mult aluatul..;
codruta, bafta! cantitatea de apa poate varia in functie de tipul de faina si de durata framantarii, deci nu-i neobisnuit:)
Si eu multumesc pentru reteta ! Esti o binecuvantare cu toate aceste retete ! Succes si mult noroc la toate! ( chiar daca se pare ca nu duci lipsa de noroc… :)
Dovleacul lasă destul de multă zeamă,dar…îl puteÅ£i stoarce uÅŸor,după ce s-a răcit,cu mâna desigur.PresăraÅ£i pe foaia de plăcintă un strat subÅ£ire de gris sau pesmet care va absorbi zeama dovleacului.Asta e valabil ÅŸi pt plăcinta cu mere ÅŸi chiar pt cea cu brânză dulce,care poate fi oarecum apoasă.
Adi,e cam târziu să spun chestiile astea pt cei care au postat aici,nu?Poate prinde bine postarea pt cei care sunt în încercări acum. N-are cum să nu iasă bine,vă rog să mă credeţi pe cuvânt!
mulțumesc pentru completări, daniela.
as avea o intrebare : se coace mai bine cu ventilatie sau fara ?
Am facut si eu strudel cu dovleac placintar , l-am dat pe razatoare si l-am bagat in foietaj , fara sa il coc in prealabil , dar a iesit bun .
Voi incerca si eu zilele astea reteta prezentata , imi plac mult nucile !
Multumesc !
eu am copt plăcinta fără ventilație.
ok , multumesc
in legatura cu dovleacul , care e diferenta intre ei , eu nu am folosit decat dovleac placintar , din acela micut , ca o vanata !
sunt mai multe soiuri de dovleac pentru plăcintă. de obicei toate au miezul portocaliu, chiar dacă diferă forma. aroma le e asempnătoare, oricum.
dar si acesta se poate coace la cuptor taiat in bucatele sau felii , asa cu coaja ? sau numai cel mare , care are si seminte ?
firește.
Nu a iesit prea dulce cu atata zahar? Ca dovleacul e dulce oricum, eu nu pun mai mult de 4 linguri cand fac placinta, si tot mi se pare prea dulce…
Am incercat si eu reteta magica in weekend, umplutura mi-a iesit delicioasa, am mai adaugat si niste rom cand am fiert nucile in vin! Mai am insa de lucrat la capitolul aluat fraged, caci nu mi-a iesit asa frumos ca a lui Adi aici in poze si nici foarte apetisant! Dar imi dorec sa invat! :D Multumesc Adi pentru retete, multumesc tuturor pentru tips-uri! :)
Salut! :( desi pana la momentul felierii totul parea perfect (precum in fotografiile tale) aluatul din interior a fost de…nemincat :(. arata mai mult ca o clatita (cam umflata, cred ca n-am crestat suficient aluatul) si nicidecum ca o placinta… Oare ce-am gresit? Aluatul a „inghitit” mai multa faina decat spui tu… Asta sa fi fost? N-am avut rabdare? …plina de avant in urma catorva reusite culinare :) placinta asta m-a readus cu picioarele pe pamant… :). Seara buna!
Oana, tipul de făină influențează calitatea aluatului, de bună seamă. Părerea mea e că un eșec n-ar trebui să te descurajeze (în cazul în care s-a întâmplat asta). Să știi că nici mie nu-mi ies din prima unele lucruri, motiv pentru care mai încerc:).
Buna Adrian. Ma numar si eu printre cei care au testat reteta si au de facut cateva amendamente la aluat :). Intr-adevar, este un aluat cat se poate de simplu si de usor de pregatit, insa, din pacate, ulterior lasa de dorit si la aspect si la gust. In privinta gustului as zice ca seamana mai degraba cu un aluat de covrigi. Inca nu am incercat pe reteta asta, dar am de gand sa testez la un moment dat aluatul cu smantana. Ma gandesc ca va fi mai bun. In ceea ce priveste nucile, si aici, as zice ca fierberea lor in vin ofera un pic de poezie retetei dar la gust nu contribuie aproape deloc. Doar, dupa senzatia mea, ingreuneaza putin gustul dovleacului si il inmoaie. Multa bafta!
Bogdan, aluatul o fi perfectibil (au, ce cuvânt) dar reteta asta e una tradițională, trebuie tratată ca atare( mie mi-a ieșit bun de fiecare dată). Cât despre nucă, nici cu asta nu-s de acord dar fiind chestiune de gusturi, accept:). Mulțumesc.
super idee!
insa,ce fel de vin ai folosit? alb, rosu?
si eu am incercat aceasta reteta, insa aluatul nu mi a iesit deloc. extrem de cleios si moale, iar cand am adaugat faina a fost de nemancat. ma tem ca nu este completa,intrucat faina pe care am folosit-o este si proaspata si de f buna calitate, deci nu cred ca aici este greseala.
va felicit insa ptr cum v a iesit si sper sa ne impartasiti toate secretele dumneavostra in legatura cu aceasta!
toate cele bune!
e rețeta completă:).
tocmai am savurat placinta cu dovleac.a iesit super. am citit comentariile voastre si am pus doar o jumatate de cana de apa si am adaugat o lingurita praf de copt. a iesit foarte buna,sa copt perfect a 170 grade 35 min.m-am speriat un pik cind am vazut sirop in tava,cu toate acestea foaia sa copt perfect si a baza.poza am postat-o pe facebook(album-preparate de mine). numai bine va doresc.
Ma risc.
Acum cautam o reteta noua si am dat de a ta. Pornesc la facut placinta.
Buna. Am facut si eu aceasta reteta, insa aluatul nu a iesit deloc fraged, ci tare la suprafata si cleios in interior. Gustul deloc aromat. In plus, prea multa apa pentru cantitatea de faina, de aceea a trebuit sa mai adaug faina. Ar fi bine sa ne ziceti si ce tip de faina folositi in cazul in care faina e „cheia succesului” in aceasta reteta:)
Lucia,ai perfect dreptate. aluatul este tare si cleios, cantitatea de apa era mult prea mare! Nu arată nici pe departe cu imaginea postata! Sunt convinsă ca nu are nici o legătură făina utilizată, Ingredientele sunt greșite!
ingredientele și cantitățile de aici sunt corecte.
Ioi, mã copile! Ce retetã minunatã!!
Buna Adi am facut azi reteta a iesit superrrrrrr,si aluatul pentru placinta(cea mai buna reteta pe care am incercat o ) o zi buna :)
Am incercat reteta si a iesit f buna. In loc de otet de mere am pus otet de nuci, iar cantitatea de apa am redus-o pt ca am folosit faina de cozonac. Reteta desi a starnit multe controverse, e completa. Multumesc Adi Hadean.
Buna ziua,adi!
Iata-ma si pe mine devenita fana de placinte cu dovleac.
Mi-a placut mult reteta si o incerc pentru prima data;nu raspund de reusita ,dar ori ce ar fi nu va ramane nici o firimitura.
Revin dupa festin.
Deja am probleme.Aluatul e prea moale desi am pus mai putina apa calduta decat o cana.N-am ce face,mai adaug un pic de faina.Ureaza-mi noroc?!
Ehee,experienta mea culinara mi-a sarit in ajutor si placinta a iesit extraordinara.
Multumesc din suflet inspiratorului meu Adi Hadean :lol:
DEZASTRU!! In viata mea nu mi-a iesit un aluat in halul asta de prost, lipicios, care s-a rupt, mi-a iesit o MARE VARZA dupa ce am pus dovleacul.
La dovleac se adauga putin pesmet , eu asa fac si cu foi de fietaj din comert .
Vreo recomandare de foi de placinta din comert se poate? Ma gândesc ca sunt mai multe optiuni unele mai bune, altele mai putin..
Ce tip de vin merge? Si cat se fierb nucile
buna
ce fel de dovleac trebuie sa am? dovlec din acela porcesc?
Am purces cu mare entuziasm sa fac placinta asta intrucat aveam un dovleac in camara. Pe cat de mare mi-a fost entuziasmul pe atat de dezastruos rezultatul : )) foaia de placinta e perfecta la exterior dar partea din sul, inauntru, e clisoasa si nefacuta. Ah si voiam sa impresionez asta seara cu ea. Acum nu stiu pe unde sa o pitesc asa de tare mi-e rusine. Daca adaugam niste praf de copt in aluat, cred ca reuseam. Dar mai am jumate de dovleac. Intrebarea este daca voi mai gasi musterii sa o deguste, ca dupa cea din seara asta, sunt sceptica : )))
Exact asa mi s-a intamplat si mie!
Nu-mi pusesem sperante mari, insa doar interiorul se poate manca.
Aluatul foii trebuia sa contina praf de copt, mai multa grasime ca sa fie sfarmicios sau pufos – asa cum este de fapt in imaginea postata la reteta.
Am pierdut timpul!
***** stele!
Am incercat reteta de 2 ori. Prima data partea de aluat rulata la interior a ramas cruda, ceea ce a facut ca placinta sa nu fie comestibila, dar am reincercat reteta cu un plic de drojdie uscata si a iesit ceva nemaipomenit de bun!!
UN DEZASTRU!!!!!!!!!Nu am mai facut o asemenea placinta!Cleioasa , nu mi-a iesit nimic!Aveam mari asteptari si m-a dezamagit complet !!!!!