Chutney de pere | Resturi. Pe gourmet

1.5K
chutney de pere

Seria aceasta nu este despre rețete, ci despre idei care să te ajute să faci alegeri mai bune, mai sensibile și mai prietenoase cu bugetul tău, cu trupul tău și cu mediul înconjurător. Nu toate perele au venit în lume pe picior de egalitate. Ba mai mult, unele se strică mai repede decât altele și orice lovitură le afectează (cum ar spune copiii mei, le dă „damage”). Rețeta aceasta este pentru cele mai ieftine pere pe care le speli, le cureți de coajă și de cotoare, le stropești cu zeamă de lămâie și le lași puțin deoparte. Din coji și cotoare poți face o fiertură în care adaugi zeamă de citrice, anason, vanilie sau scorțișoară și, eventual, puțin zahăr sau miere. Te poți bucura de ea rece sau caldă.

Revenind la chutney (în lipsa unui termen mai bun), topești unt într-o tigaie, la foc mediu ca să nu se ardă. Toci două cepe rozalii și un ardei iute, pe care le adaugi în unt. După ce s-au înmuiat, adaugi perele, câteva fire de rozmarin și, eventual, puțin vin sau alt alcool. Lași totul să scadă puțin, apoi condimentezi cu sare și alte mirodenii care îți plac. Eu am folosit un amestec de ghimbir, turmeric, boabe de muștar, boabe de coriandru și negrilică. Am mai pus în tigaie și un rest de dulceață de gutui, care era atât de veche încât se zaharisise. A fost o idee bună pentru că, pe lângă gustul intens și adaosul de zahăr, am reușit să eliberez și o caserolă care ocupa locul de doi ani.

Tot efortul acesta merge bine lângă brânză, carne, pește, foie gras, trufe sau ciuperci.

Las aici și rețeta video, să vă fie mai ușor.

Tot din seria asta mai găsești idei și aici.

Adrin Hădean.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close