Frigănele cu whisky cream

765
Frigănele cu whisky cream

Cine mă urmărește știe despre mine că masa mea preferată e micul dejun. Motiv pentru care încerc tot felul de rețete, care mai de care. Azi fac frigănele din pâine brioche, înmuiată bine într-o cremă superbă, în care mai pun și niște whisky cream. Nu mult, nu vă speriați. Iar pâinea brioche o voi face eu, motiv pentru care rețeta asta se desfășoară pe mai multe zile. Dar merită tot timpul din lume.

Ingrediente pâine brioche

  • 250 ml de lapte gras
  • 50 de grame de zahăr
  • 1 plic drojdie uscată
  • 585 g făină 0
  • 4 ouă mari
  • 115 g unt nesărat
  • 10 g de sare de mare fină
painea brioche

Ingrediente frigănele

  • 1 pâine brioche mare tăiată în felii groase de aproximativ 2 cm
  • 6 ouă mari
  • 2 gălbenușuri 
  • 2 lingurițe de scorțișoară
  • 1 vârf de cuțit de nucșoară
  • 1 vârf de cuțit de allspice
  • 1 linguriță de sare fină de mare
  • 35 g de zahăr brun
  • 500 de ml de frișcă lichidă (grasă)
  • 375 ml de lapte (gras)
  • Aproximativ 50 ml de whisky cream de calitate
  • Sirop de arțar, zahăr pudră și zmeură proaspătă pentru servire
ingrediente pentru brioche

Instrucțiuni brioche:

Am amestecat laptele cu drojdia și 10 grame de zahăr până la omogenizare. Am setat timer-ul pentru 15 minute și am pus bolul într-un loc cald. Drojdia dacă e activă o să facă spumă. Dacă nu face, se reia procesul cu alt plic de drojdie.

Am amestecat în bolul mixerului planetar făina cu sarea și restul de zahăr. După ce au trecut cele 15 minute am adăugat în bolul mixerului  laptele cu drojdia activată și ouăle bătute. Am pornit mixerul pe viteză mică până partea umedă a fost încorporată în partea uscată. Apoi am adăugat untul lăsat de ceva vreme la temperatura camerei. Am setat timer-ul la 10 minute și am mărit puțin viteza.

După ce au trecut și cele 10 minute am scos aluatul pe blatul de lucru pe care am presărat puțină făină. L-am făcut bilă și l-am pus întru-un castron uns cu ulei pentru o oră. Am acoperit castronul cu folie alimentară.

După o oră, volumul aluatului aproape s-a triplat. Am scos aerul din el, l-am scos pe blatul de lucru și i-am dat forma unei franzele. 

Am pus aluatul într-o tavă de cozonac pe hârtie de copt, am acoperit tava și l-am lăsat la dospit pentru încă o oră.

Înainte să expire timpul am dat drumul la cuptor, temperatură de 175 grade C.

Am uns aluatul cu ou bătut cu lapte și l-am dat la cuptorul preîncălzit pentru 20 de minute. Apoi am acoperit partea de sus cu folie de aluminiu și am crescut temperatura la 200 pentru încă 10 minute.

Apoi am scos pâinea și am lăsat-o pe un grătar de răcit peste noapte.

Instrucțiuni frigănele:

Am aprins cuptorul și am setat temperatura la 165 g C. Am întins pe hârtie de copt feliile de brioche și le-am dat la cuptorul preîncălzit pentru 20 de minute. Scopul e să usuc cât mai tare pâinea astfel va trage mult mai bine crema.

Între timp m-am ocupat de cremă. Am bătut ouăle cu condimentele. Apoi am adăugat laptele, frișca lichidă și crema de whisky.

Am așezat pe două rânduri feliile de brioche, acum rumenite, într-o tavă de 20×30

Le-am acoperit cu crema și am dat tava la frigider peste noapte. 

Dimineață am preîncălzit cuptorul la 180 g C

Am acoperit tava cu folie de aluminiu să nu ard partea de sus (am mai pățit) și am dat tava la cuptor pentru 30-35 de minute.

brioche în tavă

După ce au trecut cele 30 de minute am scos tava din cuptor și am lăsat frigănelele la răcit încă10 minute. Numai bine fac cafeaua între timp.

Cum am servit aceste frigănele

Am servit frigănelele cu sirop de arțar, zahăr pudră și zmeura proaspătă. Și cu o cană mare de cafea neagră. Drept vă spun, nu există pentru mine mic dejun mai bun ca ăsta!

servire

Pace&Love.

Andrei

Alte rețete asemănătoare găsiți și aici.

Join the Conversation

  1. Oh, ca la mama acasa. Felicitari Adi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close