Săptămâna aceasta vin în întâmpinarea voastră cu o delicioasă reţetă de ciorbă din zona Buzăului, zona în care găseşti cel mai bun babic realizat după reţete tradiţionale.
În concediul din această vară am ajuns şi în zona Buzăului şi cum ştiam renumele acestei zone pentru cârnaţii de Pleşcoi şi babic, ne-am dorit să încercăm ciorba de babic, dar am avut surpriza să aflăm că nu este sezonul ei. Pentru că am rămas cu gândul la ea, mi-am zis de ce să nu o prepar eu?
Un preparat uşor picant, dar foarte gustos, o mâncare tradiţională pe care nu ai cum să nu o apreciezi.
Este o ciorbă de legume sau de cartofi în care, la final adăugăm babicul şi o putem servi chiar şi a doua zi.
Un preparat inedit, dar surprinzător de gustos! O reţetă foarte simplă, dar şi plină de arome.
Dar să începem cu ingredientele:
- 100-150 gr de babic, în funcţie de cât de picant este
- 100 gr muşchi de porc afumat, sau ciolan afumat sau oase afumate
- 50 gr de slănină afumată cu cimbru sau fără
- 3 cartofi medii
- 1 ardei roşu sau kapia
- 1 morcov
- ½ din rădăcina unei ţeline cu frunze
- 1 ceapă roşie
- 2 linguri ulei de măsline
- 400-500 ml zeamă de varză murată, după gust
- 1 litru de apă
- sare, piper după gust
- leuştean, ţelină, pătrunjel.
Cum am început?
După ce am spălat toate legumele, le-am tăiat cuburi ca pentru orice ciorbă de legume.
Pătrunjelul, ţelina şi leuşteanul le-am tăiat mărunt, la fel şi tijele rămase, nu aruncăm nimic.
Iar babicul, muşchiul afumat şi slăninuţa le-am tăiat cuburi mai mari un pic.
Cum am continuat?
Într-o oală am pus uleiul şi am călit ceapa roşie împreună cu tijele de leuşten, ţelină şi pătrunjel, după câteva minute am adăugat legumele şi le-am călit şi pe ele un pic, apoi am adăugat apa şi am fiert pentru 15 minute.
În timpul în care au fiert legumele am tras la tigaie babicul, carnea afumată şi slăninuţa până s-au rumenit frumos.
După cele 15 minute în care au fiert legumele am adăugat şi cartofii şi am mai fiert 10-15 minute.
Acum se adaugă şi babicul, carnea afumată şi slăninuţa trase la tigaie şi zeama de varză murată fiartă separat, sare şi piper după gust şi, doar la nevoie.
Se mai lasă puţin pe foc şi se pune verdeaţă.
Cum am servit această ciorbă de babic?
Cu felii crocante de pâine şi, dacă vă place mai picant puteţi servi alături şi de un ardei iute. Simplu, gustos şi delicios!
Pentru mai multe idei vă aştept pe facebook şi pe instagram.
Pe site adihadean.ro şi pe facebook Adrian Hădean găsiţi multe alte idei de reţete. Printre ele şi ciorba de peşte cu zeamă de varză murată de altfel o reţetă la fel de inedită şi delicioasă ca şi ciorba de babic.
Până la următoarea reţetă vă doresc poftă bună şi vă mulţumesc pentru că mă urmăriţi şi pentru susţinere!
Alte rețete de ciorbe, aici.