Cotlet cu sparanghel și sfeclă coaptă

269

Dacă m-ai fi întrebat acum doi ani cât de tare-mi place sparanghelul, aș fi spus, fără să mint, că nu-mi place defel. Dacă mă întrebi azi, pot să spun fără să mint, că-mi place grozav de mult. Cum e posibil? Pe de o parte, se știe că gusturile omului pot fi cultivate (ca să nu mai spun că dacă le oferi teren prielnic, adică deschidere, ele evoluează în direcții nebănuite). Pe de altă parte, până destul de recent în viața mea, nu mâncasem sparanghel gătit cumsecade. E atât de simplu.

Ieri am gătit o legătură de sparanghel (două mâini de sparanghel, destul pentru 6 porții dacă-l folosești ca garnitură, costă 25 de lei, nu-i ieftin și nu mi-e clar de ce) ce a ajuns lângă…dar mai bine să încep cu începutul. Am luat niște cotlet cu tot cu grăsime (cotletul e sec, nu-s mare fan, prefer să aibă puțină grăsime) și l-am crestat.

Am uns cu unt un vas rezistent la cuptor și am pus în el trei ardei grași tocați.

Am pus feliile de cotlet peste ardei. Presărasem deja peste ele sare grunjoasă, piper și cimbru. Am turnat o jumătate de litru de vin alb, dulce, peste carne. Am pus cratița în cuptorul încins și am ținut-o acolo o oră.

Am spălat bine sparanghelul.

L-am tras la tigaie cu sare, piper și un strop de ulei. L-am ținut pe foc iute două minute apoi l-am lăsat la o parte, urmând să-l încălzesc un minut înainte de a-l pune pe farfurie.

Sare, piper și cimbru am pus și peste sfecla fiartă pe care am pus-o apoi în cuptor pentru 20 de minute.

Am scos carnea din cratiță, am pasat conținutul (ardei, vin, unt topit, suc din carne) și l-am scăzut pe foc până am obținut sosul pentru carne.

Cât de greu poate fi?

Să fiți sănătoși.

Join the Conversation

  1. Este foarte buna reteta ta de pus in aplicare de Craciun mai ales daca nu exista prea mult timp la dispozitie pentru o masa mai „de ocazie”

  2. cred ca e foarte bun .

  3. Ideea sosului chiar imi place. Este atat de simplu de facut si atat de plin de arome, incat imi vine sa ma duc sa fac o friptura la cuptor doar pt sosul asta :)

  4. Imi place la nebunie sparanghelul dar nu stiam de aceasta varianta. O voi incerca. In general il gateam fiert, cu un sos gen hollandaise, sau cu vinegreta.
    http://chefsimon.com/eplucher-cuire-asperge.html

    Ce fel de vin ai folosit pentru sos? Esti sigur ca era dulce? De obicei pentru sosuri se foloseste vinul sec.

    1. Adi Hădean Author says:

      da, sunt sigur. eu l-am pus:).

  5. Cristina Deac says:

    Nu e greu! O sa fac cit de curind astfel de cotlet, cu mare placere.

  6. Stefan Cioata says:

    Am incercat si a asa mi-a iesit:
    http://www.flickr.com/photos/stefan_cioata_photography/12720250965/
    A fost delicios.
    Felicitari Adi!

    1. Adi Hădean Author says:

      nu-i rău:)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close