Lasagna cu ciuperci de pădure și dovleac copt

800

Știți mâncărurile alea care efectiv nu se pot găti într-o cantitate doar atât de mică pentru o singură masă? Și de care a doua zi ne bucurăm atât de mult, că încă mai este ceva bun de gustare. Unele preparate stau foarte bine peste noapte. Unele au chiar gustul potențat, pentru că aromele au avut timp suficient să infuzeze. Vă las astăzi o rețetă care poate fi savurată a doua zi, și va fi la fel de savuroasă – adio covrigi la prânz pentru că nu am avut timp și energie să gătim ceva delicious de luat la pachet. O lasagna perfectă pentru toamnă, cu ciuperci de pădure, dovleac copt și sos bechamel infuzat cu usturoi copt. A doua zi, lasagna se va tăia frumos, straturile vor fi perfecte, iar aromele minunat îmbinate. 

Ingrediente pentru lasagna cu ciuperci de pădure și dovleac copt 

  • 250 g foi proaspete de lasagna
  • 500 g ciuperci de pădure (hribi și crăițe)
  • O felie de dovleac cremos (1 kg)
  • 4 globuri de mozzarella 
  • 150 g nuci 
  • 50 ml ulei de măsline
  • Salvie proaspătă
  • 100 g brânză maturată
  • 500 ml lapte
  • 3 linguri de făină
  • 2 măciulii de usturoi
  • Sare și piper
ingrediente pentru lasagna cu ciuperci

Modul de preparare

Dovleacul copt

Am tăiat felia de dovleac în bucăți mai mici, și am pus la copt, împreună cu salvia proaspătă, măciuliile de usturoi, condimente și câteva picături de ulei de măsline. Pentru că am copt împreună dovleacul și usturoiul, acesta va și aroma dovleacul în timpul coacerii. A durat cam o oră ca legumele să fie coapte, și să se înmoaie. Le-am lăsat la răcit până am avut nevoie de ele. 

dovleac pus la copt
dovleac copt

Sosul bechamel

Am pregătit un sos bechamel, amestecând uleiul de măsline cu făina, pe foc. Am stins cu lapte, am condimentat, și am fiert sosul la foc mic, amestecând mereu. În 15 minute sosul a fost gata, și i-am încorporat usturoiul copt, pe care l-am scos din coajă. Sosul a fost cremos, și cu o consistență ca a unei smântâni subțiri. Usturoiul copt a oferit o aromă foarte delicată sosului. 

pregătire sos bechamel
pregătire usturoi pentru copt

Ingredientele pentru celelalte straturi de lasagna cu ciuperci

Lasagna e o mâncare în care asamblarea și alternarea straturilor e una dintre cele mai importante operațiuni, așa că e cel mai util să avem toate elementele pregătite, tăiate, coapte sau răzuite, înainte să începem montarea preparatului. 

Ceea ce am făcut și eu cu ingredientele ce au avut nevoie de altă pregătire – am scurs și am tăiat felii rotunde mozzarella. Am tăiat în felii ciupercile și dovleacul copt, cu grijă pentru a nu se rupe, fiind foarte delicat și moale, după coacere. Nucile le-am tocat cu un cuțit, în bucăți mici, dar care să păstreze încă o textură crocantă. Am răzuit pe o răzătoare brânza maturată, și am păstrat-o în frigider până la momentul în care am avut nevoie de ea. 

mozarella
miez de nucă
brânză maturată

Asamblarea straturilor de lasagna

Cu toate ingredientele pregătite, am început asamblarea – în tava de fontă am turnat un strat subțire de sos bechamel, peste care am pus foile de paste. Am continuat cu dovleacul, mozzarella, ciupercile, nucile, si sos bechamel. Am continuat cu încă un strat din fiecare ingredient. Am finalizat straturile cu paste, peste care am adăugat sos și brânza maturată răzuită. Am pus tava la copt pentru cam o oră, la 180 de grade, până când lasagna a făcut o crustă rumenă și delicioasă. 

asamblare lasagna cu ciuperci
asamblare lasagna cu ciuperci 2

Cum am servit lasagna cu ciuperci de pădure și dovleac

După ce lasagna s-a răcit un sfert de oră, am servit prima porție, fierbinte și cremoasă – toate aromele toamnei s-au regăsit în farfuria mea – ciuperci de pădure, dovleac copt, nuci, usturoi copt au oferit o complexitate care poate face orice iubitor de lasagna clasică, cu ragu, să încerce din când în când o variantă vegetală, la fel de savuroasă. 

servire lasagna cu ciuperci

A doua zi, straturile din lasagna erau mai bine definite, aromele s-au completat delicios, și am avut un prânz perfect. Am ales să încălzesc lasagna, dar fiind o variantă fără carne, ar putea fi la fel de bună de servit chiar și rece. 

lasagna cu ciuperci

Sper să vă bucurați de aromele acestei lasagna delicioase toamna asta, mai ales că e poate singurul fel cu paste pe care îl putem savura și în ziua următoare.   

lasagna cu ciuperci în secțiune

Cu drag, Cristina

Alte idei de lasagna găsiți și aici.

Join the Conversation

  1. Hmm, îmi scapă mie ceva? Unde sunt vinetele coapte la focul din curte în rețeta asta? :)

    1. Draga Cristina,

      Desi paragraful nu aparține rețetei, așa cum foarte perspicace ai observat, totuși, dacă îți plan vinetele, ai putea să le integrezi cu succes în această lasagna de toamnă. Ai putea să le coci, și să le pui fileuri coapte între straturi, sau să le tai felii, și sa le pui foarte repede pe grătar, cu tot cu coajă, și să le folosești în lasagna așa.

      O zi frumoasă!

    2. Ți-a scăpat titlul rețetei-”Lasagna cu ciuperci de pădure și dovleac copt ” ! Cu vinete e altă rețetă,altă mâncare de pește…

  2. Cu vinetele ce facem?

    1. Cristina Frangopol says:

      Dragă Gabriela,

      Deși vinetele nu făceau parte din această rețetă, lasagna se poate personaliza cu legumele care îți plac, și le poți piti între straturile de paste. Poți folosi vinete coapte întregi, sau ușor prăjite pe grătar sau în tigaie.

      O zi frumoasă!

      Cristina

  3. Am facut reteta. Fiind vegetarian sa potrivit perfect. Multumim pentru idee.

    1. Dragă Solcreation,

      Mă bucur că ți-a plăcut! Rețetele vegetariene sunt la fel de bune ca și cele cu carne, iar legumele au variante infinite de a oferi mese complete, delicioase!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close