Tartă cu gutui în vin

462

Nu obișnuiam să mănânc gutui pentru că sunt nițel amărui și urâte la curățat. Dar am trecut peste asta și am aflat că fac casă bună cu vinul roșu. Acum mi se pare că cel mai frumos desert de toamnă conține gutui.

Am folosit
  • 4 gutui
  • 100 g zahăr brun soft (moale)
  • Scorțișoară
  • Anason stelat
  • 200 ml de vin roșu sec
Pentru aluat:
  • 260 g de făină
  • 160 g de unt gras
  • O linguriță oțet de mere
  • 4 linguri de apă rece
  • Un praf de sare
  • 2 linguri de zahăr (opțional)
  • 1 ou bătut pentru uns marginile
  • levănțică
Pentru presărat peste aluat:
  • 100 g de zahăr brun
  • 5 linguri de pesmet
  • 1 lingură de scorțișoară, toate combinate.
Mod de preparare

Întâi am spălat gutuile de puful galben. Le-am tăiat felii, le-am pus în tavă și am presărat peste ele zahărul brun, scorțișoară si vinul roșu. Am pus în tavă și un anason stelat pentru și mai multă aromă. Am copt la 200 grade până s-au înmuiat gutuile și până am cedat mirosului.

Cât gutuile se coceau, am făcut blatul. Am pus în vasul robotului făina cu praful de sare și cu untul rece tăiat bucățele, am pulsat până am obținut firimituri, apoi am adăugat oțetul de mere și apa rece. Am frământat puțin cât să încorporez într-o bilă. Nu frământați prea mult, nu vrem să dezvoltăm rețeaua de gluten, va ieși tare blatul când se va coace. L-am întins pe o foaie de copt să aștepte gutuile. Am presărat pe el un amestec de zahăr brun, scorțișoară și pesmet.

Am scos tava cu gutuile. Arătau așa:

Cum s-au răcorit puțin, le-am așezat pe blat peste amestecul de zahăr, pesmet și scorțișoară. Am turnat și restul de sirop din tavă.

Am împăturit marginile, le-am uns cu ou bătut și am presărat levănțică. Aveam deja cuptorul încins la 190 de grade. E gata când marginile devin maronii. Aproximativ 15 minute.

Și, de îndată ce s-a răcit puțin, vă puteți bucura de unul dintre cele mai faine deserturi de toamnă!

Cu drag, Andreea

Join the Conversation

  1. Cornelia Borza says:

    Multumesc pentru reteta, delicioasa! ❤️❤️❤️

  2. Super reteta, eu stau la tara si imi cad o multime de gutui zilnic din pom, am facut compot si gem dar cat sa fac.. acum incercam si un desert! Multumim Andreea!

  3. Am facut reteta si m-am intors la ea de cateva ori. Este delicioasa! Multumim!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close