Tot ce pot spune este că la noi, toamna vine cu supe creme la pachet. Ador supa cremă, mai ales cea de praz și cea de cartof dulce. Pentru azi, m-am gândit să vă încânt cu supa cremă de cartof dulce și cimbru proaspăt, merge perfect, mai ales la prima zăpadă. Când afară este rece, dar înăuntru vrei să creezi o atmosferă de liniște, aprinzi niște luminițe, pui un jazz și savurezi o supă cremă care te unge pe suflet. Ce poate să fie mai cozy de atât!?. De asemenea, supa cremă este și un conform food. Se face super rapid și nu necesită multă osteneală. Mai jos regăsiți ingredientele și metoda de prepare.
Ingrediente pentru supa cremă de cartof dulce (4 porții):
- 1 cartof dulce (cel mai mare)
- 1 morcov
- Un sfert dintr-o țelină
- 1 ceapă
- 3-4 căței de usturoi
- 1.2 l apă
- Sare
- Piper
- 2 crenguțe de cimbru proaspăt
- 200 ml smântână de gătit
- 1 lingură de ulei
Ingrediente pentru servire:
- Bacon
- Pâine pentru crutoane
- Fulgi de chili (opționali)
Metoda de preparare supă cremă de cartof dulce:
Am început prin a-mi pregăti mise en place-ul. Astfel am tăiat ceapa julien, țelina și morcovul cubulețe medii, usturoiul cubulețe mici. Am spălat crenguțele de cimbru și, bineînțeles, cartoful dulce curățat și tăiat cuburi generoase. V-am zis, nu e mare osteneală!
Am luat o oală de inox, de vreo 4 litri, în care am pus o lingură de ulei și l-am încins. Peste ulei am pus ceapa și am lăsat-o la prăjit până a devenit sticloasă, după care am adăugat usturoiul, țelina și morcovul. Îmi place să călesc legumele înainte, deoarece au o dulceață specială care iasă la exterior atunci când sunt călite câteva minute.
După ce s-au călit legumele, am pus cubulețele de cartof dulce și apa, tot acum am pus și frunzulițele de cimbru de pe crenguțe. Am pus sare și piper, dar nu prea mult, mai pun la final, după ce mixez supa.
În acest timp, eu am prăjit baconul și pâinea în grăsimea de la bacon, pentru că nu vreau să pierd aromele.
Am lăsat totul la fiert până când s-au gătit toate legumele, aproximativ 30 de minute. După cele 30 de minute, am dat focul la minimum și am pus în oală cei 200 ml de smântână, am lăsat totul vreo 3 minute la foc mic, după care am luat oala de pe foc și am pus mixerul vertical la treabă.
Cum am servit supa?
Mixerul vertical mă ajută foarte mult să obțin cremozitatea de care am nevoie și să pisez totul foarte fin. În cele din urmă, supa are o textură foarte faină, nu are nevoie de mai mult sau mai puțin lichid, are consistența perfectă. Am verificat aroma supei și am mai adăugat puțină sare și puțin piper, până când a obținut gustul dorit de către mine.
Am servit supa cremă de cartof dulce în cele mai drăguțe boluri, alături de bacon crocant și pâine prăjită, deasupra am pus niște frunze de cimbru proaspăt și fulgi de chili.
Spor la gătit,
Este foarte buna! Am mai incercat rețete pana la asta si aici m-am oprit. 10! E a 3-a oara cand o fac. Mulțumesc!