Când vine vorba despre condimente, primul lucru care îmi vine în minte, este mâncarea indiană. Explozia de gusturi pe care această bucătărie o oferă, este ceva senzațional. Așa că, pentru astăzi, am decis să prepar un fel de mâncare indian, butter chicken. Combinația dintre marinada puiului, sosul fin, și condimentele necesare, fac ca acest butter chicken să fie un deliciu. Cu siguranță trebuie un pic cultivat acest gust puternic de condimente, însă după ce încerci de câteva ori, cel probabil nu o să te mai saturi de el.
Ingrediente marinadă butter chicken (4 porții)
- 1 kg pulpe de pui dezosate
- 3 grăunți de usturoi
- O bucățică de ghimbir
- Sare
- 250 grame iaurt grecesc
- O linguriță turmeric
- O linguriță de chimen măcinat
- 2 lingurițe condiment garam-masala
- Jumătate de linguriță de chilli măcinat
Ingrediente pentru sos butter chicken
- 1 ceapă roșie
- 400 grame roșii proaspete (sau la conservă)
- 5 grăunți de usturoi
- O bucată de ghimbir
- 100 ml smântână lichidă
- 3 lingurițe de garam masala
- 1 linguriță de boabe de coriandru
- 1 linguriță de chilli (sau boia dulce dacă nu preferați picant)
- 1 linguriță de turmeric
- 1 linguriță de chimen
- O linguriță de zahăr
- 50 g unt
- Ulei
Mod de preparare butter chicken
Primul pas este marinarea puiului. Am tăiat pulpele in bucăți mici și le-am pus într-un castron încăpător.
Peste am pus sare, după gust, cam 10% din cantitatea de carne, deci cam 10 grame. Am adăugat și usturoiul si ghimbirul date pe răzătoarea mică, condimentele și iaurtul. Le-am amestecat bine, până s-au încorporat suficient.
Marinarea se face în funcție de timp, însă cu cât mai mult, cu atât mai bine. Între o oră și peste noapte.
După ce a trecut timpul în care puiul s-a marinat, am pregătit o tigaie destul de mare, în care am pus ulei, și am călit/prăjit puiul, cam 3 minute pe fiecare parte, până a prins o culoare rumenă. Deoarece a fost prea mult, l-am călit în două etape.
L-am scos într-un castron, și l-am păstrat la cald.
În aceeași tigaie, am mai pus un pic de ulei și un pic de unt, și am călit ceapa roșie, tăiată fideluță, cam 5-6 minute, până aceasta s-a înmuiat.
Peste am pus usturoiul și ghimbirul, amandouă date pe răzătoarea mică. După un minut, am adăugat toate condimentele, și am lăsat cam 30 de secunde să-și dezvolte aroma. Peste am pus roșiile tăiate bucăți, si cam 100 ml apă. După ce a fiert 5 minute, am pus sare și lingurița de sare, și am mai lasat 15 minute să fiarbă la foc mic.
Acest amestec l-am pus la blender, și l-am pasat foarte bine, până a devenit fin ca și catifeaua. L-am pus înapoi, în aceeași tigaie.
După ce a început să fiarbă, am pus puiul cu toate sucurile de și le-a lăsat în castron, și am lăsat să fiarbă cam 25 de minute. Am gustat să văd dacă lipsește ceva, apoi am pus smântâna lichidă, am mai lăsat 5 minute pe foc și gata.
Cum am servit acest butter chicken
Fierbinte, alături de orez yasmine fiert, simplu, câteva felii de ghimbir tăiat și smântână lichidă pe deasupra. Se poate desigur și cu orice fel de lipie naan caldă și ea.
Merge prefect cu vremea rece de afară, îți încălzește sufletul.
Alte rețete cu pui găsiți și aici.
Voi incerca aceasta reteta pt ca sunt un iubitor al mancarii indiene. Totusi, folosirea cuvantului „graunți de usturoi” in loc de „cațel de usturoi” mi se pare aiurea. Si inca ceva. 10% sare din cantitatea de carne (1 kg) este 100 gr nu 10 gr.
Rectificati pana nu strica cineva puiul transformandu-l in muraatura…
Multumesc pentru atentionare. greseala va fi rectificata :)
Eu nu sunt pasionata de gatit, dar toate retetele de aici mi se par foarte bine explicate si usor de urmarit. Personal urasc video-urile. Si vorbele inutile de pe langa retete, doar asa ca sa aiba articolul multe cuvinte.
Iar site-ul… excelent! Felicitari pentru simplitatea, curatenia si eleganta acestuia.
Wow! Ce ma bucur ca te-am descoperit Adi! Mulțumim pentru rețete ♥️