Fasole grasă, dar slabă

1.2K

Am sărbătorit 1 Decembrie acasă, împreună cu câțiva prieteni cu care am împărțit pâine, fasole, ciolan, cârnați și vin. Și horincă din Maramureș, de la fratele meu. V-aș povesti mai mult despre Unire, uniune și unitate, dar mi-am propus să scriu mai mult despre mâncare decât despre alte lucruri, aici, pe adihadean.ro, ceea ce și fac din 2008 încoace (azi, unul dintre primele gânduri după ce m-am trezit a fost acela că se împlinesc în câteva zile 8 ani de când scriu aici), așa că o să scriu despre ce am gătit. Nu mă întrebați de ce-i tradițional să mănânci fasole cu ciolan sau cârnați de 1 Decembrie, probabil din spirit practic, fiind genul de mâncare care se poate găti în cantități mari fără să necesite abilități tehnice deosebite (practic, și pentru idiotul satului e greu să strice fasolea). În plus, e suficient de ieftină încât să și-o permită aproape toți românii și e ușor de împărțit. Practic, are toate calitățile pentru a deveni repede o mâncare populară, chiar națională. Poate ar trebui s-o înregistrăm ca atare, să nu ne trezim că nu mai putem s-o gătim fără acordul Uniunii  sau al mai știu eu cui (Doamne păzește!). Bine, dară. Acestea fiind spuse, hai să vedem ce fasole am știut să gătesc pentru ăst 1 Decembrie, și o să mă refer aici doar la unul dintre cele patru feluri pe care le-am gătit cât mai responsabil posibil.

Am luat o jumătate de kilogram de fasole albă și grasă pe care am pus-o la înmuiat peste noapte. Am spălat-o bine înainte, am spălat-o bine și după. Am pus-o la fiert în apă cu sare, cu o legătură de cimbru, două-trei foi de dafin, un morcov, o căpățână de usturoi, o ceapă nu tare mare, o roșie mică și o gutuie coaptă bine. Focul a fost mic, fasolea a fiert și s-a umflat încet într-un ceas și jumătate.

fasole 3Când fasolea a fost spre gata de fiert am trecut la pasul următor. Am pus două linguri de ulei într-o cratiță, am feliat subțire (cu mandolina) două cepe, un ardei kapia, doi morcovi și o rădăcină de pătrunjel. Le-am lăsat să asude pe foc mic și am pus fasolea fiartă din care am scos legumele și ierburile împreună cu care a fiert. După 20 de minute am turnat peste fasole aproape un litru de suc de roșii făcut de mama (puteți folosi orice suc de roșii, roșii pasate sau pastă de roșii lungită cu apă caldă, într-o cantitate care să ofere consistență sosului de pe fasole).

fasole 1Tot pe foc mic am lăsat să scadă sosul cam un sfert de ceas. Am potrivit gustul cu sare, piper și încă puțin cimbru proaspăt. N-a fost nevoie de mai mult, de mai multe. Lângă fasolea asta am pus ciolan, dar asta-i altă poveste, pentru altă zi. Să fiți sănătoși.

fasole 2

Join the Conversation

  1. voi incerca si aceasta varianta Chef. multzam :)

  2. No, nu pare nici asa greu de facut! Nom nom nom!

  3. Buna fasolea asta, dar pentru mine cea mai buna fasole mancata vreodata ramane supa de fasole uscata pe care o mancam cand eram copil, cu fasole alba cu boabe mari (grasa, ii spui tu), in care boabele ajungeau sa se dezintegreze usor de atata fiert. Se punea in supa numai ceapa (se arunca dupa fiert), foi de dafin si niste bucatele mici de sorici de la slanina sarata (posibil si afumata), curatate de slanina si fierte impreuna cu supa. Atat. Se manca cu o salata de ceapa cu otet si ulei. Cea mai buna fasole mancata vreodata si prima mancare pe care am inceput sa o mananc fara nazuri si chiar imi placea.

  4. Arcas Flavius says:

    Iti urmaresc de mult retetele postate, unele dintre ele am incercat sa le si fac!,Iti multumesc ca postezi si as putea zice ca datorita tie nu mai am nevoie de carte de bucate.O zi faina sa ai Chef!
    P.S. Fasolea arata delicioasa, fug in bucatarie sa ma apuc de ea.

  5. Foarte rar mananc mancare de fasole, mai degraba ciorba. Dar a ta arata asa de bine si parca si simt aroma gutuii de-mi vine sa bag acum lingura in strachina. :)

  6. Bună bună fasolea :) am făcut și eu azi și am avut parte doar de laude :) deci mulțam pentru rețetă.

  7. Am facut aceasta reteta si a iesit foarte buna! Nu a mai ramas nimic in oala…

  8. Buna Adi! Imi poti spune motivul pentru care pui gutuie in prima apa la fiert, te rog?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close