Desert rapid cu ciocolată

540

1

Un amănunt al activităţii noastre de interni la adihadean.ro pe care unii dintre dumneavoastră l-aţi intuit deja este faptul că săptămânal primim câte o temă generală pe care, fiecare după putinţa lui, trebuie să o respectăm în reţeta pe care cu drag v-o aducem sub privire. Nu toate sunt simple, nu toate vin la îndemâna pregătirii sau experienţei noastre, dar în fiecare dintre ele punem, în afara strădaniei, un strop din noi şi din felul în care vedem noi bucătăria. Uneori provocăm, alteori dezamăgim, atacăm trend-uri, ne înţelegem greşelile şi limitele, avem aşteptări, suferim când nu ne apreciaţi, ne atacăm mai mult sau mai puţin subtil unii pe ceilalţi, încercăm să evoluăm, reuşim uneori, alteori suntem dezamăgiţi de noi, cert este că indiferent de cât de ocupaţi sau obosiţi suntem, încercăm să vă dăm idei bune de reţete care, sperăm noi, vă pun la treabă. De exemplu, tema de săptămâna asta a fost Sweets for my sweet. Desertologii se bucură, Olguţa jubilează. Eu, mai degrabă bucătar, mă uit lung pe geam. Deserturi, deserturi, mama lor de prăjituri! Într-un final, mă decid să fiu, dacă nu priceput, măcar onest. Silviei mele îi place ciocolata. Orice alt desert o impresionează cât pe chef Patrizzia pastele Carbonara. Îi mai place gustul de migdale şi, pe lângă ciocolată, ciocolata. Asta e… Să trecem la treabă!
Lista de cumpărături: 500 ml smântână pentru frişcă, 100 g ciocolată albă, 100 g ciocolată neagră şi jumătate de ciocolată foarte bună pentru décor, 150 g de biscuiţi amaretti, 75 g de nucă mărunţită, nu măcinată, 25 ml Amaretto şi 100 de g unt.
Aduceţi untul la temperatura camerei. Amestecaţi-l un pic pentru a căpăta aspectul unei crème şi încorporaţi lichiorul. Adăugaţi biscuiţii sfărâmaţi şi nuca mărunţită. Puneţi din acest amestec pe fundul fiecarui vas de servire, nivelând stratul.

2
Bateţi 300 ml de smântână până se face frişcă.
Topiţi ciocolata albă într-un vas la bain-marie. Pentru cei care nu cunosc acest termen, bain-marie este un lichid fierbinte folosit pentru a încălzi un recipient conținând felul de mâncare preparat. În cazul nostru, vom utiliza apa ca intermediar între foc şi ciocolată pentru o topire lentă, uniformă şi lipsită de riscuri.

3
Când ciocolata s-a topit, încorporaţi 100 de ml de smântână nebătută. Luaţi de pe foc, lăsaţi două minute şi încorporaţi cu mişcări uşoare de jos în sus jumătate din cantitatea de frişcă.

4
Procedaţi identic cu ciocolata neagră.
Aranjaţi în fiecare vas de servire peste untul cu amaretti un strat de ciocolată albă, iar deasupra lui, unul de ciocolată neagră. Daţi la frigider pentru măcar jumătate de oră.
Înainte de servire, radeţi deasupra ciocolată sau puneţi o linguriţă cu dulceaţă de portocale.

5
Eu atâta am ştiut să fac astăzi. Voi ce desert aţi fi făcut pe gustul persoanei iubite? Cum aţi fi rezolvat în mod onest tema “Sweets for my sweet”?

Text & Foto: Costin Barbutz

Facebook 16 minutes & guests

Join the Conversation

  1. Bucatar bucatar, dar ti-a iesit exemplar! Braaavooo!
    P.S. – nu e nevoie sa zic ca eu sar intr-un picior cand e vorba de dulce si ma uit lung pe geam cand e ceva sarat :))) Mintea mea nu e la fel de creativa cand vine vorba de chestii sarate, nu e antrenata, de aceea m-am bucurat mult pentru internship-ul asta – ajung sa mai gatesc si altceva, invat niste chestii la care nu m-as fi gandit inainte sau le-as fi trecut cu vederea foarte usor.

  2. Olguța, aștept cu nerăbdare o lecție dulce! Să fie cremoasă, însiropată, dar pentru mine, fără ciocolată.

  3. Nu prea imi ies la socoteala cantitatile de smantanapentru frisca. De ce bat 300 ml smantana, ca nu este adaugata nicaieri. Si daca bat 300 ml smantana, nu imi mai raman cate 100 ml smantana nebatuta pentru fiecare tip de ciocolata (200 ml smantana nebatuta in total). Daca fac suma am asa: 300 ml smantana batuta (nefolosita nicaieri in reteta) + 200 ml smantana nebatuta (cate 100 ml pt fiecare tip de ciocolata). In lista de cumparaturi scrie 450 ml smantana pentru frisca. Care sunt cantitatile necesare de smantana pentru frisca ? Asi dori sa fac si eu desertul ca arata tare bine!

  4. Dana Profiroiu says:

    Foarte interesanta reteta! Am totusi o nedumerire:
    Se mentioneaza ca se amesteca 100 ml smantana nebatuta cu ciocolata alba si la fel se procedeaza cu ciocolata neagra.
    La ingrediente se mentioneaza 450 ml smantana pt frisca, din care 300 ml se bat frisca.
    Peste untul cu amaretti se pune un strat de ciocolată albă, iar deasupra lui, unul de ciocolată neagră.
    Spuneti-mi va rog unde se foloseste frisca.
    Multumesc!

    1. Greseala este a mea. Este vorba de 500 ml smantana. Total. 300 de grame se bate, 100 de ml se pun nebatute in ciocolata alba, 100 ml in ciocolata neagra. Jumatate din cantitatea de frisca se pune in ciocolata neagra cu smantana, jumatate in ciocolata alba cu smantana.
      Inca o data, scuze pentru neatentie!

  5. tigerlyly says:

    Nu ma bag de obicei la comentarii dar m-am cam plictisit de poze frumoase copiate dupa Internet si retete traduse gresit.
    1. Spui ca e nevoie de 450 ml frisca lichida , dar matematica zice ca 300ml frisca batuta + 100ml nebatuta per culoare de ciocolata face 500ml.
    2. Spui ca la fiecare ciocolata adaugi 100ml frisca nebatuta si arati fotografie in care este incorporata frisca batuta.
    De ceilalti 300ml e care i-ai batut nu se mai pomeneste ca nah, Google translater este cam slab la traduceri de retete copiate de pe Pinterest.

    Data viitoare trimite un email ceva, te ajut sa inveti engleza mai bine si sa tii cont de cantitatile necesare, nu de alta dar poate profesoara de matematica nu a fost prea grozava nici ea.

    Bineineteles ca nu vei publica acets comentariu, dar cel putin intelegi ca nu toti cititorii sint de acord cu nivelul scazut de respect fata de ei pe care il dovedeste acest articol.

    O zi mai buna pentru retete de pretutindeni :D

    1. Adi Hădean Author says:

      uite că am publicat comentariul, deși e cel puțin idiot, dacă nu cumva e chiar răuvoitor. costin a făcut o eroare la redactarea textului, așa cum poate face oricine. mai mult, și-a cerut scuze pentru ea și va corecta textul. să-l acuzi că a copiat rețeta și a furat pozele – asta-i lipsă de respect, și față de el, și față de acest blog.

    2. Trist. De ce te apuci sa comentezi daca nu te intereseaza reteta. Oricine mai greseste la tastat.

      Costin – multumesc pentru clarificare! chiar maine am sa incerc reteta.

    3. Încă o dată îmi cer scuze pentru cei 50 de ml smântână lipsă. Cu sinceritate, rezultă din faptul că această rețetă, presupune 250 de ml frișcă la cantitatea de ciocolată indicată. Am rotunjit pentru o consistență pe care ulterior realizării rețetei am dorit-o mai „aerată”.
      În privința fotografiilor…îmi lasă un gust amar faptul că experiența mea de 25 de ani în domeniu poate să fie scuipată de dumneavoastră cu o acuzație de furt. Rețeta cu strat de unt, ciocolată albă și neagră e un clasic al bucătăriei italiene. Eu i-am adus macarons cu migdale și Amaretto ca și notă personală. Nu m-aș mira să găsesc această idee și la altcineva. E o completare naturală. Supărarea dumneavoastră este ușor exagerată, atitudinea extrem de agresivă. Vă doresc liniște sufletească si Sărbători fericite!

    4. Eu zic ca inainte sa invatati pe altii limba engleza, ar fi mai bine sa invatati dumneavoastra limba romana. Copiate „dupa” internet nu este cea mai corecta exprimare.

  6. Omul zice asa:

    „Când ciocolata s-a topit, încorporaţi 100 de ml de smântână nebătută. Luaţi de pe foc, lăsaţi două minute şi încorporaţi cu mişcări uşoare de jos în sus jumătate din cantitatea de frişcă.”

    Iaca și frișca!!! Unde-i nedumerirea? Ce-ar fi să citim cu puțin mai multă atenție și răbdare și abia apoi să sărim la gâtul omului!!!

  7. Va urmaresc cu interes si placere,mereu.Am incercat multe retete.Pentru mine toate au fost fantastic de reusite.(am primit laude de fiecare data)O voi face si pe asta deoarece tot ce cuprinde ciocolata nu m-a dezamagit niciodata.Nu-i inteleg pe cei care carcotesc si ei nu stiu nici sa fiarba apa.O zi …ciocolatoasa!(asa,sa fiu in ton cu reteta)Va iubesc si va respect!

  8. Sa revenim la subiectul Sweets for my sweet de la starea asta amaruie. In general, deserturile pentru my better half sunt cu ciocolata si pana acum cel mai apreciat desert a fost un brownie cu zmeura.

  9. Am uitat sa intreb. Cantitatile sunt doar pentru cele 3 portii din imagine ?

    1. Cu regret vă informez că da. Bolurile sunt însă mai mari decât par. Puteți face mai multe în pahare.

  10. Nici un regret :). Mulțumesc pentru răspuns…oricum am făcut porție dubla ca sa îmi satur prietenii!

  11. Ar trebui sa fim recunoscatori celor care depun efort pentru a ne aduce retete atat de bune si de frumos prezentate.
    Tot ce am incercat a fost perfect,am numai cuvinte de lauda,si nu pot decat ca,din toata inima,sa va multumesc.

    Mergeti inainte,noi va urmarim cu drag si deosebit interes.
    Sanatate!

  12. Ok. Acum am tema pentru weekendul asta :)).

  13. Of, câtă rea-voință pe lumea asta… Mai greșește omul, dar dacă ești civilizat procedezi ca Andra, întrebi frumos.
    Acest desert rapid cu ciocolată mi se pare extrem de ademenitor și ușor de preparat. Chiar mă gândesc să-l prepar în zilele de Anul Nou, când suntem ghiftuiți și vrem dulciuri mai fără cocă. Mulțumesc pentru rețetă!

  14. Mintea mea inlocuieste biscuitii cu pricomigdalele. :)

  15. Am facut aceasta reteta week-end-ul trecut si iubitul meu a fost incantat si m-a intrebat cand ii mai fac:)). Asadar, multumesc pentru reteta Costin!

  16. Puteti sa precizati,va rog pentru cate persoane este reteta?

    Multumesc

    1. Silvia Barbutz says:

      Cantitatea obtinuta a fost impartita in trei boluri destul de generoase. Daca aveti niste boluri mai mici, ar putea sa va iasa poate patru portii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close