Jean-Paul Guerlain spunea că „parfumul este cea mai intensă formă de memorie”.
Dacă v-aș întreba ce miros are iarna, ce ați răspunde?
Primul meu gând a fost că iarna miroase a portocale, așa că, pentru desertul de astăzi am folosit ca inspirație aceste fructe tropicale, însă am ales să pregătesc un șerbet făcut din clementine.
Ce altceva mă mai duce pe mine cu gândul la iernile din copilărie?
Hmm, păi să vedem: mirosul bradului, dar și cel al lemnelor arse în sobă, mirosul sarmalelor proaspăt scoase din cuptor, al cârnaților afumați, mireasma vinului fiert cu scorțişoară, a cornulețelor cu nucă pudrate cu zahăr, a feliilor de cartofi cu sare coapte pe plită, mirosul hainelor înghețate pe care bunica le aducea în casă la uscat, mirosul zăpezii proaspăt așternută, al gerului năprasnic și multe altele…
Cu nostalgie mă gândesc la toate amintirile frumoase pe care le am legate de acest anotimp.
Revenind la rețetă, iată ingredientele de care am avut nevoie pentru a pregăti acest șerbet de clementine:
- 4-5 clementine
- coajă de lămâie rasă
- o lingură de lapte de cocos (este opțională, se poate și fără)
- 2-3 linguri de miere de albine
- câteva picături de esență cu aromă de vanilie
Modul de preparare al șerbetului de clementine
Am spălat clementinele, după care le-am decojit și am separat feliile, așezându-le pe un platou.
Poate vă întrebați de ce nu am folosit mandarine?
Spre deosebire de mandarine, clementinele conțin semințe foarte puține sau chiar nu au deloc semințe, cum a fost și în cazul clementinelor pe care le-am folosit eu, cultivate aici în Italia.
Am pus apoi feliile de clementine într-o pungă și le-am lăsat peste noapte la congelator.
A doua zi le-am scos și le-am transferat în recipientul unui robot de bucătărie.
Am mai adăugat următoarele: laptele de cocos, mierea de albine, puțină coajă de lămâie rasă și esența cu aromă de vanilie.
Am mixat totul foarte bine timp de aproximativ un minut, iar şerbetul de clementine a fost gata.
Servirea șerbetului de clementine
Am pus șerbetul de clementine într-o cupă de sticlă, l-am ornat cu câteva felii de clementine peste care am mai pus puțină miere de albine, iar în centru am mai adăugat niște coajă de lămâie rasă.
Este un desert aromat și răcoritor, se pregătește foarte ușor din doar câteva ingrediente și este nemaipomenit de bun!
Sper să îl încercați și voi iarna aceasta, aștept părerile voastre dacă îl veți pregăti.
Aveți grijă de voi, vă doresc toate cele bune!
Cu drag,
Alte idei festive mai găsiți și aici.