Vă scriu aceste rânduri cu o mână pe lingura de lemn È™i cu una pe gantera de fier. Sunt în plin război cu kilogramele pe care le port în jurul taliei È™i în alte zone, mai mult sau mai puÈ›in pufoase. După ziua de ieri am rămas cu ceva febră musculară È™i cu orgoliul puÈ›in È™ifonat. Am fost la Tae bo. ÃŽn vară, credeam că-s un mare È™mecher pentru că pot alerga 10 kilometri fără să-mi crape splina ori pentru că pot pedala 50 -60 de kilometri într-o zi. Sigur, nu-i tomna uÈ™or să face acele lucruri dar ieri am aflat că rezistenÈ›a mea la efort e praf È™i că nici cu mobilitatea nu stau grozav. Am ieÈ™it din formaÈ›ie la jumătatea orei, pufăind ca un cal de poÈ™talion. Sportul acesta e foarte solicitant È™i dacă nimereÈ™ti la ora unui antrenor ceva mai vulcanic (aÈ™a cum am pățit eu ieri), eÈ™ti rezolvat. Consolarea maximă e că genul acesta de miÈ™care are un efect fantastic: consumă din È›esutul adipos pe tot parcursul zilei, pentru că musculatura are nevoie de energie pentru refacere. De aceea voi merge la Tae bo È™i azi. Gras, gras, da’ nu mă las.
Acum, despre mâncare. În week-end am făcut primul meu biryani de pui. O experiență infinit mai puțin dureroasă decâ prima mea oră de Tae bo. Biryani e o mâncare de origine persană, deci puteți să găsiți versiuni ale ei în Iran. Însă cel mai des o să găsiți mâncarea asta în India, Pakistan, în regiunile în care trăiesc indieni (Asia de sud-est, unde am și mâncat prima dată biryani) ori în restaurantele cu specific îndian din România (sau alte țări, desigur). Am căutat pe net how to make biryani și am găsit un indian din Haiderabad care explica simplu și foarte fain despre chicken biryani. Am ales să fac versiunea lui, cea mai simplă dintre toate cele pe care le-am găsit.
Am folosit piept de pui dar puteți folosi și aripi sau pulpe. Am tăiat carnea în bucăți medii. Am pus condimentele: 1 linguriță de garam masala, una de cardamon măcinat, una de mentă uscată, una de curry dulce, una de curcuma, una de sare și o jumătate de linguriță de praf de șofran. Am mai pus semințe de cumin, cuișoare, foi de dafin și un baton de scorțișoară.
Am turnat peste ele o cutie mare de iaurt. Am amestecat bine și am lăsat carnea la marinat, la rece, două ore.
Separat, am făcut un sos din smântână fermentată, puțină sare, puțin piper, cardamon măcinat și mentă. Și puțin ulei de măsline. Am amestecat bine și am obținut un sos răcoritor, bun de pus peste biryani.
Omu’ de pe net a spus că neapărat trebuie să las orezul la înmuiat, o jumătate de ceas înainte de a-l folosi. Am făcut asta. Zice că dacă faci aÈ™a, va fierbe uniform. Bine. Faza e că trebuie fiert doar pe jumătate, apoi se scurge apa de pe el. VedeÈ›i imediat de ce.
Am amestecat orezul fiert pe jumătate, cu ardei tăiat cubulețe, usturoi mărunțit și o jumătate de roșie, mărunțită și ea.
Am pus orezul peste puiul marinat (pe care l-am lăsat cu tot cu iaurt&mirodenii) și l-am stropit cu apă în care am dizolvat curcuma și șofran. Pentru culoare, desigur. Peste oală se pune un capac iar oala se pune pe foc mic, pentru o jumătate de oră. Așa spune indianul. Eu, mai deștept decât indianul, am lăsat oala 45 de minute, să mă asigur că se face puiul suficient.
Puiul s-a făcut, e drept, dar nu avea nevoie de 45 de minute. Orezul s-a făcut un pic prea tare, fără a deveni clicos, totuși. Deci, jumătate de oră zice la carte, jumătate de oră lăsăm, pe viitor. În planul 2 vedeți o tigaie cu lamb curry, dar asta-i o poveste pentru mâine.
Important: puneți o linguriță de sare în apa în care fierbeți orezul. Gustați apa după ce ați pus orezul. Dacă nu-i destul de sărată, mai puneți sare, altfel orezul va fi nesărat. Și mai important: nu lăsați orezul să fiarbă cinci minute, trei îi ajung (îl puneți în apă în momentul în care aceasta începe să fiarbă).
Clar, voi mai face. Pentru că e ușor de făcut, e bun-bun și pentru că am nimerit gustul potrivit. Nu am nimerit textura potrivită, dar a fost vina mea, am văzut unde am greșit și voi fi (mai) atent data viitoare. Să fiți sănătoși.
E bun orezul, eu sincer nu am incercat mare parte din spice-urile pe care le-ai folosit tu aici, curcuma, masala, praf de sofran…se gasesc la noi ca parca nu mi-au sarit in ochi la supermarket, de obicei petrec ceva timp la standurile de cutite, oale, tigai si…condimente :)
bravo adi! pentru taebo of course, ca puiul nu cred ca mai e un challenge pentru tine :). daca te consoleaza cu ceva, sa stii ca rar am vazut barbat care sa reziste la o ora de taebo cap-coada, mai ales din prima. dar o sa devii dependent dupa ce te obisnuiesti :)
Interesant, sigur facem daca gasim condimentele cu pricina:) Si apropo de biryani, daca merg la restaurantul Indigo in Hasdeu, ce sa comand sa fiu sigur ca e bun si nu pot face acasa?:)
Gabriel, zic să încerci:)
ana, am rezistat la lucruri mai grele, deci nu mă iau după prima ședință:).
river, condimentele să găsesc în magazinele bio/naturiste, în supermarket, unele dintre ele sau pe net. la indigo poți să comanzi orice, am testat aprope tot meniul și am fost încântat. dacă poți sau nu poți să faci acasă, ei bine, aici e o discuție întreagă. dacă ești indian, poți să faci acasă EXACT ca acolo, dacă nu, o să iasă probabil APROAPE la fel :).
Doamne cat te iubesc pentru reteta asta!!! Am mancat in India numai biryani si eu si sotul, nu ne puteam opri din biryani, biryani, biryani :-))) Poate ii fac o surpriza, desi nu ma omor eu dupa gatit de felul meu :-P
Apropo, exact in Hyderabad am mancat acele biryani fabuloase :-)
tizule , cat de mare fu „bou’ pe care-l taiash ” , taman acu’ in sezonul porcilor ?!….:))
huh, ce-mi plac glumele mele :D
adevarul e ca, admir curajul tau …:)
trimit un fulg de nea sa-ti dea zaua buna, mintenas :)
@ Garbriel: Condimente pentru mincarea indiana se gasesc mai greu in supermarket in Romania, cumpara si tu de pe http://www.mirodenii.ro. Este un site administrat de restaurantul Taj din Bucuresti. De acolo cumpar tot de am nevoie, inclusiv papadums. :) Condimentele dau parfum orezului si, de fapt, oricarui fel de mincare indiana.
Yolanda, de câteva săptămâni, Selgros au o gamă faină și variată de condimente pentru mâncăruri indiene:)
Ioana, dacă am putut eu, poți și tu:)
Adriana, exagerat de mare:)
@Adrian Asa e… :) Uitasem de Selgros! Am cumparat (*binge shopping*) acum citeva saptamini niste borcanele pentru Korma, Madras, Tikka si condimente Garam Masala (pe care o preparam eu inainte), insa am comandat si de pe mirodenii.ro si in mai putin de trei ore le-am primit acasa, prin curier! (How cool is that!) :)
Am cumparat onion seeds (seminte de ceapa) care sint foarte aromate si merg ca baza cam pentru orice preparat indian (in special pui).
O baza pe care o folosesc mereu este alcatuita din: seminte de coriandru, seminte de ceapa, seminte de mustar, chimion. Le prajesc si astept sa se desfaca, apoi adaug carnea.
Ca sa gatesc cum trebuie, sint nevoita sa caut si sa ma deplasez in mai multe locuri din Bucuresti: Metro/Real/Selgros/Carrefour/Cora (the usual), Mega Image, Ki Life, Plafar, si sa comand online.
Este greu si imi ia timp, dar satisfactia de a gati ceva deosebit si plin de arome este minunata.
Textura e intotdeauna mai dificila la orezul basmati. Un prieten de-al meu, originar din Nepal, s-a chinuit multa vreme sa ma invete sa-l aduc la textura potrivita. Si alti prieteni, tot din zona aia, imi recomandau sa masor apa si orezul din oala cu degetul. Prima treime trebuie sa fie orez si apoi apa inca o treime. Daca ai prea multa apa iese sticky, daca ai prea putina se arde. Trebuie sa ai grija si cu intensitatea focului (la inceput la maxim, apoi trebuie dat mic). Si cel mai important (si am fost atentionata des pt asta), cand amesteci trebuie sa iei orezul din margine si sa-l intorci usor fara sa presezi. Si niciodata sa nu amesteci din mijloc. Altfel se marunteste. Textura se strica si daca il fierbi prea mult. Mie mi se pare foarte tricky, dar banuiesc ca e nevoie de putina experienta (sau poti pur si simplu sa-l pui intr-un castron si la cuptorul cu microunde – in cazul asta nu se mai lipeste de vas si ai mai putine sanse sa-i strici structura)
Dana, ține de practică:). Iar cuptorul cu microunde nu-și va găsi loc în bucătăria mea. Niciodată:).
azi cred ca va incepe sa miroasa a suburbie bengaleza la mine in casa !
Cu cine faci Tae-Bo la Gimmy?:)
Cu Irina. Iar azi am fost la Smaranda, la pilates.
Nice:) Daca vrei the extreme, incearca Miki. She`s fabulous:)
Buna ziua!
Orezul trebuie sa fie neaparat basmati? sau il pot combina si cu un pic de orez cu bob mare sau cu basmati&salbatic? asta e ce am prin casa acum, dupa ce deja am carnea la marinat, in frigider (deci nu mai pot da inapoi).
Florina, ar fi bine. Dacă nu ai basmati, folosește altfel de orez, dar e important să fie de un singur soi, pentru că timpul de fierbere e diferit de la soi la soi și vei obține consistențe diferite, adica unele boabe vor fi prea făcute, unele prea puțin făcute.
Hmmm, arata bine, cred ca voi incerca si eu reteta asta. As vrea sa te intreb:ce condimente (minim) imi recomanzi pentru pui cu ananas.
Felicitari pt. tae bo, eu fac de 2 ani, nu am slabit spectaculos pt.ca nici eu nu tin regim si alte alea (de obicei beau o bere dupa), insa am mult mai multa energie si mobilitate, nu mai obosesc cind urc scari. Nu te lasa!
Didinutza, ardei iute, sare, sos de soia. Ajung:). Sare nu prea multă, sosul de soia e deja sărat.
Am o intrebare, cum ai reusit sa nu arzi puiul in partea de jos a vasului ? Neavand un sos in afara iaurtului s-a lipit incat mai mult timp a durat curatirea cratitei decat prepararea mancarii :D In rest foarte bun la gust :)
foc mic, foarte mic, cel mai mic:)