Pork rack

1.1K

It’s difficult to translate pork rack. Honestly, it’s impossible, so I’ll just leave that to someone who knows. I will stop at describing the piece of meat in the photos below as being pork chop with ribs (this cut is also used on lamb or beef, more often there than here). Plenty of meat, plenty of bone, plenty of fat tenderized meat next to the bone. It’s easy to cook, you practically don’t have to do anything as long as you’re familiar with the roasting time or if you have a meat thermometer (it helps especially for beef and lamb, pork meat has no problems if you cook it longer, sometimes it’s even recommended).

If you have a skilled and understanding butcher, ask him to cut the meat as in the photo (a printed version might help). Actually, simply ask him and if he’s not very understanding, ultimately the demand is the mechanism leading to diverse offers on the market. In Bucharest, you can buy meat cut this way at Mega Image Concept Store, and perhaps somewhere else. In Cluj, you can find understanding and good will at the Moldovan butcher shops (I know the owner is training his people to be open and if they don’t have something right now, if you ask them they will get it). Therefore, let’s proceed. We have the meat, how do we do this?

pork rack

The meat should come already tied. If it doesn’t, tie it yourselves with kitchen twine or with hemp twine soaked in oil. The idea is to pull the meat between the ribs downwards, without insisting too much, just enough to be kept in its place.

rack

Regarding seasoning, things are simple. Mix a diced (not powdered) dry hot pepper with a teaspoon of coriander seeds, a teaspoon of cumin seeds, a teaspoon of coarse salt, half a teaspoon of peppercorn. Fry them in a skillet without oil until they start fuming. Crush them in a mortar and thoroughly rub the meat with the mixture.

legume

As accompaniment to the meat use whatever vegetables you like. I chose celery, parsnip, leek, carrot and eggplant. Well washed, cut into pretty large pieces, sprinkled with salt and placed in the pot, under and next to the meat. The pot I used was a cocotte (a massive cast iron pot with a lid). You can also use a deep tray that you can wrap with aluminum foil or a Jena container.

pork rack

It’s important for the pot to be covered well, to lose as little liquid as possible. Start roasting at 150 degrees Celsius. Continue for an hour and a half. Uncover the pot, drain the accumulated liquid (you will use it to splash the meat) and roast for another hour at 180 degrees Celsius, splashing the meat every now and then with the drained sauce.

pork rack

The meat has to be tender, the crust should have a deep color (don’t worry, it’s not going to get burned), the vegetables should be firm despite the time they spent in the oven (if you put onion and garlic, these will soften, as it will happen with leek, broccoli, cauliflower or cabbage, but root vegetables remain rather firm). You can eat them as such or you can smash them and mix them.

porc rack 1

By the end of the day, I didn’t have enough light to take pictures. I hope you will use them anyway. That’s all for today. Stay healthy.

pork rack

And since I won’t post anything until the 27th, I wish you a merry Christmas. Be kind and believe in miracles.

porc rack

 

Special thanks to
Oana Bodnariuc, Authorized Translator
[email protected]
facebook.com/oana.bodnariuc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Pork rack

0

Mi-e greu să traduc pork rack. Să fiu sincer, mi-e imposibil să o fac, așa că îi las pe alții mai pricepuți. Eu mă voi limita la a descrie bucata de carne din pozele de mai jos drept cotlet de porc cu coaste (tăietura aceasta se practică și pentru miel sau vită, mai puțin la noi, mai mult la ei). Destulă carne, destul os, destulă carne frăgezită de grăsime pe lângă os. Se gătește ușor, practic nu trebuie să-i faci mai nimic, atâta timp cât știi timpii de coacere sau ai un termometru pentru carne (ajută mai ales la vită și miel/berbecuț, porcul nu are probleme dacă-l coci mai mult, e chiar indicat să faci asta uneori).

Dacă aveți un măcelar priceput și înțelegător, cereți-i să vă taie carnea ca în poză (un print o să ajute). De fapt, cereți-i și dacă nu-i înțelegător, până la urmă cererea e mecanismul care duce la diversificarea ofertelor de pe piață. În București puteți cumpăra carne tranșată în felul acesta de la Mega Image Concept Store, poate și din altă parte. În Cluj ați putea găsi înțelegere și voință la măcelăriile Moldovan (știu că proprietarul își instruiește oamenii cu deschidere, și dacă n-au acum, pot să aibă dacă li se cere). Așadar, să purcedem. Avem carnea, cum procedăm?

pork rack

Carnea ar trebui să vină gata legată. Dacă nu, o legați voi cu sofoară de bucătărie sau cu sfoară de cânepă înmuiată în ulei. Ideea e să trageți carnea dintre coaste în jos, fără a insista foarte tare, doar să fie ținută la locul ei.

rack

În ceea ce privește condimentarea lucrurile-s simple. Amestecați un ardei iute uscat și mărunțit (nu praf), o linguriță de boabe de coriandru, o jumătate de linguriță de semințe de muștar, o jumătate de linguriță de chimion boabe, o linguriță de sare grunjoasă, o jumătate de inguriță de boabe de piper. Frigeți-le într-o tigaie fără ulei, până încep să fumege. Zdrobiți-le apoi într-un mojar și frecați bine carnea cu amestecul.

legume

Pentru a acompania carnea folosiți ce legume vă plac. Eu am ales țelină, păstârnac, praz, morcov, vânătă. Spălate bine, tăiate în bucăți măricele, presărate cu sare și așezate în oala pe sub și pe lângă carne. Oala folosită de mine e o cocotă (vas din fontă, masiv, cu capac). Puteți să folosiți o tavă adâncă pe care o înveliți cu folie de staniol sau un vas de Jena.

pork rack

E important ca vasul să fie acoperit bine, să piardă cât mai puțin lichid. Începeți coacerea la 150 de grade Celsius. Mergeți așa o oră și jumătate. Dezveliți vasul, scurgeți lichidul acumulat într-un vas (îl veți folosi să stropiți carnea cu el) și coaceți încă o oră la 180 de grade Celsius, stropind din vreme în vreme carnea cu sosul scurs din oală.

pork rack

Carnea trebuie să fie moale, crusta colorată bine (nu vă îngrijorați, nu se arde), legumele ușor ferme chiar dacă au petrecut atâta timp în cuptor (dacă puneți ceapă și usturoi, acestea se vor înmuia, așa cum se întâmplă cu prazul, borccoli, conopida sau varza, rădăcinoasele însă își păstrează fermitatea destul de bine). Dacă vreți le puteți mănca așa sau le puteți zdrobi și amesteca.

porc rack 1

Pe la finalul zile nu mi-a mai ajuns lumina pentru poze. Nădăjduiesc că vă sunt de folos oricum. Atât pentru azi. Să fiți sănătoși.

pork rack

Și pentru că nu mai postez nimic pe blog până pe 27, vă urez Crăciun Fericit. Să fiți buni și să credeți în minuni.

porc rack

Join the Conversation

  1. Bogdan Dobrescu says:

    La Multi Ani ! Sarbatori fericite , si un Craciun asa cum vi-l doriti ! Numai bine ! Multumesc pt postarile dvs. sunteti o continua sursa de inspiratie (cel putin) pt.mine, Va Multumesc ! Craciun Fericit

  2. Moldovan din Grigorescu?

  3. Draga Adi, sa ai sarbatori calde, alaturi de toti cei dragi tie, ACASA, acolo unde este mai bine ca oriunde in lume. Multumesc pentru toate retetele si pentru tot ce am invatat si invat de la tine. Iti doresc tie si familiei Craciun binecuvantat si un An nou fericit!!!!!!

  4. lucica iancu says:

    In speranta ca ati ajuns cu bine la familia mare cu familia mica,va urez Sarbatori Fericite cu multa sanatate si putere de munca.Un Craciun fericit.

  5. Sărbători cu multă bucurie vă dorim!

  6. Sarbatori fericite cu bucurii si impliniri alaturi de cei dragi!

  7. Am facut ceva in genul asta,anul trecut de Craciun,cu garnitura de mazare,dar era cotlet cu os,slanina si soric.Procesul tehnologic,ca sa zic asa,era ca al tau.Abia a treia oara cind am gatit felul asta am reusit sa astept pina s-a facut soricul crocant;mirosul era,pfoaaiiii…
    Iti doresc si tie si familiei tale toate cele bune si sarbatori fericite.

  8. Caut de ceva vreme pe net un tutorial despre Cum se bat ouăle pe abur ( gălbenuș+ albuș), și nu am găsit nimic. Am tot încercat diferite metode în final tot cu un mare eșec ma aleg. Ar fi minunat dacă ați face dumneavoastră un astfel de tutorial. Sunt sigura ca mai sunt persoane care și-ar dori acest lucru. Va mulțumesc!

  9. In primul rand Sarbatori fericite si un Craciun Fericit. In al doilea rand mi’ai facut o pofta de mor. De asta nu intru eu asa des pe site’uri de acest gen. :D

  10. Minunat arata friptura asta si sunt sigura ca si gustul este pe masura….
    Sa vina Craciunul si toti clopoteii din brad sa va cante colindul magic care sa poarte cu el increderea, puterea, speranta, de care aveti atata nevoie!
    Sarbatori fericite cu bucurii si impliniri alaturi de cei dragi! Sa va gaseasca Mosul cu masa bogata si sufletul curat!
    CRACIUN FERICIT !

  11. noun
    portbagaj
    trunk, rack, luggage carrier, carrier
    grătar
    grill, grate, grid, rack, gridiron, roast
    grilaj
    grille, grid, grill, grate, railing, rack
    poliţă
    shelf, rack, bill of exchange, draft
    cuier
    hanger, rack, peg, hal peg, hat-stand, hallstand
    roată
    wheel, spinning wheel, circle, ring, rack
    scaun de tortură
    rack
    caznă
    torment, torture, agony, question, rack, labor
    chin
    torment, anguish, ordeal, torture, agony, rack
    nori mici risipiţi de vânt
    rack
    verb
    pune în cuier
    rack
    pune în portbagaj
    rack
    tortura
    torture, tantalize, rack, grill, excruciate, bedevil
    chinui
    torment, torture, overdrive, tantalize, pinch, rack
    munci
    work, labor, labour, toil, do, rack
    istovi
    fag, exhaust, jade, fag out, haze, rack

  12. S’aveti o zi de Craciun binecuvantata alaturi de cei dragi!

  13. Draga Ady multumesc mult pentru delicioasa reteta.Abia astept sa o fac. Sarbatori Fericite si un An Nou plin de impliniri fericire, sanatate, bucurii si armonie tie si familiei tale. Astept si in anul urmator retetele tale minunate ,pentru care am primit multe laude din partea musafirilor. Esti cel mai bun jurat de la master chef .

  14. Ady te rog sa-mi spui daca te-ai referit la Moldovan care are magazinul pe straduta care e in apropiere de Piata Mihai V. De cate ori am trecut prin zona ,am vazut coada ,dar nu stiam ca are produse atat de bune. Multumesc ca mi-ai spus.

  15. Sarbatori fericite alaturi de familie!

  16. La multi ani si Sarbatori fericite! reteta a venit la fix caci aveam de gand sa fac asa ceva la masa de Craciun!
    Va doresc tot binele din lume!

  17. LaurentiuTM says:

    Craciun fericit atat tie cat si celor dragi tie!Sarbatori Fericite tuturor cititorilor acestui blog!

  18. Un Craciun linistit si binecuvantat, alaturi de cei dragi!

  19. Mi-a iesit!!!! Am mai incercat acum cativa ani sa gatesc o bucata intreaga si a iesit uscata. De data asta e perfecta! Multumesc! Un Craciun cu multa bucurie si impartasire din semnificatiile lui reale!

  20. Am facut-o azi. Niciodata nu am mancat o friptura mai moale si mai zemoasa. Carnea de porc, despre care eram de parere ca e cea mai insipida posibil, a fost pur si simplu parfumata de la condimente.

    Nu am avut decat zarzavaturi si nu am fost impresionata de ele. Dar am pus un mar taiat rondele. Data viitoare nu voi pune decat mere si un fenicul.

  21. Draga Chef,
    Am gatit un rack identic cu cel din poza (ca dimensiune) urmand pas cu pas reteta. A iesit fantastic! L-am si pozat si arata apropape la fel. Multumesc pentru indrumari!

  22. fara ulei in vasul de preparare???

  23. Buna friptura, nu stiam trucul cu sfoara, dar il retin si-l voi proba, cu siguranta. Eu gatesc altfel fripturile, am invatat un truc italian, asa cum se face porchetta: prima data se lasa temperatura la 200 de grade, timp de 15 minute, ca sa se formeze o crusta la sprafata fripturii si astfel sa se pastreze sucurile in interior. Apoi se reduce temperatura la 150-a60 de grade si la final se mai mareste pentru rumenire :)

  24. Simona Muntean says:

    LA MULTI ANI Adi Hadean!
    Un An Nou cu sanatate, bucurii si vise implinite.
    Multa fericire alaturi de cei dragi.

    Multumesc pentru reteta.
    Pentru prima data sunt ffff multumita de ce a iesit. Friptura
    moale ca untul, legumele aromate…
    Pana si mami (87 de ani) a fost uimita.. ea care viseaza la
    retetele copilariei.
    Am primit o „steluta” si de la sotul meu.

    Iti multumesc si mai astept astfel de retete minunate

  25. Simona Muntean says:

    astept o reteta de prajitura cu clementine.. mai extra…
    si una cu afine..

  26. Multa sanatate si tot ce iti doresti in noul an .De cind am inceput sa citesc ce postezi ,esti singura carte care o citesc zilnic.Iti multumesc de felul direct si pe intelesul tuturor esti un adevarat prieten al gurmanzilor profesionisti sau incepatori .multa sanatate tie si familiei tale>

  27. Acest „pork rack” e ceva de vis, un rasfat total pt papilele gustative. Retetele tale ma inspira, iti multumesc!!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close