Sigur, pacheţelele din reţeta de azi nu-s chiar cu Crăciun, sunt mai degrabă cu esenţă de Crăciun, cu bucuria de a găti printre şi pentru cei dragi, pentru familie. Am reţeta de la Jutka, una dintre colegele din Irish&Music Pub. A adus acum două zile câteva minunăţii fragede şi fragile, umplute cu nucă, am mâncat patru-cinci până să apuc să-mi dau seama ce-s şi, fireşte, am cerut reţeta. Mai jos aveţi dovada faptului că poţi face orice dacă te ţii de reţetă, chiar şi fără să ai un model în faţă. Sper să vă placă, vă doresc Crăciun frumos şi plin de bucurii.
Am cântărit ingredientele cu vechiul cântar al mamei. Cred că are vârsta mea. Literele şi cifrele mele încă se mai văd, ale cântarului s-au şters. Chiar şi aşa, am reuşit să aflu că în tăviţa cântarului pusesem fix 300 de grame de făină albă, de grâu.
Untul trebuie să cântărească tot 300 de grame (de obicei cantitatea asta se află într-un pachet şi jumătate)
Miez de nucă, tot 300 de grame.
Râşniţa pentru miez de nucă e probabil chiar mai veche decât cântarul dar încă te poţi baza pe ea.
Pe lângă făină şi unt, aluatul mai înghite 9 gălbenuşuri (nu aruncaţi albuşurile, o să aveţi nevoie de ele) şi o pişcătură de sare.
Se frământă doar cinci minute, să se amestece bine toate. Zgârieturile sunt de la Tito.
Din munca asta rezultă un aluat lipicios cu care nu se poate lucra. Din acest motiv se lasă la rece peste noapte (patru-cinci ore ajung dar dacă aveţi o noapte la dispoziţie e şi mai bine).
Prima operaţiune de a doua zi (mă rog, de după scoaterea aluatului din frigider) e construirea umpluturii. Mai întâi se bate o spumă tare din cele 9 albuşuri, cu 300 de grame de zahăr. Apoi se încorporează cu blândeţe în spumă tot miezul de nucă.
Din aluat se fac 70-80 de biluţe.
Fiecare biluţă se întinde în foaie subţire-subţire.
Pe fiecare foaie se pune câte o lingură de umplutură.
Pacheţelele se fac răsucind foaia în jurul umpluturii şi apoi capetele sulului format.
Am pus pacheţelele pe hârtie de copt, într-o tavă. Trebuie să fiţi atenţi când faceţi asta, dacă le puneţi prea aproape unele de altele, pot să se lipească, cresc destul de mult (de fapt, se umflă umplutura).
Pacheţelele se coc în cuptorul încins înainte, la 180 de grade Celsius. Nu se ţin în cuptor mai mult de 10 minute.
Au ieşit exact aşa cum îmi doream, fragile şi fragede, cu foaia subţire ca ziarul şi umplutura dulce.
Mulţumesc, Jutka:-), îţi doresc Crăciun fericit.
Crăciun fericit vă doresc şi vouă. Să fiţi sănătoşi.
Ooo, ce minunatii! Craciun fericit, Adi!
si cand ma gandesc ca am in casa tot ce-mi trebuie ca sa fac astea… Yammi..
Sarbatori linistite si fericite, Adi!
Anca, Nina, vă mulţumesc, Crăciun fericit şi vouă.:-)
Promit că o să le încerc şi eu după sărbători, Adi. Până atunci îţi urez Crăciun Fericit ţie şi cititorilor tăi.
Roxana, mulţumesc:-), şi eu îţi doresc acelaşi lucru:-).
Uau…parca sunt bomboane de pom…si arata demential de apetisant!
Craciun fericit,Adi!
Sarbatori cu bucurie si An Nou cu impliniri!
Ana Maria, trebuie să le încerci:-). Sărbători frumoase.
CRĂCIUN FERICIT !!!
Craciun Fericit! Armonia si implinirea sa domneasca si sa aduca langa cei dragi tie numai bucurii!
Ca de obicei ne surprinzi in mod placut !!!! Craciun fericit alaturi de cei dragi, Adi!!!
Delicioase Adi ! Si foarte simplu de facut….
CRACIUN FERICIT tie si celor dragi tie !
Multa sanatate ca-i mai buna decat toate !
Mulţumesc pentru urări, multe bucurii vă doresc şi eu vouă:-)
Craciun fericit, Adi !
Nu ne vedem prin Baia Mare la o bere/tuica/cafea/ceva… ? :D
Vlad, noi încă suntem la Băiţa de sub Codru:-), ajungem mâine în Oraş, sună-mă :-).Crăciun fain.
Craciun fericit, cu sanatate, bucurii si impliniri!!
Craciun fara nuca nu se poate, mai ales aici in Maramures. :)
Pachetelele sunt foarte interesante si simplu de facut. Am sa incerc, dupa ce trece toata nebunia de prajituri facute cu ocazia Craciunului.
Sarbatori frumoase!
Superbe! Craciun fericit! :)
Sper ca nu e prea târziu, Crăciun fericit ție și familiei tale! :)
Craciun fericit, Adi și un an cumsecade!
Minunate pachetele cu nuca! O sa le incerc.Craciun fericit!!!
Vă mulţumesc, Sărbători frumoase şi vouă:-)
Craciun fericit!
Vertange, mulţumesc, la fel:-)
multumesc pt ca ai avut inspiratia sa creezi un astfel de site(blog)! multumesc pt toate retetele publicate aici! am facut aceste pachetele , dar nu de craciun , ci acum vreo 2 saptamani si mi-au iesit SUPER. le-am numit „pachetele umplute cu speranta”, pt ca trecuse de ceva vreme craciunul.
cred ca de acum , la mine, nu va muri speranta,niciodata, deoarece am mancat ft multe pachetele :).
Ema, felicitări și mulțumesc:-)
noro c-am gasit aceasta reteta……le=am facut ieri…..sunt super bune !dar va dau un sfat….cand va hotarati sa le faceti,faceti-le portie dubla….sunt asa de bune ca noi le-am terminat intro seara…(doua persoane)
NOROC…am vrut sa spun..
Cu umplutura din asta de spuma de albus si miez de nuca macinat fac eu de obicei alcazale cu crema de ciocolata la mijloc.. Voi incerca si reteta ta acum de sarbatori!
le vreau! acum! aici! :)))
no, așe, în sfîrșit o femeie care știe ce vrea:).
Arata foarte bine, insa daca mananc toata combinatia asta mai ales dupa post ajung in crize de ficat si mai mari decat in seara asta ::))
Foarte interesant, si gustos. zau
Offffffff! Cum sa te abtzii de la asa ceva???
Dar am o intrebare> daca pastram albushurile peste noapte, nu devin toxice???
anda, dacă le ții în frigider, n-au nimic.
Super reteta! Si ce frumoase au iesit, ca niste bomboane de pom :)
Bună ziua!Domnul Adi sant extraordinare pachetele de craciun ,au ajuns si in Belgia i-am inebunit pe vecini…. an de an le fac. FELICITARI și mulțumim mult pentru reteta. Vă doresc Sărbători Binecuvântate. Cu stima și respect Any
Multumim pentru reteta, dar ce voiam sa intreb eu este: mai lucrezi la Irish&Music Pub? Cand ar fi una din zilele in care gatesti, sa ne aflam si noi acolo, ca din intamplare? Si ce sa comandam?:)
River, nu, de un an:)
Too bad… :(
ooooo, ce buuuun! vreau si eu :)
Foarte bine arata si stiu sigur ca sunt foarte bune pentru ca si eu fac ceva asemanator.. Noi le spunem „Broscute” si sunt umplute cu albus si miez de nuca intreg. Varianta mea: http://bucatarialuidodo.wordpress.com/2010/09/25/broscute/
Sunt grozave Adi chiar ma gandeam sa fac ceva special de Craciun, probabil o sa le mai adaptez putin sa fie bune si pentru juniorul meu de 1 anisor, iti urmaresc demult retetele, o parte le-am preparat o parte le-am gustat facute de tine, foarte multe sunt grozave.
Spor sa ai si sarbatori cu drag!
Sunt minunate aceste cornulete,merita sa le incercati.Eu le-am facut,chiar se topesc in gura.
:) Super bune de pus in pachetelele cu cadouri dulci de Craciun! Minunate!
Un Craciun frumos, linistit si plin de bucurii!
Minunate si delicioase!! Craciun Fericit!!!
Le-am facut si tare ne-au placut. Sunt un deliciu!
Daca va place aluatul care se faramiteaza si mai ales nuca faceti o portie pentru ca garantez ca se vor termina imediat.
Eu am facut doar un sfert si s-au terminat in max 30 min.
Merci frumos de reteta Adi.
Intrebare;Untul trebuie sa fie de 65% sau 85%grasime?
Multumeeeesc, Chef Adi!
Se poate folosi si alt fel de umplutura? …de ex.: branza sau carnita tocata calita impreuna cu ceapa si cubulete de rosii…
Craciun fericit alaturi de cei dragi! Si multumim ca esti o veritabila sursa de inspiratie :)
Craciun fericit, imbelsugat si binecuvantat, alaturi de cei dragi!
Wow! M-au cucerit!😊Trebuie să le încerc😉 Mulțumesc pentru rețetă,Adi👍 Sărbători fericite!🎄❄⛄🍞🍷
Bună. Cum se păstrează în cutie de plastic sau carton mai multe zile.eu le fac mâine și nu știu vb cum sa le păstrez.ms
Seamănă fiarte mult cu rețeta Laurei Laurențiu ” sărutările măicuțelor ” pe care am încercat-o deja . Abia astept să o încerc si pe aceasta .